Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η νέου τύπου «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ

Η νέου τύπου «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ

tsakalotos.jpg

Επικεφαλής της συντονιστικής ομάδας συνεργασίας αναλαμβάνει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Εξι τομείς μεταρρυθμίσεων άμεσης προτεραιότητας, μεταξύ των οποίων τα εργασιακά, το φορολογικό, οι δημόσιες δαπάνες, ο ανταγωνισμός και η διαφθορά, περιλαμβάνει η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που υπέγραψε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Ανχελ Γκουρία. Λίγες ώρες μετά την υπογραφή της νέου «τύπου εργαλειοθήκης», που αυτήν τη φορά έχει να κάνει με βαθιές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κλιμάκωνε την επιθετική ρητορική του προς την Ελλάδα, δηλώνοντας σε τηλεοπτικό σταθμό πως «δεν μπορεί να αποκλείσει ένα “Greccident”», εννοώντας την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μετά από κάποιο «ατύχημα».
Με βάση το κοινό έγγραφο συνεργασίας που υπεγράφη χθες στο Παρίσι, ο ΟΟΣΑ συμφώνησε να παράσχει τεχνογνωσία στην Ελλάδα, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναπτύξει «με περισσότερες λεπτομέρειες το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα». Επικεφαλής της συντονιστικής ομάδας συνεργασίας αναλαμβάνει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι έξι τομείς, στους οποίους θα παράσχει «εργαλεία» και προτάσεις ο Οργανισμός, περιλαμβάνουν:
  • 1. Την ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ο ΟΟΣΑ θα βοηθήσει την κυβέρνηση «να βελτιώσει τις ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας και ειδικότερα να βοηθήσει τους νέους να βρουν δουλειά και να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας απαιτούνται για να εξασφαλιστεί ότι οι νέες θέσεις θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες.
  • 2. Την ενίσχυση του φορολογικού συστήματος. Ο ΟΟΣΑ προτείνει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το παγκόσμιο πρότυπο για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, το οποίο έχει υιοθετηθεί από 90 χώρες. Με το συγκεκριμένο σύστημα, ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να εντοπίζει τα ίχνη off shore εταιρειών που φοροαποφεύγουν. Θα παράσχει επίσης υποστήριξη για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ ως προς τον εξορθολογισμό των συντελεστών.
  • 3. Τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα οι διαδικασίες αδειοδότησης, χρήσεων γης κ.ά. είναι πολύπλοκες.
  • 4. Τα δημόσια οικονομικά και τις δαπάνες, «με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης».
  • 5. Τη διαφάνεια. Ο ΟΟΣΑ θα παράσχει βοήθεια για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου κατά της διαφθοράς.
  • 6. Την αντιμετώπιση των ολιγοπωλίων και των καρτέλ «μέσω της δημιουργίας συνθηκών μεγαλύτερου ανταγωνισμού και τη μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων». Βασικό στοιχείο κατά τον ΟΟΣΑ είναι η αντιμετώπιση της νόθευσης διαγωνισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: