Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Φόρος «τριγωνικών συναλλαγών» και απαλλαγή από τεκμήρια

Φόρος «τριγωνικών συναλλαγών» και απαλλαγή από τεκμήρια

Την εξουδετέρωση του κρυφού τεκμηρίου «καρμανιόλα» των 3.000 ευρώ, που κάνει θραύση μέσα στην κρίση «δαγκώνοντας» χιλιάδες φορολογούμενους με ελάχιστα εισοδήματα στα χρόνια του μνημονίου, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις που δόθηκε χθες για διαβούλευση.
Με το ίδιο νομοσχέδιο παύει να ισχύει προηγούμενη απόφαση που είχε θεσπιστεί επί θητείας Χάρη Θεοχάρη στη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και με την οποία ακυρώνονταν οι φορολογικοί έλεγχοι που είχε διενεργήσει έως 31/12/2013 το ΣΔΟΕ.
Κατόπιν τούτου, οι προγενέστερες εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ δεν θα συνιστούν απλά «δελτία πληροφοριών» προς τις εφορίες, αλλά παράγουν όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων. Επίσης, με άλλη διάταξη προβλέπονται αυστηρά μέτρα για τις εταιρείες που είναι πιθανό να εμπλέκονται σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω «τριγωνικών συναλλαγών», ενώ απαλλάσσονται οι αγρότες από την υποχρέωση υποβολής ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
• Απαλλάσσονται από τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 για τον άγαμο και των 5.000 ευρώ για το ζευγάρι όσοι δηλώνουν εισοδήματα μόνο από τόκους και ακίνητα. Η διάταξη αυτή, η οποία θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2014, δηλαδή θα ληφθεί υπόψη κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθούν φέτος, απαλλάσσει από τον κίνδυνο υπερφορολόγησης με βάση τα τεκμήρια χιλιάδες φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά από ενοίκια και από τόκους καταθέσεων. Για τους εν λόγω υπόχρεους το συγκεκριμένο τεκμήριο συνιστούσε μεγάλη απειλή, αφού τους υποχρέωνε στην πληρωμή φόρου για ελάχιστα όμως εισοδήματα. Ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των προηγούμενων εισοδημάτων είχε να κάνει με την πηγή προέλευσής τους. Εστω άγαμος με ετήσια εισοδήματα 1.200 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες τεκμαρτός φόρος επί του ελάχιστου τεκμηρίου των 3.000 ευρώ θα υπολογιστεί με συντελεστή 22% (3.000 ευρώ x 22% = 660 ευρώ φόρος). Εφόσον πρόκειται για εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα με συντελεστή 26% (3.000 Χ 26% = 780 ευρώ) και αν είναι από ακίνητα με 11% (1.500 X 11% = 165 ευρώ).
Με απόδειξη
• Καθιερώνονται αυστηρές ρυθμίσεις για όσες ελληνικές επιχειρήσεις συναλλάσσονται με κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία θεωρούνται «μη συνεργάσιμα φορολογικά». Με αυτήν τη διάταξη επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των «τριγωνικών συναλλαγών» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Στο εξής, όποια ελληνική επιχείρηση εμφανίζει στα βιβλία της ποσά δαπανών τα οποία καταβλήθηκαν σε επιχείρηση που εδρεύει σε χώρα μη συνεργάσιμη φορολογικά ή σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς ή σε άλλη συνδεδεμένη με αυτήν επιχείρηση που δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις περί «φακέλου τεκμηρίωσης», θα πληρώνει φόρο 26% επί των δαπανών αυτών και μόνο εφόσον αποδείξει ότι πρόκειται περί πραγματικής συναλλαγής σε συνήθεις τρέχουσες τιμές αγοράς θα δικαιούται να πάρει πίσω τον καταβληθέντα φόρο.
• Απαλλάσσονται από την ετήσια δήλωση ΦΠΑ οι αγρότες.
• Επανέρχεται, και μάλιστα αναδρομικά, το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ, αλλά να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: