Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Διπλή φορο-ανάσα σε επαγγελματίες - Παραδείγματα

Διπλή φορο-ανάσα σε επαγγελματίες - Παραδείγματα

Πρώτη καταχώρηση: 23/03/2015 - 10:14
Τελευταία δημοσίευση: 10:14Οικονομία
Διπλή φορο-ανάσα σε επαγγελματίες - Παραδείγματα
Φραγμούς στον υπολογισμό προκαταβολής φόρου 55% σε εισοδήματα από μισθούν, συντάξεις ή ενοίκια βάζει με απόφασή της η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου ξεκαθαρίζοντας ότι εφεξής προκαταβολή φόρου επιβάλλεται μόνο στα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Μέχρι και τη χρήση του 2013, οι διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όριζαν ότι εάν τα εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα, επιχειρηματική δραστηριότητα ή μισθώματα ήταν μεγαλύτερα από τα εισοδήματα από μισθό ή σύνταξη, ο φορολογούμενος είχε την υποχρέωση προκαταβολής 55% για το σύνολο του φόρου που του αναλογούσε.
Με τις νέες φορολογικές δηλώσεις, για τα εισοδήματα του 2014, ή απόφαση η οποία οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες θα ορίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η προκαταβολή φόρου δεν θα αγγίζει σε καμία περίπτωση πραγματικά εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή ενοίκια.
Επιπλέον, θα δοθεί η δυνατότητα σε φορολογούμενους με εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα να μειώσουν το ύψος της προκαταβολής στην περίπτωση κατά την οποία τα εισοδήματά τους υπέστησαν μείωση πάνω από 25%.
Τον δρόμο για μείωση της προκαταβολής ανοίγει το άρθρο 70 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με τον οποίο ορίζεται ότι «σε περίπτωση που τυχόν μειωθεί το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα σε ποσοστό άνω του 25%, ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει με αίτησή του τη μείωση του φόρου που βεβαιώθηκε κατά τις διατάξεις του προηγούμενου άρθρου».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: