Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Πασχίζει να σταθεροποιηθεί το πετρέλαιο

Πασχίζει να σταθεροποιηθεί το πετρέλαιο

Πρώτη καταχώρηση: 23/04/2015 - 13:55
Τελευταία δημοσίευση: 23/04/2015 13:55Οικονομία
Πασχίζει να σταθεροποιηθεί το πετρέλαιο
Σταθεροποιητικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη με τη είδηση για νέα απότομη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού να αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για την ασφαλή τροφοδοσία του "μαύρου χρυσού" στη Μέση Ανατολήλόγω της κλιμάκωση της έντασης στην Υεμένη, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μαχητικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας βομβάρδισαν σήμερα θέσεις των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη παρά την ανακοίνωση του Ριάντ για το τερματισμό των αεροπορικών επιθέσεων της συμμαχίας υπό την Σαουδική Αραβία. Η Υεμένη είναι μικρή πετρελαιοπαραγωγός χώρα, αλλά τα στενά Μπαμπ Ελ-Μάντεμπ στις νότιες ακτές της ελέγχουν την πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα, το Κανάλι του Σουέζ και τα λιμάνια της δυτικής Σαουδικής Αραβίας.
Το αργό τύπου μπρεντ ενισχυόταν 5 σεντς στις 12.10 ώρα Ελλάδας στα 62,78 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό υποχωρούσε 10 σεντς στα 56,06 δολάρια το βαρέλι. Αυτό το μήνα οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει αύξηση έως και 10 δολαρίων λόγω των ανησυχιών για τη Μέση Ανατολή, αλλά και εν μέσω ενδείξεων για υψηλότερη ζήτηση διεθνώς.
Υπάρχουν, ωστόσο, επενδυτές που θεωρούν ότι η τιμή του είναι πολύ υψηλή. «Πιστεύουμε ότι η τελευταία απότομη αύξηση στην τιμή οφείλεται κυρίως σε κερδοσκοπικές κινήσεις», δήλωσε ο Κάρστεν Φριτς, αναλυτής της Commerzbank στο διεθνές φόρουμ πετρελαίου του Reuters. «Συνεχίζει να υπάρχει υπερπροσφορά στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Πιστεύουμε ότι οι τιμές θα διορθωθούν σύντομα».
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση την Τετάρτη, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 5,3 εκατ. βαρέλια στα επίπεδα ρεκόρ των 489 εκατ. βαρελιών, πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις για 2,9 εκατ. βαρέλια.
Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: