Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

«Στύβουν την πέτρα» για πληρωμές μισθών-συντάξεων

«Στύβουν την πέτρα» για πληρωμές μισθών-συντάξεων

Από αύριο αρχίζει ο εφιάλτης της αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων.
stuboun-tin-petra-gia-plirwmes-misthwn-suntaksewn
 
Ο εφιάλτης της αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων του Μαρτίου ξεκινάει. Αύριο, θα πρέπει να καλυφθεί λήξη εντόκου γραμματίου συνολικού ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και η πρώτη από σειρά δόσεων δανείου του ΔΝΤ, συνολικού ύψους 298 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν άλλες πέντε δανειακές υποχρεώσεις μέσα στον μήνα που ανεβάζουν τον συνολικό «λογαριασμό» στα 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Χθες, με την κάλυψη του εντόκου να φτάνει στα 1,138 δισεκατομμύρια ευρώ, καλύφθηκε ένα μέρος της… απόστασης που πρέπει να διανυθεί μέχρι την Παρασκευή αλλά όχι ολόκληρη η απόσταση. Βέβαια, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει αισιοδοξία ότι με την αποδοχή των λεγόμενων μη ανταγωνιστικών προσφορών θα φτάσουμε στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και θα φύγει από τη μέση η υποχρέωση του εντόκου γραμματίου που εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. (σ.σ με βάση τον κανονισμό λειτουργίας, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μην ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως και σήμερα στις 12 το μεσημέρι). Από εκεί και πέρα, η πρώτη δόση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναμένεται και αυτή να καλυφθεί με τα χρήματα που μαζεύονται σταθερά από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (μόνο χθες δημοσιεύτηκε απόφαση για να απορροφηθούν 114 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών που είναι ανεξάρτητη Αρχή ενώ έχουν προηγηθεί κινήσεις όπως αυτή του ΟΠΕΚΕΠΕ, νοσοκομείων κλπ.
Η «ταυτότητα» αυτών που κάλυψαν τη χθεσινή έκδοση έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία
Η «ταυτότητα» αυτών που κάλυψαν τη χθεσινή έκδοση έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία. Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να σχολίαζε στο περιθώριο της ομιλίας του στο ελληνικό-γαλλικό επιμελητήριο ως θετική τη συμμετοχή «ιδιωτών» στην χθεσινή έκδοση, ωστόσο οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν έντονα χθες – και οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν- ανέφεραν ότι υπήρξε «συνδρομή» ακόμη και από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Το θέμα των εντόκων γραμματίων αλλά και της συμμετοχής που μπορεί να έχουν οι τράπεζες στην διαδικασία, αναμένεται να κυριαρχήσει και στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που πραγματοποιείται στην Κύπρο. Ζήτημα, σε αυτή τη συνεδρίαση να επιτραπεί ο δανεισμός των τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ με εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα (το λεγόμενο γουέιβερ που θα είχε ως αποτέλεσμα να ξεφουσκώσει άμεσα η έκθεση στον ELA) δεν φαίνεται να υπάρχει. Ωστόσο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ για τα έντοκα. Ενδεικτικό της αγωνίας που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι και το χθεσινό τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.
Το επόμενο… ραντεβού της Ελλάδας με τις δανειακές της υποχρεώσεις είναι για την επόμενη Παρασκευή 
Το επόμενο… ραντεβού της Ελλάδας με τις δανειακές της υποχρεώσεις είναι για την επόμενη Παρασκευή και είναι ακόμη πιο «βαρύ» από αυτό αυτής της Παρασκευής. Και πάλι υπάρχει ταυτόχρονη λήξη εντόκων και ΔΝΤ με τον συνολικό λογαριασμό να φτάνει στα 1,936 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, οΟργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα πρέπει να ξαναβγεί στην αγορά για να μαζέψει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η επόμενη έκδοση όμως, θα γίνει υπό το βάρος των εξελίξεων στο Eurogroup της Δευτέρας. Χθες, Κατά την ομιλία του στο ελληνο-γαλλικό επιμελητήριο, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει απόφαση για να δοθεί προκαταβολή δόσης στην Ελλάδα,«υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις», τις οποίες βεβαίως δεν ανέφερε ούτε ανέλυσε.
Ο Μάρτιος, θα κλείσει με το διάστημα «φωτιά» από τις 16 έως τις 20. Ένας λογαριασμός 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ πρέπει να αποπληρωθεί σε τέσσερις ημέρες εκ των οποίων τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε έντοκα και τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ για το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: