Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΠΡΙΙΛΙΟ Ρήξη για τον κατώτατο μισθό - Οι αλλαγές θα κοστίζουν 3 δισ. προειδοποιούν οι εργοδότες

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΠΡΙΙΛΙΟ

Ρήξη για τον κατώτατο μισθό - Οι αλλαγές θα κοστίζουν 3 δισ. προειδοποιούν οι εργοδότες

Ρήξη για τον κατώτατο μισθό - Οι αλλαγές θα κοστίζουν 3 δισ. προειδοποιούν οι εργοδότες
Του Γιώργου Γάτου
Στη Βουλή φέρνει, έως τα τέλη Απριλίου, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον κατώτατο μισθό, στις πολυετίες (χωρίς αναδρομική ισχύ σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις), στις συλλογικές συμβάσεις και στη διαιτησία.
Και αυτό παρά τις ενστάσεις των εργοδοτικών οργανώσεων που, επικαλούμενες το υψηλό κόστος των παρεμβάσεων (άνω των 3 δισ. ευρώ), προειδοποιούν ότι τα νέα μέτρα «θα επιβαρύνουν τις συνθήκες λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων, θα διογκώσουν την αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή και θα επιδεινώσουν τις προοπτικές της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα».
Την απόφαση να προωθήσει τις αλλαγές, με μικρές «διορθώσεις» όπου χρειαστεί κατόπιν ενός νέου γύρου διαλόγου στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, επαναβεβαίωσαν ο υπουργός Π. Σκουρλέτης και το επιτελείο του μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους που έγινε εν μέσω... διασταυρούμενων «πυρών» της εργατικής πλευράς -η οποία διεκδικεί την άμεση αποκατάσταση μισθών και συμβάσεων- και των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) που, ζητώντας να επικρατήσει ο ρεαλισμός, κάλεσαν την κυβέρνηση να αποφύγει... μονομερείς παρεμβάσεις.
Ενδεικτικό του κλίματος μέσα στο οποίο έγινε η πρώτη «ανταλλαγή επιχειρημάτων» ήταν η εισβολή συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στην αίθουσα της τριμερούς συνάντησης και η καταγγελία της ηγεσίας του υπουργείου ότι «κάνει προσχηματικό διάλογο». «Ακόμη βρισκόμαστε στο επίπεδο των προθέσεων και των εξαγγελιών, θα κρίνουμε τα πάντα από τη νομοθέτηση και την εφαρμογή» δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος θυμίζοντας ότι το υπουργείο είχε εξαγγείλει ότι θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο έως τα τέλη Μαρτίου.
 Κίνδυνοι
«Διοικητικές ρυθμίσεις οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τη βιωσιμότητα κλάδων της οικονομίας που δοκιμάζονται από την πολυετή ύφεση, θα επιβαρύνουν τις συνθήκες λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων και θα αποτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων, επιδεινώνοντας τις προοπτικές απασχόλησης», ήταν η θέση που ανάπτυξε ο ΣΕΒ.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Κ. Μπίτσιος ζήτησε «ουσιαστικό διάλογο, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις», ενώ ο Χ. Κυριαζής προειδοποίησε ότι «η θεσμοθέτηση υψηλότερων αμοιβών και άλλων αμφιλεγόμενων διοικητικών μέτρων, μπορεί να διογκώσει περαιτέρω την αδήλωτη εργασία και εισφοροδιαφυγή».
«Η όποια παρέμβαση της πολιτείας μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, ζητώντας «να επανέλθει ο θεσμός της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας και οι κοινωνικοί εταίροι να αφεθούν ελεύθερα να καθορίσουν τον κατώτατο μισθό».
Ρήξη για τον κατώτατο μισθό - Οι αλλαγές θα κοστίζουν 3 δισ. προειδοποιούν οι εργοδότες
«Βέτο» έβαλε, ακόμη, για την επαναφορά των ωριμάσεων που, όπως είπε, «θα φέρουν μεγάλη αύξηση στο μισθολογικό κόστος», καθώς και για τις προωθούμενες αλλαγές στον ΟΜΕΔ.
Την απουσία «αντισταθμισμάτων» (π.χ. μειώσεις εισφορών) εντόπισαν τόσο οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ όσο και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς, σε δύο στάδια, των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων στα επίπεδα που ήταν πριν από τα Μνημόνια όχι όμως και των ωριμάσεων.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή που στερεί από τα Ταμεία έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ τον χρόνο, κατέθεσε μελέτη που ανεβάζει στα 2,9 δισ. ευρώ το κόστος για τις επιχειρήσεις από την επαναφορά των ωριμάσεων και στα 152,9 εκατ. ευρώ την επιβάρυνση από την πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ την 1η Οκτωβρίου (δεν έχει υπολογιστεί η περαιτέρω αύξησή του στα 751 ευρώ από την 1η Ιουλίου του 2016).
Εισβολή ΠΑΜΕ
Ενδεικτικό του κλίματος μέσα στο οποίο έγινε η πρώτη «ανταλλαγή επιχειρημάτων» ήταν η εισβολή συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στην αίθουσα της τριμερούς συνάντησης και η καταγγελία της ηγεσίας του υπουργείου ότι «κάνει προσχηματικό διάλογο».
ΓΣΕΕ
«Ακόμη βρισκόμαστε στο επίπεδο των προθέσεων και των εξαγγελιών, θα κρίνουμε τα πάντα από τη νομοθέτηση και την εφαρμογή» δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος θυμίζοντας ότι το υπουργείο είχε εξαγγείλει ότι θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο έως τα τέλη Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: