Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Πάνω από 20 εκατ. ευρώ στα Ταμεία έφερε η ρύθμιση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Πάνω από 20 εκατ. ευρώ στα Ταμεία έφερε η ρύθμιση

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί τις πρώτες 10 ημέρες που «τρέχει» η νέα ρύθμιση οφειλών των 100 δόσεων, με τις αιτήσεις, που πλέον γίνονται και ηλεκτρονικά, να ανέρχονται σε 17.690. Στα... ταμεία των Ταμείων έχει ήδη μπει «ζεστό χρήμα» άνω των 20 εκατ. ευρώ. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του ΙΚΑ και οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση υπαγωγής σε ρύθμιση, αφού πρώτα επιλέξουν τον επιθυμητό τύπο ρύθμισης, τον τρόπο εξόφλησης (εφάπαξ ή δόσεις) και τον αριθμό των δόσεων (όπου απαιτείται).
Επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν το απαιτητό κάθε φορά ποσό πληρωμής σε περίπτωση ρύθμισης ή το συνολικό ποσό εξόφλησης της οφειλής τους. Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε έναν αναλυτικό οδηγό προς οφειλέτες, τόσο για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των Ταμείων όσο και για τις πληρωμές μέσω τραπεζών.

– Ποιοι μπορούν να εγγραφούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς οφειλέτες;
– Η υπηρεσία αφορά τους οφειλέτες του ΚΕΑΟ (οφειλέτες ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Οφειλετών του Κέντρου), καθώς και τους οφειλέτες του ΙΚΑ που δεν έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ. Οι εργοδότες του ΙΚΑ που εμφανίζονται ως ενεργοί στο Μητρώο Εργοδοτών θα χρησιμοποιούν για την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης της ηλεκτρονικής υπηρεσίας υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης. Ολοι οι υπόλοιποι οφειλέτες του ΚΕΑΟ και του ΙΚΑ θα πρέπει να εγγραφούν (πιστοποιηθούν) στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς οφειλέτες και να λάβουν κωδικό χρήστη και συνθηματικό.
– Πώς μπορεί να εγγραφεί κανείς στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς οφειλέτες;
– Η πιστοποίηση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς οφειλέτες γίνεται μέσω Διαδικτύου και απαιτεί τη χρήση κωδικών TAXIS. Για να πιστοποιηθεί κάποιος στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες από την κεντρική σελίδα ΙΚΑ (www.ika.gr) επιλέγει «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες», «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Οφειλέτες», «Πιστοποίηση Οφειλετών». Στη συνέχεια ακολουθεί τα βήματα της εφαρμογής καταχωρίζοντας τους κωδικούς που του έχουν αποδοθεί από το TAXISNET, επιλέγοντας τον κωδικό χρήστη και το συνθηματικό και συμπληρώνοντας τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα προσωπικά και επαγγελματικά σας στοιχεία.

– Μπορεί ο οφειλέτης να χρησιμοποιήσει τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης για να ενημερωθεί για τις οφειλές του σε διαφορετικούς φορείς (π.χ. στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ) ή για οφειλές του από διαφορετική αιτία (π.χ. οφειλές από κοινή επιχείρηση και από οικοδομοτεχνικό έργο);
– Οι οφειλές ενός οφειλέτη που αφορούν καθυστερούμενες εισφορές διαφορετικών φορέων ασφάλισης (π.χ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ) ή που αφορούν οφειλές στον ίδιο φορέα αλλά από διαφορετική αιτία (π.χ. οφειλές κοινής επιχείρησης και οφειλές οικοδομοτεχνικού έργου) αντιστοιχούν σε διαφορετικούς Αριθμούς Μητρώου Οφειλέτη και ως εκ τούτου απαιτούνται ξεχωριστοί κωδικοί πρόσβασης για κάθε περίπτωση.

– Πώς μπορεί να ενημερωθεί για τα ποσά που οφείλει καθώς και την προθεσμία καταβολής τους;

– Στην επιλογή «Πληρωμές Οφειλέτη» θα πληροφορηθεί για τα ποσά των δόσεων ρύθμισης και την καταληκτική ημερομηνία καταβολής αυτών ή για τυχόν οφειλές εκτός ρύθμισης, καθώς και για το ποσό που πρέπει να καταβληθεί σε περίπτωση  πλήρους εξόφλησης των οφειλών.
Στόχος να εισπραχθούν 300 εκατ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα
Στην καλύτερη δυνατή ενημέρωση των οφειλετών, προκειμένου να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, προσβλέπει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης, καθώς η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων θα παραμείνει ανοικτή έως το τέλος του Απριλίου. Στόχος είναι να εισπραχθούν 300 εκατ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα. Συνολικά βέβαια ελπίζει σε έσοδα 1,4 δισ. ευρώ, καθώς μαζί με τις δόσεις θα καταβάλλονται και οι τρέχουσες εισφορές.
– Πού μπορεί να υποβάλει αίτηση ρύθμισης;
– Η αίτηση ρύθμισης για τους οφειλέτες ΙΚΑ και ΚΕΑΟ μπορεί να υποβληθεί είτε διαδικτυακά με χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Ρύθμιση Οφειλών» είτε στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία ΚΕΑΟ ή στην Ταμειακή Υπηρεσία Υποκαταστήματος ΙΚΑ όπου ανήκει ο οφειλέτης
– Αν υποβάλει αίτηση διαδικτυακά, πώς μπορεί κανείς να παραλάβει την απόφαση ρύθμισης;
– Η απόφαση ρύθμισης δημιουργείται ηλεκτρονικά και τίθεται σε ισχύ μετά την καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης. Εφόσον επιθυμεί κανείς, μπορεί να την παραλάβει από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία ΚΕΑΟ ή ΙΚΑ. Πάντως, η ρύθμιση αποτυπώνεται ηλεκτρονικά στην υπηρεσία «Ηλεκτρονική Καρτέλα Οφειλέτη», όπου φαίνονται και οι απαιτητές δόσεις ρύθμισης.

– Πού καταβάλλονται οι δόσεις;
– Οι δόσεις ρύθμισης καταβάλλονται είτε στις Περιφερειακές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ και στα υποκαταστήματα ΙΚΑ είτε μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ με τη χρήση της Ταυτότητας Οφειλέτη.
– Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση και πότε οι επόμενες;
– Αν η αίτηση ρύθμισης υποβληθεί στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία ΚΕΑΟ ή Ταμειακή Υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η καταβολή της πρώτης δόσης διενεργείται άμεσα. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης ρύθμισης μέσω Διαδικτύου δίνεται προθεσμία 5 ημερολογιακών ημερών από την υποβολή του αιτήματος η οποία, σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεπερνά την τελευταία εργάσιμη του μήνα υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται σύμφωνα με την καταληκτική ημερομηνία που προβλέπεται στην εκάστοτε ρύθμιση.
– Τι είναι η Ταυτότητα Οφειλέτη;
– Πρόκειται για έναν 20ψήφιο αριθμό που είναι απαραίτητος για την καταβολή οφειλών μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και αποδίδεται κεντρικά σε κάθε Αριθμό Μητρώου Οφειλέτη (ΑΜΟ) του ΚΕΑΟ και του ΙΚΑ.
– Ποιον τύπο τραπεζικής συναλλαγής πρέπει να επιλέξει ο οφειλέτης για να πληρώσει καθυστερούμενες εισφορές;
– Κατά την καταβολή ποσών στο πιστωτικό ίδρυμα ή μέσω webbanking τόσο οι οφειλέτες ΚΕΑΟ όσο και οι οφειλέτες του ΙΚΑ πρέπει να επιλέγουν την τραπεζική συναλλαγή με ένδειξη «ΚΕΑΟ».
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: