Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

«Φωτιά και τσεκούρι» για τις εταιρίες σε συναλλαγές τύπου carousel

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015 20:38

«Φωτιά και τσεκούρι» για τις εταιρίες σε συναλλαγές τύπου carousel

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
«Φωτιά και τσεκούρι» για τις εταιρίες σε συναλλαγές τύπου carousel
«Φωτιά και τσεκούρι» για τις εταιρείες που επιδίδονται σε συναλλαγές τύπου carousel ή τριγωνικές συναλλαγές. Με διάταξη που ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, οι εταιρίες που συναλλάσσονται με χώρες στις οποίες ισχύει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, θα προκαταβάλλουν φόρο 26% τον οποίο θα μπορούν να παίρνουν πίσω, σε διάστημα 12 μηνών, μόνο αν κατορθώσουν να αποδείξουν ότι οι συναλλαγές είναι πραγματικές και όχι εικονικές με στόχο την φοροαποφυγή.
Γράφει:  
Το μέτρο πλήττει άμεσα χιλιάδες επιχειρήσεις καθώς η λίστα με τις χώρες που θεωρούνται ότι έχουν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς περιλαμβάνει και εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμούς όπως είναι η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Κύπρος.
Ήδη, ο ΣΕΒ έχει διαμαρτυρηθεί έντονα με επιστολή του προς την Νάντια Βαλαμβάνη εκτιμώντας ότι το μέτρο πλήττει και τις νόμιμες επιχειρήσεις που πραγματοποιούν πραγματικές συναλλαγές με τις συγκεκριμένες χώρες.
Γεγονός είναι ότι οι επιχειρήσεις με τις πραγματικές συναλλαγές, θα υποστούν σημαντική πίεση στη ρευστότητά τους καθώς θα πρέπει να πληρώσουν προκαταβολή επί της δαπάνης και στη συνέχεια να αναζητήσουν πίσω τα χρήματα αποδεικνύοντας με σειρά εγγράφων ότι η συναλλαγή δεν είναι τύπου καρουζέλ. Η επίμαχη διάταξη έχει ως εξής:
«το σύνολο τω δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που εμπίπτει σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Είναι κατά το χρόνο έκδοσης του παραστατικού ή κατά το χρόνο διενέργειας της συναλλαγής φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο κατά την έννοια του άρθρου 65 του Κ.Φ.Ε.
(β) Είναι κατά το χρόνο έκδοσης του παραστατικού ή κατά το χρόνο διενέργειας της συναλλαγής φορολογικός κάτοικος σε κράτος που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς σύμφωνα με το άρθρο 65 του Κ.Φ.Ε.
(γ) Είναι συνδεόμενη, εν τοις πράγμασι εταιρεία, χωρίς να έχει συμμορφωθεί πριν τη διενέργεια της συναλλαγής ή την έκδοση του παραστατικού με τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται από τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (άρθρο 21 του ν. 4174/2013).
(δ) Δεν διαθέτει στην έδρα της ή σε συνδεδεμένη επιχείρηση την απαιτούμενη οργάνωση και υποδομή για τη διενέργεια – κατ΄ επάγγελμα- ομοειδών συναλλαγών, κατά συνήθεια και επάγγελμα με τη συναλλαγή για την οποία εκδόθηκε το παραστατικό.
Για τις περιπτώσεις γ΄ και δ΄ ο φορολογούμενος οφείλει, προκειμένου να μην εμπίπτει στην μη έκπτωση της δαπάνης, και πριν τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου, να προσκομίσει πλήρη απόδειξη ότι δεν συντρέχουν για τη συγκεκριμένη εταιρεία οι αναφερόμενες συνθήκες.
Για τις περιπτώσεις α΄, β΄, γ’ και δ’, προκειμένου ο φορολογούμενος να μην εμπίπτει στη μη έκπτωση της δαπάνης, θα πρέπει να καταβάλλει παρακρατούμενο φόρο που προκύπτει από τον ισχύον στην Ελλάδα φορολογικό συντελεστή φόρου εισοδήματος για επιχειρηματική δραστηριότητα επί το συνόλου της εν λόγω δαπάνης. Εφόσον εντός δωδεκαμήνου από τη συναλλαγή, ο φορολογούμενος, αποδείξει ότι πρόκειται περί συνήθους συναλλαγής σε τρέχουσες τιμές αγοράς, θα επιστρέφεται αζημίως για το Δημόσιο ο παρακρατηθείς φόρος στο φορολογούμενο.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης, και ειδικότερα η διαδικασία ελέγχου που προβλέπεται για τις περιπτώσεις γ’ και δ’ ανωτέρω».
Ποιες είναι όμως οι χώρες που εμπίπτουν σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση; Ο κατάλογος έχει καθοριστεί από πέρυσι με απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Ο κατάλογος διαμορφώνεται ως εξής:
Άγιος Μαρίνος
Αλβανία
Ανδόρα
Βανουάτου
Βερμούδες
Βοσνία – Ερζεγοβίνη
Βουλγαρία
Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
Γιβραλτάρ
Γκέρνσεϋ
Ιρλανδία
Κατάρ
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Κύπρος
Λίχτενσταϊν
Μαυροβούνιο
Μακάο
Μονακό
Μονσεράτ
Μπαχάμες
Μπαχρέϊν
Μπελίζ
Ναουρού
Νήσοι Κέϋμαν
Νήσοι Μάρσαλ
Νήσος του Μάν
Νήσοι Τέρκς και Κάϊκος
Ομάν
Παραγουάη
Σαουδική Αραβία
Σεϋχέλλες
Τζέρσεϋ
ΠΓΔΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια: