Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Τι θα συμβεί αν δεν πληρώσει η Ελλάδα το ΔΝΤ;

Τι θα συμβεί αν δεν πληρώσει η Ελλάδα το ΔΝΤ;

Πρώτη καταχώρηση: 01/04/2015 - 14:58
Τελευταία δημοσίευση: 14:58Οικονομία
Τι θα συμβεί αν δεν πληρώσει η Ελλάδα το ΔΝΤ;
Τι θα συμβεί αν δεν πληρώσει Ελληνική κυβέρνηση το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου; Αυτό το κρίσιμο ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει ο Raoul Ruparel στον ενημερωτικό κόμβο Open Europeαποκαλύπτοντας πολλές σημαντικές λεπτομέρειες που προσφέρουν μια διαφορετική οπτική των διαπραγματεύσεων.
Όλα δείχνουν ότι με τους περιορισμούς της ΕΚΤ στις Ελληνικές Τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την κυβέρνηση σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας θα οδηγήσουν σε αυτό το ενδεχόμενο αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.
Υπάρχουν άλλες χώρες που αργούν τις δόσεις του ΔΝΤ;
Είναι γνωστό ότι καμία χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει εντός ΔΝΤ στα 70 χρόνια από την ίδρυσης του Ταμείου αλλά λίγα είναι γνωστά για πόσες χώρες αργούν να πληρώσουν και τι ισχύει όταν το κάνουν, αναφέρει στην συνέχεια ο Raoul Ruparel. Υπάρχει μάλιστα ένας μεγάλος αριθμός χωρών με ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό οφειλών όπως φανερώνεται από τον πίνακα που ακολουθεί.
Οι περισσότερες καθυστερήσεις πληρωμών γίνονται από χώρες όπως το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε και η Σομαλία και όχι όπως χώρες σαν την Ελλάδα αναφέρει στην συνέχεια το δημοσίευμα. Βέβαια το σύνολο των οφειλών είναι υποπολλαπλάσιο του συνόλου των οφειλών της Ελλάδας η οποία μόνο το 2015 έχει συνολικές οφειλές 9,7δις ευρώ.


Τι θα κάνει το ΔΝΤ σε περίπτωση αθέτηση πληρωμής δόσης;
Αρχικά σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου πολύ λίγα μπορεί να κάνει πρακτικά μέχρι να ολοκληρωθεί ένας μήνας από την αθέτηση πληρωμής. Σε όλη βέβαια τη διάρκεια του μήνα θα πιέζει την Ελλάδα να προχωρήσει στην καταβολή της δόσης. Μετά το πέρας ενός μηνός η Κριστίν Λαγκάρντ ενημερώνει το ΔΣ του Ταμειού και από αυτή την ημέρα τυπικά η χώρα θεωρείται ότι έχει αθετήσει την πληρωμή της δόσης και αυτή είναι η ημέρα που θα ενεργοποιήσει τις αλυσιδωτές ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

Τι θα συμβεί μετά;
Το πρόβλημα δεν είναι η αντίδραση του Ταμείου που εν τέλει θα εισπράξει τις δόσεις του κάποια στιγμή αλλά το αν θα ενεργοποιήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις υπόλοιπες πληρωμές που θα πρέπει να γίνουν σε αυτό από άλλες χώρες.
Αρχικά το Ταμείο θα σταματήσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν οι εγκρίσεις των «θεσμών» σε οποιαδήποτε ενέργεια της χώρας που θα οδηγούσε σε απελευθέρωση δόσεων από ΕΕ. Και εκεί αρχίζει το πρόβλημα μια που το ταμείο θα βρεθεί σε μια κυκλική παγίδα να μην μπορεί να πάρει τα λεφτά του αφού δεν θα εγκρίνει εκταμίευση δόσεων στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι χαλάρωση των κανόνων του ΔΝΤ υπάρχει μόνο για χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο καθώς σε χώρες υπανάπτυκτες η αξιοπιστίας της Ελλάδα θα δεχθεί ένα βαρύ πλήγμα απέναντι στους πιστωτές.

Τι γίνεται με την Ευρωζώνη;
Μια τέτοια αθέτηση πληρωμής του ΔΝΤ βάση της συμφωνίας του EFSF αυτόματα θέτει την χώρα σε χρεοκοπία. Με λίγα λόγια ένα μήνα μετά την αθέτηση η χώρα θεωρείται χρεοκοπημένη όχι μόνο στο ΔΝΤ αλλά και στο EFSF, αν και το EFSF βάση της συμφωνίας δεν είναι υποχρεωμένο να το διεκδικήσει αυτό (σ.σ. τα χρεοκοπία). Και από ότι φαίνεται αφού θα είναι στα χέρια του EFSF το μέλλον του συνολικού δανεισμού, είναι απίθανο να ληφθεί τέτοια απόφαση. Βέβαια θα υπάρξει ανάγκη επικύρωσης από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της ευρωζώνης κάτι που όμως θα ασκήσει ισχυρή πολιτική πίεση στην Ελληνική κυβέρνηση.   

Υπάρχει πιθανότητα χρεοκοπίας των ομολόγων που κρατούν ιδιώτες;
Σύμφωνα με την αναδιάρθρωση του χρέους το 2012, τα νέα ελληνικά ομόλογα που δόθηκαν είχαν εκδοθεί κατά το αγγλικό δίκαιο και περιλαμβάνεται σε αυτά τόσο η «αθέτηση των ρητρών» όσο και οι «ρήτρες συγχρηματοδότησης». Ωστόσο, οι ρήτρες φαίνεται να ισχύουν μόνο για τα δάνεια του EFSF και όχι τα δάνεια του ΔΝΤ. Ως εκ τούτου, για να ενεργοποιηθούν θα πρέπει το EFSF να κηρύξει τν χώρα σε πτώχευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch πρόσφατα ανέφερε ότι «αθέτηση των οφειλομένων προς το ΔΝΤ δεν θα θεωρεί χρεοκοπία», αλλά θα είναι «πιστωτικά αρνητική» ενεργεία που θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση.

Τι θα γίνει με την ΕΚΤ;
Οι ακριβείς όροι των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ είναι ακόμα λιγότερο σαφής, δεδομένου ότι η ανταλλαγή έγινε με ένα πολύ πιο μυστικοπαθή τρόπο ώστε να εξασφαλίσουν ότι τα ομόλογα αυτά δεν συμπεριληφθούν στην αναδιάρθρωση του 2012. Η ΕΚΤ τότε εξέδωσε νέα ομόλογα με τους ίδιους ακριβώς όρους και διάρκειες. Οι εκθέσεις μάλιστα δείχνουν ότι τα νέα ομόλογα εκδόθηκαν βάσει του ελληνικού δικαίου. Και δεν είναι σαφές εάν περιλαμβάνουν την αθέτηση των ρητρών σε όλους και, αν το κάνουν, αν αυτές θα ισχύουν για τα ομόλογα ή / και τα δάνεια που εκδίδονται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο.

Τι θα κάνει η ΕΚΤ με τον ELA;
Είναι αβέβαιο αν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες για τυχόν δάνεια ή ομόλογα. Παρόλα αυτά η ΕΚΤ μπορεί να επανεξετάσει την παροχή επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες και κατά πάσα πιθανότητα θα αρνηθεί να αυξήσει το όριο περαιτέρω. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτό είναι πιθανό, λόγω της τεράστιου εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από το κράτος που προφανώς θα αγωνίζεται να εξασφαλίσει μετρητά. Δεδομένου ότι η ίδια η πράξη αθέτηση πληρωμής του ΔΝΤ μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την αβεβαιότητα και τις εκροές, οι επιπτώσεις περιορισμού του ELA θα μπορούσε να επιδεινωθεί και να προκαλέσει σοβαρή κρίση χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες και έμμεσα την οικονομία της χώρας.
Συνολικά, οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της μη πληρωμής του ΔΝΤ δεν μπορεί να έχουν έμμεση επιρροή σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο παρόλα αυτά θα επέτεινε τη ήδη χαμένη αξιοπιστία της χώρα περαιτέρω, ενώ θα διεύρυνε και το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Μπορεί να χρειαστεί πάνω από να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες αλλά ακόμα και τότε οι αποφάσεις εξαρτώνται από πολιτικούς θεσμούς όπως το EFSF, ενώ άγνωστο παραμένει το ποια θα ήταν  αντίδραση της ΕΚΤ.
Μια τέτοια πορεία πάντως θα πρέπει να αποφευχθεί από την ελληνική κυβέρνηση και να επιλεγεί μια πορεία συμφωνιών με την Ευρωζώνη καταλήξει ο συντάκτης του δημοσιεύματος. 
Πηγή: enikonomia.gr
Δείτε επίσης:

ΔΝΤ: Νέα υποχώρηση των τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: