Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Όλα τα βήματα για να μπείτε στη ρύθμιση «τυπώστε και πληρώστε»

Όλα τα βήματα για να μπείτε στη ρύθμιση «τυπώστε και πληρώστε»

Share35
Όλα τα βήματα για να μπείτε στη ρύθμιση «τυπώστε και πληρώστε»
Τέθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στη διάθεση των οφειλετών του δημοσίου η ρύθμιση τύπου «τυπώστε, πληρώστε… τελειώσατε». Όσοι ενδιαφέρονται, έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι και την επόμενη Παρασκευή, να τυπώσουν το σχετικό έγγραφο κάνοντας χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Taxisnetκαι στη συνέχεια να πληρώσουν είτε μέσω τράπεζας, είτε μέσω εφορίας, είτε μέσω ταχυδρομείου (όσοι έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες e-banking μπορούν να χρησιμοποιήσουν και αυτές).

Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη καθώς δεν απαιτείται καν η υποβολή αίτησης. Τα βήματα έχουν ως εξής:
  1. Βρίσκετε την ηλεκτρονική υπηρεσία στην ιστοσελίδα του Taxis (http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/News/rytmish.html)
  2. Πατώντας την εντολή «εκτυπώστε» θα μπείτε στην υπηρεσία με τις ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου
  3. Πατώντας την εντολή «είσοδος» θα βρείτε την ένδειξη «εκούσια καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτός ρύθμισης» και θα πατήσετε εκτύπωση οφειλών pdf
Αυτή είναι και όλη η διαδικασία που χρειάζεται να κάνετε. Με την εκτύπωση, η οποία περιλαμβάνει και τις ταυτότητες οφειλής αναλυτικά ανά χρέος, μπορείτε να πάτε σε τράπεζα, εφορία, ταχυδρομείο και να πληρώσετε όποια οφειλή θέλετε και όποιο ποσό θέλετε. Μόλις γίνει η πληρωμή, η εφορία θα υπολογίσει τις προσαυξήσεις που θα σας διαγράψει και το όφελος να το δείτε μέσω της «προσωποποιημένης πληροφόρησης» και πάλι κάνοντας χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Taxis.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ρύθμιση «τυπώστε και πληρώστε» αφορά στις μη ρυθμισμένες οφειλές. Αν έχετε ενταχθεί στη ρύθμιση (για παράδειγμα στην ρύθμιση των 100 δόσεων που ήδη «τρέχει» από τον περασμένο Νοέμβριο) έχετε και πάλι το δικαίωμα να πληρώσετε ότι θέλετε αλλά θα πρέπει να περάσετε από μια επιπλέον διαδικασία: να πάτε στην εφορία και να κάνετε απώλεια ρύθμισης. Αφού κάνετε την απώλεια, θα πληρώσετε ότι θέλετε και στη συνέχεια –για όποιο ποσό σας απομείνει θα μπορείτε να ενταχθείτε στην καινούργια ρύθμιση των 100 δόσεων.
Ιδιαίτερη προσοχή και στα ακόλουθα σημεία τα οποία επισήμανε με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου.
Αναλυτικά οι οδηγίες της ΓΓΔΕ:
  • Η ρύθμιση θα τρέξει από τις 20 έως και τις 27 Μαρτίου. Η καταβολή θα διενεργείται με τη χρήση της ταυτότητας οφειλής (Τ.Ο.) στις Τράπεζες και στα ΕΛ.ΤΑ. Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η καταβολή και στις Δ.Ο.Υ.
  • Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληροφορούνται  την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) μέσω της εφαρμογής «προσωποποιημένης πληροφόρησης» ή εναλλακτικά μέσω εκτύπωσης «συγκεντρωτικής εικόνας οφειλών εκτός ρύθμισης», η οποία θα αναρτηθεί στις 20 Μαρτίου στο TAXISnet. Επίσης μπορούν να πληροφορούνται την ταυτότητα οφειλής από τις Δ.Ο.Υ. και τα Γ.Ε.Φ.
  • Εάν οι πολίτες επιθυμούν να εξοφλήσουν ρυθμισμένες οφειλές πρέπει να υποβάλουν αίτηση «απώλειας ρύθμισης» στη Δ.Ο.Υ. και στη συνέχεια να εξοφλήσουν την υπολειπόμενη βασική οφειλή με απαλλαγή του συνόλου των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής. Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση χάνεται και δεν χρησιμοποιείται πλέον από τον πολίτη η ταυτότητα ρυθμισμένης οφειλής (Τ.Ρ.Ο.), αλλά η ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) που αντιστοιχεί στο κάθε χρέος που θα καταβάλει.
  • Η καταβολή διενεργείται με την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.), η οποία χαρακτηρίζει κάθε οφειλή και την ακολουθεί μέχρι την εξόφλησή της, συνεπώς για κάθε οφειλή χωριστά πρέπει να χρησιμοποιείται η μοναδική ταυτότητά της.
  • Ο πολίτης είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι για όσα χρέη επιθυμεί να πληρώσει, τόσες ταυτότητες οφειλής (Τ.Ο.) οφείλει να προσκομίζει στις Τράπεζες ή ΕΛ.ΤΑ., δηλώνοντας ταυτόχρονα και το ποσό που επιθυμεί να καταβάλει ανά ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι πολύ πιθανό, από σήμερα κιόλας να σας στείλουν email με το οποίο να σας καλούν να πληρώσετε. Η συμμετοχή στη διαδικασία δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, καλό είναι να διαβάσετε προσεκτικά το μήνυμα καθώς προγραμματίζεται να σταλούν ειδοποιητήρια κατά κύριο λόγο σε αυτούς που τους συμφέρει περισσότερο η ρύθμιση (καθώς θα έχουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος μέσα από τη μείωση των προσαυξήσεων). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: