Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Εκτός του φόρου 26% για τριγωνικές συναλλαγές η Κύπρος

Εκτός του φόρου 26% για τριγωνικές συναλλαγές η Κύπρος

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται σχετική ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Στην εξαίρεση των επιχειρήσεων που συνεργάζονται με την Κύπρο από τον σκληρό νόμο, που προβλέπει επιβολή φόρου 26% για συναλλαγές με χώρες που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυπριακές κυβερνητικές πηγές, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται σχετική ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, με την οποία θα δίνεται λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει και απασχολεί τον κυπριακό και ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο.

Η υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να εξαιρεί από την εν λόγω ρύθμιση την Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα θα προβλέπει ότι στις υποθέσεις που εκ των εγγράφων προκύπτει αυταπόδεικτα η νομιμότητα της συναλλαγής, θα παρέχεται η δυνατότητα κατευθείαν απαλλαγής από την υποχρέωση προκαταβολής φόρου 26%.

Σημαντικό ρόλο στη θετική κατάληξη του θέματος διαδραμάτισαν οι συναντήσεις Αναστασιάδη - Τσίπρα, ενώ το θέμα είχε συμπεριληφθεί στην ατζέντα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, με τον Κύπριο ομόλογό του.

Ωστόσο, από ελληνικής πλευράς και συγκεκριμένα από τους φορείς και τα επιμελητήρια, αναφέρεται ότι λύση στο θέμα είναι εύκολο να δοθεί. Εκτός αν το μέτρο στοχεύει στην είσπραξη χρημάτων για την τόνωση των δημόσιων εσόδων!

Αναφέρουν, επίσης, ότι η διάταξη αυτή ανοίγει θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι η παρακράτηση φόρου 26% (μέχρι να αποδειχθεί η αυθεντικότητα της συναλλαγής) θα αναγκάσει αρκετές επιχειρήσεις που έχουν νόμιμες συναλλαγές, για παράδειγμα με την Κύπρο, να διακόψουν προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή μεγάλων ποσών στο Ελληνικό Δημόσιο ως παρακράτηση.

Με το θέμα ασχολήθηκε και η κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, αντιτάχθηκε στην εισαγωγή της παρακράτησης φόρου 26% για τις ελληνικές επιχειρηματικές συναλλαγές στη χώρα του, ισχυριζόμενος ότι το μέτρο κάνει διακρίσεις και προειδοποίησε για «επιδείνωση των διμερών οικονομικών σχέσεων» μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος ορίζει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν στα βιβλία τους ποσά δαπανών τα οποία καταβλήθηκαν σε επιχείρηση που εδρεύει σε χώρα μη συνεργάσιμη φορολογικά ή σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς ή σε άλλη συνδεδεμένη με αυτήν επιχείρηση, που δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις περί «φακέλου τεκμηρίωσης» (που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Συναλλαγών), θα υποχρεώνεται να πληρώσει φόρο 26% επί των δαπανών αυτών. Και μόνο εφόσον αποδείξει, σε διάστημα 3 μηνών, ότι πρόκειται περί πραγματικής συναλλαγής, σε συνήθεις τρέχουσες τιμές αγοράς, θα δικαιούται να πάρει πίσω τον καταβληθέντα φόρο. Επί της ουσίας, η δαπάνη δεν θα αναγνωρίζεται μέχρι οι επιχειρήσεις να αποδείξουν ότι οι συναλλαγές είναι πραγματικές.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: