Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ρύθμιση... εξπρές για φορο-έσοδα

Ρύθμιση... εξπρές για φορο-έσοδα

Πρώτη καταχώρηση: 14/03/2015 - 07:57
Τελευταία δημοσίευση: 08:50Οικονομία
Ρύθμιση... εξπρές για φορο-έσοδα
Όποιος πληρώσει χρωστούμενο φόρο συνολικά ή μερικά έως τις 27 Μαρτίου, το υπουργείο Οικονομικών θα του διαγράψει το 100% των προσαυξήσεων ή το ποσοστό των προσαυξήσεων το οποίο αναλογικά οφείλεται με βάση το κεφάλαιο που εξοφλείται.
Η εξπρές ευκαιρία, ότι πληρώνω άλλο τόσο ποσοστιαία σβήνω από προσαυξήσεις αποτυπώνεται σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η οποία κατατέθηκε στη Βουλή.
Η ευκαιρία αυτή ισχύει έως τις 27 Μαρτίου και σύμφωνα με την τροπολογία «οποιαδήποτε εκούσια καταβολή , έως και τις 27 Μαρτίου 2015, συνολικής ή μέρους βεβαιωμένης στη Φορολογική Διοίκηση οφειλής εκτός ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένης συμφωνίας, απαλλάσσεται κατά ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που τη βαρύνουν.
Ως προς τις οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένη συμφωνία, ισχύει η ίδια απαλλαγή για την εκούσια εξόφληση, του συνόλου της υπολειπόμενης βασικής οφειλής»
Η εναλλακτική αυτή είναι διαφορετική σε σχέση με την προθεσμία η οποία δίδεται με το νομοσχέδιο για τις εκατό δόσεις το οποίο έχει αναρτηθεί για διαβούλευση. Με το νομοσχέδιο μπαίνει η προθεσμία της 27ης Απριλίου για την πληρωμή εφάπαξ ή μερικά ληξιπρόθεσμων οφειλών βεβαιωμένων έως την 1η Μαρτίου ώστε πληρώνοντας μια «γερή» προκαταβολή ή εφάπαξ να σβήσουν προσαυξήσεις στο ισόποσο του κεφαλαίου που καταβάλλεται.
Έως τις 27 Μαρτίου παίζουν ποσοστά, χωρίς ρύθμιση αλλά πληρώνοντας απευθείας στην τράπεζα και δεν γίνεται αναφορά σε ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά απλώς βεβαιωμένες.
Δέκα απαντήσεις για τις 100 δόσεις
1. Ποιες οφειλές μπαίνουν στη ρύθμιση; Όλες, αρκεί να είναι ληξιπρόθεσμες την 1η Μαρτίου 2015.
2. Μπαίνουν δηλαδή και οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ; Ναι. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι δεν πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις. Τώρα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε 100 δόσεις.
3. Πόση είναι η ελάχιστη μηνιαία δόση; 20 ευρώ. Αν οι οφειλές είναι βεβαιωμένες σε δύο διαφορετικές εφορίες, 10 ευρώ η μηνιαία δόση για κάθε Δ.Ο.Υ.
4. Το επιτόκιο; 3% από 5,6% σήμερα. Μάλιστα για οφειλές έως 5.000 ευρώ δεν τρέχει καθόλου τόκος εντός ρύθμισης. Το 3% ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.
5. Αν χάσω μια δόση χάνω τη ρύθμιση; Όχι. Επιβάλλεται όμως μηνιαία προσαύξηση 0,25%. Η ρύθμιση χάνεται αν δεν πληρωθούν δύο συνεχόμενες δόσεις μέσα στο πρώτο οκτάμηνο ή τρεις συνεχόμενες μετά το οκτάμηνο. Επίσης αν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει μέσα σε τρεις μήνες μετά τις προβλεπόμενες προθεσμίες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ, χάνει τη ρύθμιση.
6. Μέχρι πότε υποβάλλονται αιτήσεις; Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων έως τις 26 Μαΐου. Το νομοσχέδιο μάλιστα δίνει τη δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας για έναν ακόμα μήνα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
7. Υπάρχει και άλλη μία προθεσμία, έως τις 27 Απριλίου. Τι αφορά; Αφορά το «χρυσό ψαλίδι» των προσαυξήσεων. Όποιος καταβάλει μια «γερή» (τουλάχιστον δεκαπλάσια της ελάχιστης μηνιαίας δόσης) προκαταβολή έως τις 27 Απριλίου, όσα δίνει σε προκαταβολή τόσα σβήνει από προσαυξήσεις. Τα υπόλοιπα μπαίνουν στις 100 δόσεις.
8. Αν πληρώσω τη «γερή» προκαταβολή και μετά δεν βάλω τα χρέη σε ρύθμιση τι γίνεται; Για να προλάβει τους πονηρούς το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δέκα πρώτων δόσεων, -μετά την προκαταβολή- εφόσον οι δόσεις είναι περισσότερες από δέκα ή όλων των υπολειπόμενων δόσεων εφόσον είναι λιγότερες από δέκα, προβλέπεται ότι βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο σε βάρος του φορολογούμενου ποσό ίσο με τις προσαυξήσεις που «κουρεύτηκαν» λόγω προκαταβολής.
9. Είναι υποχρεωτικό να βάλω όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ρύθμιση ή μπορώ να διαλέξω; Η ρύθμιση των 100 δόσεων γίνεται μόνο για το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
10. Για τη ρύθμιση εξπρές με τις προκαταβολές; Εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Ο φορολογούμενος μπορεί να διαλέξει την οφειλή που τον συμφέρει να ξεπληρώσει (συνολικά ή εν μέρει) για να διαγράψει ισόποσες προσαυξήσεις.
Πηγή: euro2day.gr
Διαβάστε επίσης:

Spiegel για αποζημιώσεις: Χρήματα για τα θύματα, αλλά όχι για τον Τσίπρα

Ενδιάμεσος φορέας για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων

Βαρουφάκης σε δημοσιογράφο: Αναιδής η ερώτηση περί Grexit - ΒΙΝΤΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: