Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

FT: Ελληνικές υποχωρήσεις στη λίστα των μεταρρυθμίσεων

FT: Ελληνικές υποχωρήσεις στη λίστα των μεταρρυθμίσεων

Πρώτη καταχώρηση: 30/03/2015 - 08:29
Τελευταία δημοσίευση: 08:29Οικονομία
FT: Ελληνικές υποχωρήσεις στη λίστα των μεταρρυθμίσεων
Η Αθήνα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, με στόχο να μειωθούν οι διαφορές μεταξύ τους για τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο παραμένουν διαφορές, δεδομένο που σημαίνει πως δεν θα υπάρξει άμεσα οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα.
Οι πιστωτές απαίτησαν η Ελλάδα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, πριν «ξεκλειδώσουν» τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.
Και οι δύο πλευρές είχαν σχεδόν αδιάκοπες συζητήσεις το Σαββατοκύριακο και, αφότου η κυβέρνηση έστειλε μία πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων την προηγούμενη εβδομάδα. Η Αθήνα έθεσε τη Δευτέρα ως την τελική ημέρα, για να «κλείσει» την τελική λίστα.
Αξιωματούχοι που είδαν τη λίστα είπαν πως, αν και περιείχε παραχωρήσεις, στερείτο λεπτομερειών σε ορισμένα πεδία που είχαν δημιουργήσει προβληματισμό σε προηγούμενες συζητήσεις.
Χωρίς φρέσκα κεφάλαια η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστό, πριν καταφέρει να πληρώσει 450 εκατ. προς το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα. Η Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα την Παρασκευή.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποχωρήσει σε δύο κρίσιμες απαιτήσεις των πιστωτών: Την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, μέτρο που νωρίτερα είχε αποκλείσει ο Γ. Βαρουφάκης, αλλά και στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, ενός αντιδημοφιλούς φόρου ακινήτων που ο Πρωθυπουργός ήθελε να καταργήσει.
Η παραχώρηση για το φόρο ακινήτων φαίνεται να αποτελεί κεντρικό σημείο του καινούργιου σχεδίου. Θα φέρει νέα έσοδα ύψος 2,5 δισ. ευρώ και θα ενισχύσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 σε σχεδόν 3,5 δισ., σύμφωνα με ελληνικές εκτιμήσεις.
Ωστόσο, στη λίστα δεν περιλαμβάνονταν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία και το ασφαλιστικό σύστημα, δύο περιοχές που οι ελεγκτές επιμένουν ότι είναι κρίσιμες για το πρόγραμμα. «Παρέμειναν κόκκινες γραμμές», ανέφεραν οι Έλληνες αξιωματούχοι.
«Δεν υπάρχει καμία προοπτική να ληφθούν υφεσιακά μέτρα είτε μέσω μείωσης μισθών και συντάξεων είτε μέσω μαζικών απολύσεων», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στη Real News.
Aυτή η «αντίσταση» αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τα κράτη-πιστωτές. Η χρηματοδότηση στηρίζεται με το να κάνεις «το σύστημα να λειτουργεί καλύτερα», δήλωσε ένα αξιωματούχος που είδε τη λίστα. «Βασίζεται σε μία μεγάλη αισιοδοξία ότι αυτό μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά, αφότου αρχίζουν να τρέχουν τα κόστη», τόνισε.
Αξιωματούχοι από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, που ελέγχουν το ελληνικό πρόγραμμα, ανέφεραν ότι η λίστα παρέμενε ασαφής με αισιόδοξες οικονομικές προβλέψεις και έλλειψη λεπτομερειών.
Ο στόχος είναι να μετατρέψουμε τις προτάσεις της Αθήνας σε κάτι λεπτομερές και αξιόπιστο, ανέφερε ένας αξιωματούχος που ελέγχει το ελληνικό πρόγραμμα. «Στερείται ακόμη λεπτομερειών», υπογραμμίζει.
Έλληνες αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι ένα Eurogroup θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα, για να υπάρξει μια συμφωνία για την εκταμίευση μιας υποδόσης από τα 7,2 δισ., μέχρι να σημειωθεί πλήρης συμφωνία.
Ωστόσο, αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συζητήσεις, θεωρούν απίθανη μία τέτοια συνάντηση και το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και μόνο αν οι ελεγκτές (bailout monitors) καθορίσουν τη λίστα.
Μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία (staff-level agreement) σύντομα, ανέφερε αξιωματούχος από πιστώτρια χώρα, διευκρινίζοντας, ωστόσο πως μία τέτοια συζήτηση μπορεί να λάβει χώρα, μετά την εβδομάδα του Καθολικού Πάσχα και μόνο αν η ελληνική πλευρά επιταχύνει τις συνομιλίες.
Πηγή: Euro2day
εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: