Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Πέντε σημεία για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Πέντε σημεία για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος

varoufakis.jpg

Τα πέντε σημεία που προκρίνει ο υπουργός Οικονομικών
«Για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος απαιτείται μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη πέντε σημείων» υποστηρίζει ο υπουργός Οκονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε. Ο υπουργός τόνισε ακόμα πως «στο Eurogroup της 24ης Απριλίου θα πρέπει να υπάρξει μια κατ’ αρχήν κατάληξη, όπως προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στα πέντε σημεία τα απαρίθμησε ως εξής:
►Λογικά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων (της τάξης του 1,5%, αντί για το άκρως υφεσιακό 4,5% που είχαν αποδεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις).
► Μια λελογισμένη αναδιάρθρωση χρέους (χωρίς αναγκαστικά κούρεμα κάποιου μέρους της ονομαστικής αξίας) που να συνδέει τις αποπληρωμές με τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.
►Επενδυτικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αποκλειστικά για την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να διατεθεί ως επί το πλείστον στον ιδιωτικό τομέα, με νέες μη γραφειοκρατικές διαδικασίες.
►Αποτελεσματική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της ίδρυσης Κακής Τράπεζας (Bad Bank) από τους εναπομείναντες πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
►Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που να δίνουν ανάσες στους δημιουργικούς πολίτες και τις επιχειρήσεις, που παράγουν εμπορεύσιμα αγαθά και διαθέτουν εξαγωγική προοπτική.
«Δεν πρόκειται να καταδικάσουμε τη χώρα, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στη μακροπρόθεσμη ασφυξία αποδεχόμενοι σήμερα όρους και μέτρα που την εγγυώνται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Τέλος, αναφερόμενος σε ζητήματα ρευστότητας και δημοσίων εσόδων, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι «προφανώς και επηρεάζει τη διαπραγμάτευση το γεγονός ότι κληρονομήσαμε μια ακόμα "τρύπα" στον προϋπολογισμό του 2015. Όμως, το υπουργείο Οικονομικών έχει μεριμνήσει σχεδιάζοντας ρυθμίσεις και μη υφεσιακά μέτρα που θα καλύψουν αυτό το κενό. Ήδη, τα έσοδα του Μαρτίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες του προϋπολογισμού και η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές συνεισέφερε σε λίγες μέρες υπερδιπλάσια έσοδα από εκείνα που είχε συνεισφέρει ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης για τις 75 δόσεις σε πέντε μήνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: