Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Το σχέδιο Βαλαβάνη για να μπουν λεφτά στα ταμεία

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 11:11

Το σχέδιο Βαλαβάνη για να μπουν λεφτά στα ταμεία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το σχέδιο Βαλαβάνη για να μπουν λεφτά στα ταμεία
Όποιος οφειλέτης του δημοσίου μπορεί να πληρώσει μέρος ή και το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, η εφορία θα του χαρίσει το σύνολο των προσαυξήσεων με τις οποίες έχει επιβαρυνθεί. Και μάλιστα, όχι μόνον αυτές που έχουν σχηματιστεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αλλά και αυτές που έχουν συσσωρευτεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Και όχι μόνον αυτό: η δυνατότητα μερικής αποπληρωμής θα είναι και a la carte: Δηλαδή, ο οφειλέτης θα μπορεί να επιλέξει να αποπληρώσει τον φόρο για τον οποίο έχει φορτωθεί τις περισσότερες προσαυξήσεις.
Γράφει:  
Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της έκτακτης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή ως προσθήκη στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης με στόχο να διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Η ρύθμιση, είναι πολύ ευνοϊκή ειδικά για αυτούς που έχουν φορτωθεί με πολλές προσαυξήσεις καθώς θα μπορούν δίδοντας όποιο ποσό επιθυμούν, να διαγράψουν αντίστοιχες προσαυξήσεις. Έτσι, ναι μεν δεν θα υπάρξει κούρεμα κεφαλαίου (το περίφημο 50% που είχε εξαγγελθεί) από την άλλη όμως με αυτή τη διαδικασία, ειδικά ο «παλαιός» οφειλέτης θα μπορεί να γλιτώσει και περισσότερα. Αν υποτεθεί ότι κάποιος χρωστάει 2000 ευρώ από φόρο εισοδήματος και η οφειλή του έχει γίνει 5000 ευρώ με τις προσαυξήσεις, καταβάλλοντας 1000 ευρώ (δηλαδή το 50% του κεφαλαίου) θα γλιτώνει και 1500 ευρώ από τις προσαυξήσεις (δηλαδή το 50% των προσαυξήσεων). Έτσι, καταβάλλοντας 1000 ευρώ, θα μένει με συνολικό χρέος 2500 ευρώ αντί για 5000 ευρώ το οποίο μετά θα πρέπει να εντάξει στη ρύθμιση των 100 δόσεων η οποία θα έρθει μετά το Eurogroup της Δευτέρας στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: