Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ευρωπαϊκά μαθήματα φορολογικής υποκρισίας

Ευρωπαϊκά μαθήματα φορολογικής υποκρισίας

Κάτι... τρέχει με τις αφορολόγητες υπερκαταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους της Ευρώπης και του πλανήτη ολόκληρου. Άπασες οι προπαγανδιστικές πριμαντόνες των διεθνών τοκογλύφων, των «θεσμών» και φυσικά τα φιλικά τους δήθεν σοβαρά Μέσα Ενημέρωσης έχουν ξεσαλώσει ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν τους φοροφυγάδες Έλληνες μεγαλοκαταθέτες, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται. Με λίγα λόγια ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης ή είναι ανίκανοι ή καλύπτουν τα λαμόγια συμπατριωτάκια τους. Και επειδή η κυβέρνηση Τσίπρα δεν συλλαμβάνει τη δυσθεώρητη φοροδιαφυγή του εξωτερικού, λένε οι ευρωκράτες και οι λοιπές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, γι' αυτό οι Έλληνες αρνούνται να πληρώσουν το δημόσιο χρέος τους... Και γι αυτό δεν κάνουν και... τα μαθήματά τους, δηλαδή τα μνημόνια.
Στις 15 Μαρτίου η «σοβαρή» κεντροδεξιά εφημερίδα Die Welt έγραψε και προφανώς μεταφράστηκε αμέσως από τα πρόθυμα ελληνικά ΜΜΕ, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν «αγγίζει» τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία. Και το... έγκυρο ρεπορτάζ μιλάει για καταθέσεις Ελλήνων μόνο στην Ελβετία ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για την αξιοπιστία του κειμένου η Die Welt επικαλείται και την υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας Εβελιν Βίλντμερ Σλουμπφ που ψάχνει να δώσει στην Ελλάδα φόρους αυτών των καταθέσεων, αλλά ο Βαρουφάκης αδιαφορεί. Κοίτα να δεις πράγματα βρε παιδί μου...
Μιλώντας την Τρίτη, στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, ο Μάρτιν Σουλτς, ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρει στο ίδιο μήκος κύματος επίσης: «Αντί η Αθήνα να αποφεύγει και πάλι την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων με διαφιλονικούμενα ενδιάμεσα χρηματοδοτικά μοντέλα, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του "μαύρου" χρήματος που βρίσκεται στο εξωτερικό μέσω offshore εταιρειών». Και όλα μαζί τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια εντός και εκτός συνόρων αναφωνούν «Ας ασχοληθεί επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση με το "μαύρο" χρήμα».
Πριν λίγο, την Τετάρτη, το Αθηναϊκό Πρακτορείο μάς έδωσε την εξής είδηση: «Υπό τον τίτλο "Η Ελλάδα δεν φαίνεται να εποφθαλμιά τα εκατομμύρια της φοροδιαφυγής, τα κατατεθειμένα στην Ελβετία», πρωινή εκπομπή της ελβετικής ραδιοτηλεόρασης «RTS Info» συμπέρανε ότι «παρά τις επείγουσες χρηματικές ανάγκες, η Αθήνα αδρανεί». «Αυτή η αδράνεια μας εκπλήσσει ακόμα περισσότερο, με δεδομένο ότι η Ελβετία έκανε ήδη συγκεκριμένες προτάσεις στην Ελλάδα για την τακτοποίηση και νομιμοποίηση των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων» ανέφερε η δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag» τα ποσά των ελληνικών καταθέσεων «φθάνουν τα 800 εκατ. ευρώ...».
Τι καταλάβατε; Είναι 800 δισεκατομμύρια (όπως έλεγε η Die Welt στις 15/3/15) οι καταθέσεις των Ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία, 500 δισεκατομμύρια που έλεγε το Spiegel το 2010 ή μήπως 800 εκατομμύρια, όπως λέει το σημερινό τηλεγράφημα που προέρχεται από την ίδια η Welt; Και ποιά ακριβώς είναι η απλόχερη βοήθεια που προσφέρει η Ελβετίδα υπουργός στον Βαρουφάκη για να έρθουν πίσω τα αφορολόγητα;
Ας δούμε τι ακριβώς παίζεται και πόση υποκρισία κυκλοφορεί στους ευρωπαϊκους οικονομικούς και πολιτικούς κυρίαρχους κύκλους:
Πρώτον, η Welt παραδέχτηκε ότι έκανε ...λάθος (λάθος που στην Ελλάδα δεν διορθώθηκε ποτέ) και τελικά η Ελβετίδα υπουργός μίλησε για 800 εκατομμύρια.
Δεύτερον, η Ελβετία σύμφωνα με τους νόμους προστασίας των ξένων καταθετών στις τράπεζές της φορολογεί με ένα ελάχιστο ποσοστό τους ελάχιστους τόκους των καταθέσεων και απ' αυτά τα ελάχιστα είναι δυνατόν να δώσει ανωνύμως και κάτι ψιλά στη χώρα προέλευσης αυτών των καταθέσεων ή σε όσους ξένους καταθέτες δεν αρέσει αυτή η μέθοδος δίνει τα ονόματα και το σύνολο των καταθέσεων στη χώρα προέλευσης των καταταθετών (εν προκειμένω στην Ελλάδα) ώστε να δηλωθούν στην ελληνική Εφορία και να φορολογηθούν οι τόκοι των αυτών καταθέσεων. Δηλαδή τρίχες. Τραπεζικοί παράγοντες μιλάνε για το ποσό των 40 εκατομμυρίων που μετά από αγώνα ετών ίσως και να λάβει το Ελληνικό Δημόσιο από την Ελβετία.
και Τρίτον και σπουδαιότερο, θυμάται κανείς ευρωκράτης ή άλλος νεοφιλελεύθερος πολιτικός ή  γίγαντας της οικονομικής σκέψης πασών των Τραπεζών, των Βρυξελλών και των Διεθνών Οργανισμών και των Οίκων Αξιολόγησης... ότι επί 30 χρόνια η Ελλάδα μάζευε τους λιγότερους άμεσους φόρους (εισοδήματος και περιουσίας) ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με το Μέσο Όρο όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών; Παράλληλα όμως, θυμάται κανείς, ότι οι φόροι κατανάλωσης στην Ελλάδα (κυρίως ο ΦΠΑ) ήταν πάντοτε στα ίδια επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ με εκείνους της Ευρώπης; Και τι άλλο γινόταν τότε; Μήπως το ελληνικό δημόσιο έλλειμμα (και το ιδιωτικό) μεγάλωνε με αλματώδεις ρυθμούς και αναλόγως και ο δανεισμός της χώρας από τις «διεθνείς αγορές», χωρίς ουδείς να ανησυχεί; Μήπως θυμάται κανείς ότι από τα τέλη του '80 με ευρωπαϊκές εντολές και οδηγίες έπεφτε διαρκώς η φορολόγηση των κερδών των μεγάλων εταιρειών και «απελευθερώθηκαν», πλήρως, χωρίς όριο και έλεγχο, οι εξαγωγές κεφαλαίων από την Ελλάδα και το άνοιγμα Offshore εταιρειών και τραπεζικών λογαριασμών στις ευρωπαϊκές και τις άλλες παραδείσιες τράπεζες Ελβετίας, Λουξεμβούργου, νησιών Κέϊμαν, Τζέρζι κ.ο.κ;
Και εν πάση περιπτώσει όλοι τους αγνοούν ότι τα αφορολόγητα κεφάλαια των Ελλήνων πάρκαραν προστατευμένα από τις δικές τους νομοθεσίες στις Τράπεζές τους και επέστρεφαν ως νέα δάνεια με υψηλά επιτόκια στην ήδη υπερχρεωμένη Ελλάδα για να ξανααγοράσει ο ελληνικός πληθυσμός τα προϊόντα της βιομηχανίας των χωρών των δανειστών;
Ας πάψουν λοιπόν να κάνουν τα υποκριτικά κουνέλια οι μνημονιακοί. Αν θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν ας στείλουν αύριο στον Βαρουφάκη τις ονομαστικές λίστες με όλες τις Offshore, τις επενδύσεις, τα σπίτια και τις καταθέσεις των Ελλήνων στις χώρες τους από το 1970 έως σήμερα, κι ύστερα να δουν  αν και πότε θα έρθει η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που δήθεν τους νοιάζει τόσο πολύ. Ως τότε οι εγκέφαλοι της δικτατορίας των αγορών και των φορολογικών παραδείσων για τους πλούσιους να σταματήσουν να κλάματα. Δεν συγκινούν κανένα σοβαρό άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: