Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ευνοϊκές ρυθμίσεις και για τα ασφαλιστικά ταμεία

Ευνοϊκές ρυθμίσεις και για τα ασφαλιστικά ταμεία

asfalistika_tameia.jpg

Το σχέδιο νόμου, που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, έχει μεν πολλές ευνοϊκές ρυθμίσεις αλλά κινείται στην ίδια λογική, οπότε έχει μικρές πιθανότητες να είναι επιτυχής, αφού η πραγματική οικονομία έχει στεγνώσει από ρευστότητα
Μέχρι το τέλος Απριλίου θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία οι οφειλέτες, μπορούν δε να εντάξουν στη ρύθμιση όλες τις οφειλές που έχουν δημιουργήσει μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου 2014.
Βέβαια ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει σε όσους έχουν διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητά τους ως ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ καθώς και για ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ που ασκούν το ελεύθερο επάγγελμα, σε περίπτωση αποδεδειγμένα μηδενικού εισοδήματος κατά το έτος χρήσης 2014, αφού οι συγκεκριμένες κατηγορίες μπορούν με αίτησή τους να ζητήσουν να σταματήσουν τα διωκτικά μέτρα (κατασχέσεις κ.λπ.) για ένα έτος και να ενταχθούν στη ρύθμιση αργότερα με καταληκτική ημερομηνία την 31-3-2016.
Το σχέδιο νόμου, που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, έχει μεν πολλές ευνοϊκές ρυθμίσεις (σε σχέση με την υπάρχουσα ρύθμιση που κατέθεσε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τον περασμένο Δεκέμβριο), αλλά κινείται στην ίδια λογική, οπότε έχει μικρές πιθανότητες να είναι επιτυχής, αφού η πραγματική οικονομία έχει στεγνώσει από ρευστότητα.
Κυρίαρχο πρόβλημα είναι βέβαια η υποχρέωση καταβολής των τρεχουσών εισφορών προκειμένου να συνεχίσει να υφίσταται η ρύθμιση. Καθίσταται σαφές ότι αυτές οι υπέρογκες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αποτελούν αποτέλεσμα δυστροπίας των εργοδοτών αλλά οφείλονται στον βρόχο που πέρασε στην πραγματική οικονομία η πολιτική των μνημονίων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν κεφαλαιοποίηση αυτών των οφειλών.
Αδυνατούν να πληρώσουν
Ετσι και εξαιτίας κυρίως αυτού του λόγου (οι επιχειρήσεις, τουλάχιστον στη μεγάλη πλειονότητά τους, σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν και τα προηγούμενα αλλά και τις τρέχουσες εισφορές με τον υπάρχοντα τζίρο) ενδέχεται και αυτή η ρύθμιση να μη φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Κατά τα λοιπά:
• Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης για τις ρυθμιζόμενες ασφαλιστικές οφειλές δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 50 ευρώ.
• Οταν το ύψος της οφειλής είναι άνω των 5.000 ευρώ, αυτή προσαυξάνεται με 0,25 % μηνιαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση, επιβάρυνση ή ποινή. Αυτό δίνει μηνιαίο επιτόκιο 3%.
• Τα ΝΠΔΔ του Δημοσίου, Α.Ε. του Δημοσίου μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, καθώς και των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, καθώς και ΝΠΙΔ του Δημοσίου και των ΟΤΑ που επιδιώκουν κοινωφελείς και άλλους δημόσιους σκοπούς μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το ΙΚΑ σε 150 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 50% επί των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών.
• Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οφειλές προς φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που αφορούν επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, συνολικού ύψους έως 500.000 ευρώ.
• Ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση αν καθυστερήσει πάνω από ένα μήνα μία δόση ανά 12μηνο ή αν δεν καταβάλει τις τρέχουσες εισφορές.

Χωρίς κυρώσεις οι ατομικές οφειλές

Καταργούνται οι ποινικές κυρώσεις για οφειλέτες ατομικής εισφοράς στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ. Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση στο προς διαβούλευση νομοσχέδιο, οι προβλεπόμενες ποινές παύουν να ισχύουν για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) μόνο για την ατομική τους ασφαλιστική εισφορά.
Στις περιπτώσεις οφειλών που προκύπτουν για την ασφάλιση εμμίσθων εργαζομένων, παραμένουν οι ποινές, αφού τα ποσά αυτά παρακρατούνται από τον εργοδότη και επειδή δεν αποδίδονται διατηρούνται οι από τον νόμο προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Μείωση ασφαλίστρων

Ακόμη μια ασφαλιστική κλάση μπορούν να «πέσουν» οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ προκειμένου να μειώσουν το καταβαλλόμενο ασφάλιστρο. Ετσι ενώ με το ισχύον καθεστώς (και μέχρι την 31η-12-2016) όσοι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι επιθυμούν μπορούν να ζητήσουν την υπαγωγή τους στην αμέσως κατώτερη ή και στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, προκειμένου να μειωθεί το ποσό των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών τους.
Στο προς διαβούλευση νομοσχέδιο λοιπόν δίνεται η δυνατότητα να ζητήσουν την υπαγωγή τους και στην τρίτη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ και να παραμείνουν στην κατηγορία επιλογής τους μέχρι 31-12-2016, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον ασφαλιστικό τους οργανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: