Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 45% ακριβότερο το βιομηχανικό ρεύμα στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 45% ακριβότερο το βιομηχανικό ρεύμα στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη

Πρώτη καταχώρηση: 15/04/2015 - 13:12
Τελευταία δημοσίευση: 13:12Οικονομία
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 45% ακριβότερο το βιομηχανικό ρεύμα στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη
Απόφαση που δικαιώνει την εταιρία Αλουμίνιον της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία βάζει τέλος στην αυθαιρεσία της ΔΕΗ για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κλείνοντας οριστικά το θέμα, απέρριψε και δεύτερη, ανώνυμη προσφυγή της ΔΕΗ κατά της τιμής που είχε οριστεί από τη διαιτησία, στην οποία η ίδια οικειοθελώς είχε προχωρήσει.
Για τη ΔΕΗ, αυτή είναι η πολλοστή φορά που η ΔΕΗ χάνει σε κάποιο όργανο είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας στη διαμάχη της με την ΑτΕ καθώς μία ακόμα απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέψευσε τους ισχυρισμούς και τις απαιτήσεις της σχετικά την τιμή των τιμολογίων που πρέπει να προμηθεύει ρεύμα σε έναν από τους πιο μεγάλους καταναλωτές ενέργειας της χώρας.
Όλα τα επιχειρήματα που πρόβαλε η ΔΕΗ, η οποία φαίνεται να κατήγγειλε ως αθέμιτο πλεονέκτημα για την ελληνική βιομηχανία μια τιμή η οποία βρίσκεται 45% πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης, απορροφήθηκαν από την απόφαση – καταπέλτη, ενώ τα συμπεράσματα της απόφασης είναι εξωφρενικά: Η ΔΕΗ κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της χωρίς ποτέ να κάνει διαπραγματεύσεις με τους πελάτες της για τη διαμόρφωση των τιμολογίων τους.
Πλέον, μέσα από την απόφαση είναι φανερό ότι η ΔΕΗ αποτελεί ένα κραταιό μονοπώλιο το οποίο καταχράται τη δυναμική του και αυθαιρετεί έναντι της ελληνικής βιομηχανίας και της ΑτΕ συγκεκριμένα, προχωρεί σε καταγγελίες, απειλεί με διακοπή ρεύματος γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και ουσιαστικά επιβάλλει ρυθμιζόμενες μη ανταγωνιστικές τιμές.
Επίσης γίνεται ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε παλαιότερα επιχειρήματα της ΔΕΗ για διακοπή προμήθειας της ΑτΕ και εύρεση εναλλακτικού προμηθευτή τα οποία έχει διατυπώσει κατά καιρούς είναι φανερό ότι έχουν ως μοναδικό σκοπό το κλείσιμο της ΑτΕ, δεδομένου τόσο του μονοψώνιου της ΔΕΗ όσο και της μοναδικής λειτουργίας της ΑτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: