Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Αλλαγή έκπληξη στις δηλώσεις των επιχειρήσεων –Χάος με τις δηλώσεις των φυσικών προσώπων

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 10:50

Αλλαγή έκπληξη στις δηλώσεις των επιχειρήσεων –Χάος με τις δηλώσεις των φυσικών προσώπων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Αλλαγή έκπληξη στις δηλώσεις των επιχειρήσεων –Χάος με τις δηλώσεις των φυσικών προσώπων
Μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τις προθέσεις της σχετικά με το μέλλει γενέσθαι με τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Γράφει:  
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπάρχει μια απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων η οποία ορίζει ότι οι βεβαιώσεις των αποδοχών όλων των εργαζομένων και όλων των συνταξιούχων, θα πρέπει να σταλούν στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος Μαρτίου (σ.σ εκπρόθεσμη καταβολή, επιφέρει πρόστιμα βάσει νόμου).
Από την άλλη, υπάρχει και μια ανακοίνωση της κυρίας Κατερίνας Σαββαίδου, ότι το σύστημα για την υποβολή των δεδομένων, θα παραμείνει ανοικτό μέχρι και την εκπνοή της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων.
Ωστόσο, απόφαση, δεν παύει να ισχύει με δελτίο τύπου παρά μόνο με άλλη απόφαση. Έτσι, μέσα στις επόμενες ημέρες (ή ώρες) η Καραγιώργη Σερβίας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θα επιμείνει στην καταστροφική για τη διαδικασία των φετινών δηλώσεων απόφαση να δοθεί στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να καταθέσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών μέχρι και τον Ιούνιο (ή και αργότερα καθώς πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο παράτασης στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων).
Αν το περιεχόμενο της απόφασης είναι αντίστοιχο με αυτό της ανακοίνωσης, τότε οι φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων θα κατατεθούν από Ιούλιο και αν ενώ έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα περάσουν το επόμενο διάστημα ως «όμηροι» των εργοδοτών τους καθώς θα περιμένουν πότε η επιχείρηση θα ανεβάσει τα στοιχεία στο Taxis. Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα δεν αναμένεται να ανοίξει πριν το τέλος Απριλίου καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η διαδικασία για την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών ενώ το έντυπο Ε1 δεν έχει καν ολοκληρωθεί ακόμη.
Η δήλωση των νομικών προσώπων
Πάντως, για τα νομικά πρόσωπα –τα οποία επίσης θα υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις αργότερα από ποτέ- θα έρθουν αντιμέτωπα φέτος με μια μεγάλη έκπληξη. Τα φορολογικά έντυπα συγχωνεύονται και σύμφωνα με πληροφορίες, όλη η διαδικασία υποβολής της δήλωσης θα γίνει φέτος μέσω ενός και μοναδικού εντύπου.
Η μορφή του οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες ενώ το σύστημα για τις επιχειρήσεις θα ανοίξει και αυτό τον Απρίλιο. Τα νομικά πρόσωπα πρέπει να κάνουν δηλώσεις μέχρι 30 Ιουνίου. Μπορούν και νωρίτερα αν θέλουν να πληρώσουν τον φόρο σε περισσότερες δόσεις από έξι αν και για να ισχύσει αυτό, θα πρέπει το σύστημα να βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία μέχρι το τέλος Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: