Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Έτσι θα "φρενάρουν" το λαθρεμπόριο των τσιγάρων

Έτσι θα "φρενάρουν" το λαθρεμπόριο των τσιγάρων

Πρώτη καταχώρηση: 28/03/2015 - 11:12
Τελευταία δημοσίευση: 28/03/2015 12:49Οικονομία
Έτσι θα φρενάρουν το λαθρεμπόριο των τσιγάρων
Νέα στρατηγική για φορολόγηση των τσιγάρων θέλει να καταρτίσει η κυβέρνηση, καθώς βλέπει τα λαθραία καπνικά προϊόντα να κερδίζουν έδαφος και τις προσόδους του κράτους να «γίνονται καπνός».
Τόσο το επιτελείο του αντιπροέδρου, Γιάννη Δραγασάκη, όσο και οι σύμβουλοι του ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, μελετούν λύσεις «πατώντας» σε μελέτη του ΚΕΠΕ, η οποία δείχνει πως η αύξηση της φορολογίας, μείωσε τη «ψαλίδα» τιμής ανάμεσα στα ακριβά και τα φθηνά τσιγάρα εις βάρος των δεύτερων και έστρεψε τους καταναλωτές στα λαθραία ή χύμα καπνικά προϊόντα.
Η αγορά και η καπνοβιομηχανία επιθυμούν χαμηλότερους φόρους, ωστόσο τα περιθώρια της κυβέρνησης, όσο δεν υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους είναι περιορισμένα. Αυτό φαίνεται ότι το αναγνωρίζει η έρευνα, για αυτό και συγγραφείς της υπό τον επιστημονικό υπεύθυνο και συντονιστή Νικόλαο Γεωργικόπουλο, ερευνητή χρηματοοικονομικών στο ΚΕΠΕ και επισκέπτη καθηγητή έρευνας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, εστιάζουν στην αναθεώρηση της διάρθρωσης του φορολογικού σχήματος παρά στη μείωση του συνολικού φόρου ως ποσοστό επί της μέσης σταθμικής λιανικής τιμής. Αυτό που υποστηρίζει το ΚΕΠΕ είναι ότι δεν έχει τόσο σημασία εάν αυξηθεί ή μειωθεί ο συνολικός φόρος, αλλά πως θα αλλάξει η αναλογία στα κομμάτια που απαρτίζουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ώστε να μπει «φρένο» στο λαθρεμπόριο και να αρχίσουν να αυξάνονται τα έσοδα του κράτους.

Πηγή Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: