Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Πως θα… γλυκάνει ο ΕΝΦΙΑ

Πως θα… γλυκάνει ο ΕΝΦΙΑ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πως θα… γλυκάνει ο ΕΝΦΙΑ
«Που μπαίνει ο ΕΝΦΙΑ; Μήπως στους κάμπους; Μήπως στα άσπαρτα ψηλά βουνά; …». (Απόσπασμα από την επιστολή του ποιητού Αντώνη με θέμα: «Χίλιοι και ένας τρόποι για να πάψετε να είστε πρωθυπουργός»).
Γράφει ο Χάρης Τσοχαντάρης
Η επιστολή αυτή ανακαλύφθηκε ανάμεσα στις σελίδες σπανιότατου αντιτύπου της πρώτης έκδοσης του βιβλίου «Εγχειρίδιο για έλληνες πρωθυπουργούς». Στη σελίδα αυτή είχε υπογραμμισθεί με κόκκινο μελάνι η φράση «Αν δεν είσαι διατεθειμένος να υπογράψεις την πτώχευση, μια ζωή θα υπογράφεις μνημόνια για’ σένα και τα παιδιά σου».
Πώς είπατε; Να σοβαρευτώ; Θα προσπαθήσω, αλλά πώς να σοβαρευτείς όταν ακούς τον υπουργό Οικονομικών να σου το φέρνει γύρω-γύρω για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αναπληρωτή υπουργό να σου λέει ότι μέχρι τον Ιούνιο, εν μέσω διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, το ΥΠΟΙΚ θα έχει αναπροσαρμόσει τις Αντικειμενικές Αξίες Ακινήτων σε όλη τη χώρα και, συγχρόνως, θα έχει ετοιμάσει και το νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ώστε να μην μειωθούν υπερβολικά τα έσοδα των δημοσίων ταμείων;
Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε για τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του 2015, θα καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις.
Με δεδομένο ότι οι μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων, που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2014, θα πρέπει να δηλωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου (από 01.01.2015 το Ε9 συμπληρώνεται κάθε μήνα για τον προηγούμενο), η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του έτους 2015, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο τον Απρίλιο.
Έτσι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αρχίσουν να πληρώνουν (λέμε τώρα) το φετινό ΕΝΦΙΑ από το τέλος Μαΐου μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου, δηλαδή σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις. Όλα αυτά με βάση το σημερινό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών.
Σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση αποφασίσει να πάει στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από φέτος, τότε θα αλλάξει και ο προγραμματισμός για την εξόφληση του φόρου ακινήτων από τους φορολογούμενους που θα κληθούν να τον πληρώσουν. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Αλλαγή αντικειμενικών
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να «τρέξει» το σχέδιο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Ήδη η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει διατάξει την αναπροσαρμογή εντός 6 μηνών. Σήμερα, στις περισσότερες περιοχές οι αντικειμενικές, οι οποίες παραμένουν σταθερές στα επίπεδα του 2008, υπερβαίνουν τις τιμές της αγοράς με αποτέλεσμα οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να είναι υπέρογκοι.
Η ενδιάμεση λύση που έχουμε λοιπόν να προτείνουμε, ειδικά για φέτος, στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ είναι να διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ και ο προγραμματισμός του, αντικαθιστώντας όμως την παρ. 2β του άρθρου 4 του Ν.4223/2013, «β) Συντελεστής Παλαιότητας Κτίσματος (Σ.Π.Κ.), σύμφωνα με τον (παρακείμενο) πίνακα: Για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,8, ενώ για τα κτίρια με παλαιότητα άνω των εκατό (100) ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,60».
Με την περίπτωση 3.1.4 της παρ. 3 του αρ. 32 του Ν.3842/2010, του νόμου δηλαδή βάση του οποίου υπολογίζεται η αντικειμενική αξία ακινήτων «ανάλογα με τα χρόνια παλαιότητας εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας ως εξής: 0,90 από 1 έως 5 έτη, 0,80 από 6 έως 10 έτη, 0,75 από 11 έως 15 έτη, 0,70 από 16 έως 20 έτη, 0,65 από 21 έως 25 έτη, 0,60 από 26 και άνω έτη».
Όφελος
Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο μειώνεται σημαντικά ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο φορολογούμενος, αλλά επιτυγχάνονται και τρία επιθυμητά παράλληλα αποτελέσματα:
1. Λόγω ύπαρξης του συμπληρωματικού φόρου, η μείωση μικραίνει όσο η αξία της περιουσίας μεγαλώνει.
2. Το αποτέλεσμα της αλλαγής μπορεί να προϋπολογισθεί από το ΥΠΟΙΚ, ώστε να μην πέσει απ’ τα σύννεφα και
3. Η χρήση κοινών συντελεστών παλαιότητας φαίνεται (και είναι) πολύ πιο δίκαιη από τους ισχύοντες συντελεστές.
Βέβαια, η χρήση του όρου ΕΝΦΙΑ είναι φορτισμένη συναισθηματικά, αλλά εναπόκειται στην πολιτική ηγεσία να εξηγήσει επαρκώς και να επικοινωνήσει σωστά το μέτρο ή στη τελική, να του αλλάξει όνομα.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice, της Πέμπτης 12 Μαρτίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: