Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Σχέδιο «bad bank» για τα «κόκκινα» δάνεια

Σχέδιο «bad bank» για τα «κόκκινα» δάνεια

kokkina_daneia.png

Στόχος, η αξιοποίηση των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για τη χρηματοδότηση του φορέα διαχείρισης των δανείων
Με «κόκκινη κάρτα» ξεκινά η κυβέρνηση τον αγώνα για την εκπόνηση νέου θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων καθώς διαφορετικά πράγματα προτείνει στους «θεσμούς» η λίστα Βαρουφάκη, η οποία εμπλέκει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και άλλα εισηγείται το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας υπό τον Γ. Σταθάκη.
Η ενδοκυβερνητική Βαβέλ βγήκε στο προσκήνιο με αφορμή την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη προς το Brussels Group σύμφωνα με την οποία σχεδιάζεται «η δημιουργία ενός επενδυτικού προγράμματος, μέσω μιας “κακής τράπεζας” (bad bank) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», χρησιμοποιώντας τα 10,9 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF).
Η πρόταση αυτή προκάλεσε έκπληξη στους επιτελείς του υπουργείου Οικονομίας καθώς, αν και γενικόλογη, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει προβλήματα και στη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» για ένα σημαντικό λόγο: «ότι η ΕΤΕπ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε διαχείριση κόκκινων δανείων επειδή είναι επενδυτική τράπεζα και το απαγορεύει το καταστατικό της», όπως εξηγούσε χθες στην «Εφ.Συν.» υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος εκφράζοντας την απορία του για την εμπλοκή του ευρωπαϊκού οργανισμού στο θέμα.
Πρόσθετες επιφυλάξεις διατυπώνονταν και σε σχέση με τη σαφή αναφορά σε «bad bank» δεδομένου ότι και στο παρελθόν το υπουργείο Οικονομίας έχει διευκρινίσει πως το σχέδιο δεν αφορά δημιουργία κακής τράπεζας με την αυστηρή έννοια του όρου που έχει καθιερωθεί διεθνώς, αλλά έναν δημόσιο ενδιάμεσο φορέα που θα αγοράζει από τις τράπεζες μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια.
Σε κάθε περίπτωση, η επεξεργασία του σχεδίου για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο και θα χρειαστούν τουλάχιστον 6-8 μήνες διαβουλεύσεων για την εκπόνησή του, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών του υπουργείου Οικονομίας δύσκολα θα ετοιμαστεί και θα λειτουργήσει πριν από το 2016. Προς το παρόν γίνονται προκαταρκτικές συζητήσεις με διεθνείς οργανισμούς και ανάλογους φορείς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει λύσεις για τη στελέχωση του φορέα μέσω των ειδικών τμημάτων που έχουν συσταθεί στις τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το επόμενο διάστημα πρόκειται να γίνει διαγωνισμός για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου προκειμένου να συμβάλει στην κατάρτιση συγκεκριμένης πρότασης για τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του δημόσιου φορέα, η οποία θα υποβληθεί για συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την αρμόδια γενική διεύθυνση ανταγωνισμού για τον DGCom.
Στο σημείο που τόσο η λίστα Βαρουφάκη όσο και το υπουργείο Οικονομίας συμφωνούν είναι ο στόχος της αξιοποίησης των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για τη χρηματοδότηση του φορέα διαχείρισης των δανείων. Διαφωνούν, όμως, οι δανειστές εξ ου και η επιστροφή και δέσμευση των κεφαλαίων αυτών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με την υποχρέωση να χρησιμοποιηθούν μόνο στο πλαίσιο μελλοντικών αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι το κλειδί για να λειτουργήσει ο δημόσιος φορέας ή οποιαδήποτε «bad bank» στο μέλλον, γι’ αυτό και τους επόμενους μήνες το βάρος θα πέσει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να αποδεσμευτεί ένα μέρος των χρημάτων του ΤΧΣ προς αυτή την κατεύθυνση.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι μέσω του δημόσιου φορέα διαχείρισης θα μπορούσαν να αγοραστούν από τις τράπεζες περί τα 6 έως 7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων (περίπου 25% των «κόκκινων» δανείων) μαζί με τις υποθήκες τους, ώστε να γίνουν ρυθμίσεις και διαγραφές προς όφελος τόσο των τραπεζών όσο και των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών. Για να ξεκινήσει η διαδικασία έχει εκτιμηθεί ότι θα χρειάζονταν περίπου 2-3 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: