Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Βαρουφάκης: Δεν ήταν η τελική λίστα μεταρρυθμίσεων

Βαρουφάκης: Δεν ήταν η τελική λίστα μεταρρυθμίσεων

Πρώτη καταχώρηση: 09/03/2015 - 23:24
Τελευταία δημοσίευση: 09/03/2015 23:44Οικονομία
Βαρουφάκης: Δεν ήταν η τελική λίστα μεταρρυθμίσεων
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών,Γιάννης Βαρουφάκης προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου τονίζοντας ότι «κανείς δεν περίμενε πως η συμφωνία  του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε μία μέρα, αλλά σταδιακά θα ολοκληρώνεται και πάντως θα επιτύχουμε την ολοκλήρωσή της πριν την καθορισμένη ημερομηνία του Απριλίου».
«Σήμερα κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Όσον αφορά στην επιστολή της 5ης Μαρτίου που έστειλε προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ζήτησε  την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. «Σήμερα μπορούμε να δηλώσουμε ότι από μεθαύριο πρωί, την Τετάρτη, η δική μας ομάδα θα ξεκινήσει τη συζήτηση με τους θεσμούς εδώ στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Η ιδέα των τεχνοκρατών της τρόικα που θα μπαίνουν μέσα στα υπουργεία και θα επιβάλουν μέτρα που έχουν αποτύχει αυτό είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε. Θα τους δώσουμε ότι στοιχεία χρειάζονται για να κάνουν και την εργασία που πρέπει» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου.
«Επίσης είμαι ευτυχής που κάποια μέλη της επιτροπής του Eurogroup χρησιμοποίησαν  λέξεις όπως «τρόικα», αν τους αρέσει τόσο πολύ η τρόικα μπορούμε να τους τη στείλουμε, αλλά εμείς δεν θα την ξαναέχουμε στην Ελλάδα ποτέ», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Στη συνέχεια τόνισε ότι τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά ήταν μια πρώτη λίστα και όχι η τελική και έκανε λόγο για ένα «πολύ σημαντικό βήμα προς επιτυχημένη ολοκλήρωση και εφαρμογή του προγράμματος».
Επίσης διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά υπέβαλε μία λίστα με επτά προτάσεις και θα υποβληθεί άλλη μία λίστα με άλλες επτά προτάσεις για να καταλήξει στην τελική λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν.
«Εμείς υποβάλαμε πρόταση επτά παραδειγμάτων, ήταν η πρώτη δόση των προτάσεων που υποβάλαμε, θα έχουμε ένα νέο πακέτο 7-8 προτάσεων για να εξηγήσουμε ποια θα είναι η τελική λίστα των προτάσεων που θα υποβάλουμε προκειμένου να δώσουμε ώθηση στην ελληνική οικονομία», δήλωσε συγκεκριμένα.
«Η ιδέα ότι θα έχουμε την Τρόικα να εμφανίζεται με μεγάλο αριθμό τεχνοκρατών για να επιβάλλουν προγράμματα που απέτυχαν αυτό δεν θα το επιτρέψουμε, θα κάνουμε όμως ό,τι περνάει από το χέρι μας να τους δώσουμε πληροφορίες που χρειάζονται. Είμαστε ανοιχτή χώρα και τους περιμένουμε», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης σχετικά με την παρουσία τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα.
Για τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η Ελλάδα έχασε χρόνο, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «όχι μόνο δεν χάσαμε χρόνο, αλλά ήμασταν φοβερά ταχείς στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα που κληρονομήσαμε».
Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης κλήθηκε να απαντήσει για τη συνέντευξη στην Corriere Della Serra επισημαίνοντας ότι ο Ιταλός δημοσιογράφος του έθεσε μία υποθετική ερώτηση, για το πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι εταίροι απορρίψουν όλες τις προτάσεις του και εκείνος απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καθώς οι εταίροι έχουν δεχτεί όλες τις προτάσεις του.
Δεν μου επιτέθηκε ο κ. Σόιμπλε
"Ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ και προφανώς δεν το έκανε σήμερα" δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, εάν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών του επιτέθηκε με αφορμή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.
Δείτε το απόσπασμα από τη συνέντευξη Τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Διαβάστε επίσης


Πολιτικοί: ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: