Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Τρεις κινήσεις για «ζεστό» χρήμα στα άδεια ταμεία του κράτους

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τρεις κινήσεις για «ζεστό» χρήμα στα άδεια ταμεία του κράτους

Τρεις κινήσεις για «ζεστό» χρήμα στα άδεια ταμεία του κράτους
Της Μαρίας Βουργάνα
«Σωσίβιο» στις ευνοϊκές φορο-ρυθμίσεις και σε μέτρα άμεσης απόδοσης αναζητά η κυβέρνηση για να αρχίσει να εισρέει το συντομότερο «ζεστό» χρήμα στα σχεδόν άδεια ταμεία του Δημοσίου και να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Υπό το βάρος της «μαύρης τρύπας» ύψους 1 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα το πρώτο δίμηνο του έτους και της διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν υπερβεί τα 76,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση μεταφέρει για το δεύτερο εξάμηνο του έτους αλλαγές και φοροελαφρύνσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ιδιοκτήτες ακινήτων και θα αρχίσει να «τρέχει» τις ευνοϊκές φορο-ρυθμίσεις, οι οποίες όμως θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
Εκτακτη ρύθμιση 
1 Η πρώτη κίνηση για την άμεση τόνωση των εσόδων θα γίνει με τη ρύθμιση - εξπρές του Μαρτίου που προβλέπει ισχυρά κίνητρα στους οφειλέτες του Δημοσίου.
Τρεις κινήσεις για «ζεστό» χρήμα στα άδεια ταμεία του κράτους
Με δεδομένο ότι η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων θα έρθει αργότερα με ξεχωριστό νομοσχέδιο στη Βουλή, η έκτακτη ρύθμιση θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες ως προσθήκη στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και θα ισχύσει τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου.
Το σχέδιο της ρύθμισης στηρίζεται στην εξής αρχή: «Έλα να πληρώσεις ό,τι μπορείς από το κεφάλαιο της ληξιπρόθεσμης οφειλής και θα κουρευτεί μέχρι και το 100% των προσαυξήσεων».
Ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζονται για την έκτακτη «ρύθμιση» που προβλέπει διαγραφή των προσαυξήσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη εφόσον ο φορολογούμενος αποπληρώσει το κεφάλαιο ή μέρος αυτού. Μάλιστα, εξετάζεται να σταλούν μέσω e-mail επιστολές στους οφειλέτες, με τις οποίες θα ενημερώνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους και τα οφέλη που θα έχουν, εάν μέχρι το τέλος Μαρτίου προχωρήσουν σε εφάπαξ ή μερική εξόφληση του κεφαλαίου της οφειλής τους.
Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες του μήνα οι οφειλέτες του Δημοσίου θα βλέπουν στο Taxis τα ποσά που χρωστούν στο Δημόσιο (βασική οφειλή και προσαυξήσεις) και θα εκτυπώνουν την Ταυτότητα Οφειλής. Με την Ταυτότητα Οφειλής θα πηγαίνουν στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ και θα πληρώνουν όποιο ποσό της οφειλής επιθυμούν και αυτόματα θα διαγράφεται αντίστοιχο ποσό των προσαυξήσεων και των τόκων. Στόχος της ρύθμισης είναι η προσέλκυση κυρίως των φορολογουμένων με παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν επιβαρυνθεί με υπέρογκες προσαυξήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 400% της αρχικής οφειλής.
Το κίνητρο είναι ότι καταβάλλοντας την αρχική οφειλή μπορεί κάποιος να «κουρέψει» ακόμα και το 100% των προσαυξήσεων. Με την έκτακτη αυτή ρύθμιση ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει ολόκληρο ή μέρος της βασικής οφειλής και να διαγραφεί έως και το 100% των προσαυξήσεων με τις οποίες θα έχει επιβαρυνθεί η οφειλή μέχρι και την ημέρα που ο οφειλέτης θα πληρώσει στην τράπεζα ολόκληρο ή μέρος του ληξιπρόθεσμου χρέους του.
Για παράδειγμα, για 5.000 ευρώ οφειλής, εκ των οποίων τα 1.000 ευρώ είναι το κεφάλαιο και οι 4.000 ευρώ προσαυξήσεις, αν καταβάλει 1.000 ευρώ, τότε σβήνουν όλες οι προσαυξήσεις. Αν καταβάλει 500 ευρώ, θα διαγραφούν 2.000 ευρώ δηλαδή το 50% των προσαυξήσεων και μένει υπόλοιπο οφειλής 2.500 ευρώ που ο οφειλέτης θα μπορεί να το εντάξει στην νέα ρύθμιση των 100 δόσεων και να είναι συνεπής στη ρύθμιση για τουλάχιστον 10 μήνες. Αυτή θα είναι μια έκτακτη διαδικασία η οποία θα ισχύσει μέχρι τις 31 Μαρτίου. Μετά θα ενεργοποιηθεί η νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 100 δόσεων.
«Κρυφά» εισοδήματα 
2 Η δεύτερη κίνηση στοχεύει σε όσους έχουν κρύψει από την εφορία εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία. Η κυβέρνηση θα τους δώσει δεύτερη ευκαιρία να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για παρελθόντα έτη, χωρίς να πληρώσουν κανένα πρόστιμο ή προσαύξηση. Οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν καθόλου δηλώσεις ή υπέβαλαν ανακριβείς δηλώσεις για εισοδήματα παρελθόντων ετών θα μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις, για τα έτη αυτά, και να δηλώσουν όποια ποσά απέκρυψαν από την εφορία χωρίς να υποστούν καμία κύρωση, δηλαδή χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πληρώσουν μόνο τους φόρους που αναλογούν στα ποσά εισοδημάτων τα οποία απέκρυψαν από την εφορία και τα οποία θα συμπεριλάβουν στις εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις. Ουσιαστικά με τη ρύθμιση αυτή, πολλοί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα γλιτώσουν από τα βαριά πρόστιμα που κινδυνεύουν να χρεωθούν σε περίπτωση που οι παραβάσεις τους εντοπιστούν από φορολογικό έλεγχο.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή μια επιχείρηση δεν επιτρέπεται να υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για να συμπεριλάβει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη και να πληρώσει τους αναλογούντες πρόσθετους φόρους και τα προβλεπόμενα ποσά προστίμων και προσαυξήσεων, εφόσον έχει εκδοθεί γι' αυτήν εντολή διενέργειας πλήρους φορολογικού ελέγχου αλλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ο έλεγχος.
Τώρα πλέον κάτι τέτοιο θα επιτραπεί, οδηγώντας σε συντόμευση τους ελέγχους και το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Αυτό που δεν έχει διευκρινισθεί είναι εάν θα προβλέπεται και άρση των ποινικών κυρώσεων.
Πώς δηλαδή θα αντιμετωπισθεί φορολογούμενους που έχει αποκρύψει, για παράδειγμα, 100.000 ευρώ από την εφορία και αποφασίσει να τα εμφανίσει με βάση τη νέα ρύθμιση.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών για να είναι ελκυστική η συγκεκριμένη ρύθμιση θα πρέπει να συνοδεύεται από άρση των ποινικών διώξεων και κυρώσεων που προβλέπονται για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, εφόσον οι φορολογούμενοι πληρώσουν τον φόρο που αναλογεί στα «κρυφά» εισοδήματα.
«Λοταρία» αποδείξεων - ιδιώτες φοροπράκτορες
3 Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει δύο «μεταρρυθμίσεις»:
• «Λοταρία» αποδείξεων. Θα δοθούν κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους. Θα θεσπιστεί αυτόματη διαδικασία με την οποία οι αποδείξεις που εκδίδονται από τις επιχειρήσεις και συλλέγονται από τους πελάτες-καταναλωτές θα μπαίνουν σε «λοταρία». Κάθε φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα sms, τον αριθμό κάθε απόδειξης που έχει συλλέξει. Ο αριθμός της κάθε απόδειξης, τον οποίο θα αποστέλλει ο φορολογούμενος με sms, θα μετέχει στην κλήρωση ως «λαχνός». Έτσι θα μπορεί να μετέχει σε κληρώσεις δώρων ή χρηματικών ποσών. Σύμφωνα με το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που είχε εκπονήσει το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» οι λοταρίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το 2015, χωρίς να χρειασθεί να αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ. Ωστόσο, για να αποφέρει έσοδα στο ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.
• Με το μυστικό σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής με την κωδική ονομασία «αράχνη», το οποίο θα έχει και τη στήριξη 500 Ράμπο της γερμανικής εφορίας. Αν προχωρήσει το σχέδιο, εκατοντάδες άνεργοι, φοιτητές, νοικοκυρές ή ακόμα και τουρίστες με δίμηνη απασχόληση χωρίς προοπτικές ανανέωσης της σύμβασης ή μονιμοποίησης στο Δημόσιο θα εμφανίζονται ως πελάτες στα καταστήματα, προκειμένου να ελέγξουν την έκδοση αποδείξεων. Οι «καμικάζι» ιδιώτες εφοριακοί θα είναι καλωδιωμένοι με συσκευές ήχου και εικόνας για να εντοπίζουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Θετικά τα έσοδα τον Φεβρουάριο
Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, τα έσοδα του προϋπολογισμού πήγαν καλά τον Φεβρουάριο. Η υστέρηση παραμένει αλλά διατηρήθηκε στα επίπεδα του Ιανουαρίου, κοντά στο 1 δισ. ευρώ, με ορισμένες πηγές να εκτιμούν ότι «το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει».
Το πρώτο δίμηνο του έτους, ο προϋπολογισμός προέβλεπε τακτικά φορολογικά έσοδα 8,487 δισ. ευρώ. Τελικά διαμορφώθηκαν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σε 7,494 δισ. ευρώ.
Στο δίμηνο, τα καθαρά έσοδα από 7,834 δισ. ευρώ πέρυσι διαμορφώθηκαν σε 6,886 δισ. ευρώ φέτος ενώ οι επιστροφές φόρων από 497,2 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν σε 607,8 εκατ. ευρώ. Συνολικά, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 7,494 δισ. ευρώ από 8,331 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Επιμέρους τον Φεβρουάριο τα καθαρά φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 3,425 δισ. ευρώ από 3,419 δισ. ευρώ τον περυσινό Φεβρουάριο και οι επιστροφές φόρων σε 251 εκατ. ευρώ από 202 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: