Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Σε ασφυξία τα Ταμεία

Σε ασφυξία τα Ταμεία

Πρώτη καταχώρηση: 14/03/2015 - 07:31
Τελευταία δημοσίευση: 08:33Οικονομία
Σε ασφυξία τα Ταμεία
Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ
Με δάνειο 110 εκατ. ευρώ θα καταβάλει το ΙΚΑ τις συντάξεις για το μήνα Απρίλιο. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης ενέκρινε χθες την αποδέσμευση 110 εκατ. ευρώ από τους τομείς υγείας των ασφαλισμένων του Δημοσίου (70 εκατ. ευρώ) και των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων (40 εκατ. ευρώ), προκειμένου να συμπληρωθούν τα απαιτούμενα ποσά που χρειάζονται για να καταβληθούν οι συντάξεις.
Ο δανεισμός του ΙΚΑ, σύμφωνα με την απόφαση, θα γίνει από τις 26 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου και με το επιτόκιο το οποίο αντιστοιχεί στο ποσοστό απόδοσης του Κοινού Κεφαλαίου Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, ο ολιγοήμερος δανεισμός - «ταμειακή διευκόλυνση» για τις πληρωμές των συντάξεων αποτελεί μια πρακτική που ακολουθείται σε τακτική βάση έως ότου εισρεύσουν στα ταμεία οι εισφορές των «εν ενεργεία» εργαζομένων. Tο ΙΚΑ, πάντως, έχει προϋπολογίσει για φέτος έλλειμμα κοντά στο 1 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, με έκτακτη επιχορήγηση θα «καλυφθούν» οι πληρωμές μερισμάτων από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων στους συνταξιούχους του Δημοσίου.
Μετά την κυβερνητική απόφαση να «παγώσει» η εφαρμογή του νόμου για «μηδενικά ελλείμματα», το Ταμείο ζητά τουλάχιστον 158 εκατ. ευρώ για να αποφύγει τη «στάση» πληρωμών. Η επιχορήγηση σχεδιάζεται να δοθεί από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, αφού τυχόν επιπλέον κρατική χρηματοδότηση έχει δημοσιονομικό κόστος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι «Έχουμε πλήρη γνώση των προβλημάτων του, τα οποία -κατά κύριο λόγο- δημιουργήθηκαν και εντάθηκαν λόγω της λεηλασίας των αποθεματικών του με το γνωστό, καταστροφικό PSI, αλλά και με την μνημονιακή περικοπή του κοινωνικού πόρου από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς να προβλεφθεί η οποιαδήποτε αντικατάσταση του. Σε κάθε περίπτωση , δεσμευόμαστε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα , έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα μερίσματα των ασφαλισμένων».
Όπως έχει γράψει η «Ημερησία» το Ταμείο, ύστερα και από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, εμφανίζει φέτος έλλειμμα 226,9 εκατ. ευρώ που, με βάση τον νόμο 4281/14 (εφαρμογή συντελεστή βιωσιμότητας) θα έπρεπε να «καλυφθεί»μέσω μειώσεων στα μερίσματα.
ΠΗΓΗ: real.gr
Διαβάστε επίσης
Πολιτικοί: ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: