Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Προσπεράστε τις φορο-παγίδες

Προσπεράστε τις φορο-παγίδες

forologikes-diloseis-eforia-630.jpg

Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων θα αρχίσει στις αρχές Μαΐου | ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Τον κίνδυνο υπερφορολόγησης θα αντιμετωπίσουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι σε λίγες ημέρες θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν την περασμένη χρονιά ή για τα τεκμαρτά που με βάση την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και τον τρόπο διαβίωσής τους θα υπολογίσει η Εφορία.
Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων θα αρχίσει στις αρχές Μαΐου και περίπου 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις επικίνδυνες παγίδες που κρύβουν οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων κ.λπ., καθώς και οι δαπάνες διαβίωσης.
Είναι σημαντική η συρρίκνωση των εισοδημάτων στην οποία οδήγησε η πολυετής οικονομική κρίση, εντούτοις σημαντικό ποσοστό φορολογουμένων θα πιαστεί στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Δηλαδή, οι πολίτες θα φορολογηθούν όχι βάσει των εισοδημάτων που απέκτησαν το 2014, αλλά βάσει των εξωπραγματικών ποσών τεκμαρτών εισοδημάτων που θα τους προσδιορίσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) σύμφωνα με το σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης και το νέο αυστηρότερο καθεστώς τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που προβλέπει για φέτος ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ).
Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη θα προσδιοριστεί από τον Πίνακα 5, ο οποίος αποτελεί το «κλειδί» για την τελική φορολογική επιβάρυνση. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα Χ αλλά από τον Πίνακα 5 προκύπτει άθροισμα τεκμηρίων (σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες κ.λπ.) και δαπανών απόκτησης αγαθών (έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δαπάνες που αποτυπώνονται και μετράνε) πολλαπλάσιο, τότε πέφτει στην παγίδα του τεκμαρτού εισοδήματος άρα και του τεκμαρτού υψηλότερου φόρου.
Κάθε ευρώ που δαπάνησαν οι φορολογούμενοι στη διάρκεια του 2014 για ανέγερση οικοδομών, αγορές ακινήτων, μετοχών (εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο), ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών θεωρείται πλέον «τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» και λαμβάνεται υπόψη από την Εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος.
Με βάση το άρθρο 32 του νέου ΚΦΕ, το οποίο ισχύει πλήρως από το τρέχον έτος, οι απαλλαγές από τα τεκμήρια που ίσχυαν για τις δαπάνες αυτές μέχρι και πέρυσι καταργήθηκαν.
Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο άρθρο εξακολουθούν να θεωρούνται «τεκμήρια» προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος και οι δαπάνες των φυσικών προσώπων για αγορές ή χρηματοδοτική μίσθωση Ι.Χ. αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων, για αγορές κινητών αντικειμένων αξίας άνω των 10.000 ευρώ (έργα τέχνης, πολύτιμοι λίθοι, κοσμήματα, έπιπλα κ.λπ.), για αποπληρωμή στεγαστικών, καταναλωτικών, προσωπικών δανείων και πιστωτικών καρτών, για δωρεές και χορηγίες και για χορήγηση δανείων προς άλλα φυσικά πρόσωπα ή προς επιχειρήσεις.
Ουσιαστικά, όλες σχεδόν οι δαπάνες των φυσικών προσώπων για την απόκτηση κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, για δωρεές και δάνεια λαμβάνονται πλέον υπόψη από την Εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων του έτους 2014, οπότε θα πρέπει να δικαιολογούνται και να καλύπτονται από δηλωθέντα εισοδήματα.

Οι υπόχρεοι

Φορολογική δήλωση υποβάλλουν υποχρεωτικά όσοι είναι 18 ετών και άνω. Ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα. Δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Συνεπώς, δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι δεν έχουν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.) εφόσον φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων.
Δήλωση υποβάλλουν επίσης:
•Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος.
•Οι κάτοικοι εξωτερικού όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας. Αντιθέτως, ένας κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει π.χ. δευτερεύουσα κατοικία, επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή προβαίνει σε αγορά ακινήτου-αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
•Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον αποκτούν εισόδημα.

Προθεσμίες

Η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου 2015. Οσον αφορά τις περιπτώσεις θανάτου του φορολογούμενου ή μεταφοράς της κατοικίας του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται από τους κατά περίπτωση υπόχρεους καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους. Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος απεβίωσε στις 25/6/2014, η οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η οποία θα περιλαμβάνει τα εισοδήματα που απέκτησε από 01/1/2014 έως 25/6/2014, θα μπορεί να υποβληθεί από τους κληρονόμους του μέχρι και τις 31/12/2015.
Οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου τους, υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, όπου ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου. Οι τυχόν ζημίες του εισοδήματος του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Σε κάθε περίπτωση, υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του.

Οι δόσεις

Η καταβολή του φόρου γίνεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι τις 31/7/2015, η δεύτερη δόση μέχρι τις 30/9/2015 και η τρίτη μέχρι τις 30/11/2015 ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, στους συνεπείς φορολογούμενους που θα πληρώσουν εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου τον φόρο εισοδήματος θα χορηγηθεί μπόνους που θα έχει τη μορφή έκπτωσης φόρου, και θα δοθεί με συγκεκριμένα κριτήρια.
Προκαταβολή 55% επί του φόρου που προκύπτει βεβαιώνεται μόνο για τα εισοδήματα που προκύπτουν από επιχειρηματική δραστηριότητα. Δηλαδή, αν ο φορολογούμενος αποκτά φορολογητέο εισόδημα πέραν της επιχειρηματικής δραστηριότητας (π.χ. από μισθωτή εργασία και συντάξεις, κεφάλαιο κ.λπ.) οι φόροι των εισοδημάτων αυτών δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της προκαταβολής. Στη βεβαίωση προκαταβολής λαμβάνεται υπόψη και το ποσό του φόρου που προκύπτει λόγω τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος.
Το φυσικό πρόσωπο που δηλώνει εισόδημα μόνο από μισθωτή εργασία και συντάξεις, αλλά φορολογείται βάσει τεκμηρίων διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και δεν υπολογίζεται προκαταβολή.
Στις περιπτώσεις όμως φυσικών προσώπων που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αν φορολογηθούν βάσει τεκμαρτού εισοδήματος, επιβάλλεται προκαταβολή για όλο το εισόδημα που φορολογήθηκε.
Ωστόσο, για τους φορολογούμενους που απέκτησαν το 2014 εισοδήματα που προέρχονται κατά ποσοστό άνω του 50% από μη μισθωτές πηγές και θα φορολογηθούν φέτος βάσει τεκμαρτού εισοδήματος, τότε η διαφορά που προκύπτει λόγω τεκμηρίων θα φορολογηθεί με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και στο ποσό του φόρου θα υπολογιστεί και προκαταβολή φόρου 55%, ανεβάζοντας σημαντικά τη φορολογική τους επιβάρυνση.
Για παράδειγμα, οι αγρότες που θα πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων θα φορολογούνται για το σύνολο του τεκμαρτού εισοδήματός τους με 13%, και επί του φόρου θα επιβαρύνονται και με προκαταβολή 55%.
Σε προκαταβολή φόρου 4% ή 10% κατά περίπτωση υπόκεινται μόνο οι αμοιβές των αρχιτεκτόνων και μηχανικών επί μελετών για τις οποίες προβλέπεται θεώρηση των σχεδίων ή μελετών ή χορήγηση σχετικής άδειας από την αρμόδια υπηρεσία.
Προκαταβολή φόρου με συντελεστή 15% βεβαιώνεται επί των ακαθάριστων αμοιβών των δικηγόρων.
Οι συντελεστές
Οι φόροι φέτος θα προσδιοριστούν στη βάση επτά διαφορετικών πηγών εισοδήματος που αφορούν μισθωτή υπηρεσία και συντάξεις, εισοδήματα αξιωματικών και κατώτερου πληρώματος εμπορικού ναυτικού, αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα, από ακίνητη περιουσία καθώς και εισοδήματα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.
Κάθε κατηγορία εισοδήματος έχει τον δικό της φορολογικό συντελεστή. Ο χαμηλότερος συντελεστής 11% επιβάλλεται στα εισοδήματα από ενοίκια (έως 12.000 ευρώ), ο υψηλότερος 42% στα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, εφόσον υπερβαίνουν τα 42.000 ευρώ.

Αγρότες

Οι αγρότες για πρώτη φορά φέτος θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, τα δε κέρδη τους θα προσδιοριστούν λογιστικά.
Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και λοιπούς φορολογούμενους, που κατά τη διάρκεια του 2014 απέκτησαν εισοδήματα από γεωργικές δραστηριότητες, φέτος υπάρχει και άλλη μία υποχρέωση: πρέπει να δηλώσουν στην Εφορία και «τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση εκτάσεων γης», για τα αγροτεμάχια και τους αγρούς που κατέχουν και εκμεταλλεύτηκαν προκειμένου να παραγάγουν τα προϊόντα τους.
Το τεκμαρτό αυτό εισόδημα πρέπει να το υπολογίσουν σε ποσοστό 3% επί των αντικειμενικών αξιών των ιδιόκτητων εκτάσεων γης και να το δηλώσουν στα έντυπα Ε2 και Ε1. Θα πρέπει δε να πληρώσουν επί του «εισοδήματος» αυτού φόρο 11%-33%.
Το θετικό πάντως είναι ότι το ποσό του «τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση εκτάσεων γης» κάθε αγρότης θα μπορεί να το δηλώσει και ως εκπιπτόμενη δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα που απέκτησε από την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας και, με τον τρόπο αυτόν, να γλιτώσει φόρο που ισοδυναμεί με το 13% επί του τεκμαρτού αυτού ποσού.

Μηδενικά εισοδήματα

Τα τεκμαρτά εισοδήματα τα οποία θα προκύψουν φέτος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους φορολογούμενους δεν απέκτησαν καθόλου εισόδημα το 2014 (ανέργους κ.λπ.), θα φορολογηθούν με την κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων, που προβλέπει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι αυτών των περιπτώσεων, στη συντριπτική τους πλειονότητα, δεν θα πληρώσουν φέτος καθόλου φόρο εισοδήματος, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης που θα ληφθούν υπόψη γι’ αυτούς δεν θα βγάζουν άθροισμα μεγαλύτερο των 9.550 ευρώ.

Τόκοι και ακίνητα

Εξαιρούνται από τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 και των 5.000 ευρώ όσοι δηλώνουν εισοδήματα μόνο από τόκους και ακίνητα. Η διάταξη αυτή θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2014, δηλαδή θα ληφθεί υπόψη κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν. Με τη ρύθμιση αυτήν ευνοούνται πολλοί φορολογούμενοι που το 2014 εισέπραξαν χαμηλά εισοδήματα και θα καλούνταν φέτος να πληρώσουν σημαντικά ποσά φόρου βάσει τεκμηρίων.
Οι φορολογούμενοι αυτοί, λόγω των πολύ χαμηλών πραγματικών εισοδημάτων τους, θα φορολογούνταν βάσει τεκμηρίων διαβίωσης ως έχοντες εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα πλήρωναν φόρο 26% επί τεκμαρτών εισοδημάτων.

Παροχές σε είδος

Οι παροχές σε είδος που δίδονται από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο ή σε συγγενικό του πρόσωπο θεωρούνται μισθός και προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημά του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το άθροισμα των παροχών αυτών να υπερβαίνει τα 300 ευρώ ανά έτος.
Ο νόμος ορίζει 4 κατηγορίες παροχών σε είδος, οι οποίες αθροιζόμενες και εφόσον ξεπεράσουν τα 300 ευρώ αποτελούν εισόδημα για τον εργαζόμενο, εταίρο ή μέτοχο: παραχώρηση οχήματος, δάνεια ή προκαταβολή μισθού, δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options), παραχώρηση κατοικίας.
Οι παροχές έως 27 ευρώ δεν θεωρούνται εισόδημα, όμως πάνω από αυτό το ποσό οτιδήποτε δοθεί στον εργαζόμενο (π.χ. δωροεπιταγές) θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Ενοίκια

Ο συντελεστής φορολόγησης για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ακίνητα αυξήθηκε από 10% σε 11%. Επίσης καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαλλόταν με συντελεστή 1,5% στα εισοδήματα τα οποία προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών μέχρι 300 τ.μ. και με συντελεστή 3% στα εισοδήματα που προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών άνω των 300 τ.μ. ή από εκμισθώσεις κτισμάτων επαγγελματικής στέγης.
Αν το ετήσιο εισόδημα ενός φορολογουμένου προέρχεται από ακίνητα στο σύνολό του ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του (κατά ποσοστό άνω του 50%), τότε εφόσον τα τεκμήρια διαβίωσης (ή και τυχόν τεκμαρτές δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων) προσδιορίζουν εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, το τεκμαρτό αυτό εισόδημα θα φορολογείται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

Αποδείξεις

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ. Αν, για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος έχει 6.000 ευρώ από σύνταξη και 3.600 ευρώ (300 x 12) από ενοίκια, οι αποδείξεις που θα πρέπει να δηλώσει είναι 600 ευρώ (6.000 x 10%).
Αν έχει συλλέξει περισσότερες αποδείξεις δεν έχει κανένα όφελος. Αντίθετα, αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογούμενου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς.
Για παράδειγμα, για εισόδημα 40.000 ευρώ απαιτούνται 4.000 αποδείξεις. Αν ο φορολογούμενος καταθέσει 2.000 αποδείξεις, δηλαδή 2.000 λιγότερες, τότε πέρα από τον φόρο που θα πληρώσει θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 2.000 x 22% = 440 ευρώ επιπλέον.

Υπολογισμός τεκμηρίων

Η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο φορολογούμενο και σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος ή ένας εκ των δύο συζύγων δηλώνει έστω κι ένα ευρώ πραγματικό εισόδημα ή εφόσον βαρύνεται με οποιοδήποτε άλλο τεκμήριο διαβίωσης λόγω χρήσης κατοικίας, αυτοκινήτου, σκάφους κ.λπ. Ωστόσο, εάν το εισόδημα που δηλώνεται προέρχεται μόνο από τόκους και ακίνητα, δεν θα εφαρμόζεται η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη.
Για τον προσδιορισμό του συνόλου των τεκμηρίων διαβίωσης κάθε φορολογούμενου λαμβάνονται, ειδικότερα, υπόψη:
α) Οι ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες. Το τεκμήριο διαβίωσης για κύρια κατοικία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της.
Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας ισχύει αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου. Ολα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλές αντικειμενικές τιμές.
β) Τα επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ. Το τεκμήριο διαβίωσης υπολογίζεται με βάση τα κυβικά εκατοστά.
Τα ποσά αυτά μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα κυκλοφορίας πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.
Το τεκμήριο διαβίωσης δεν εφαρμόζεται για επιβατικά αυτοκίνητα ειδικά διασκευασμένα για κινητικά ανάπηρους, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
γ) Τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν ετησίως σε ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης.
δ) Τα ποσά μισθοδοσίας που καταβάλλονται σε οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
ε) Τα σκάφη αναψυχής. Τα τεκμήρια διαβίωσης κλιμακώνονται ως εξής:
•Για μηχανοκίνητα σκάφη ανοιχτού τύπου χωρίς χώρο ενδιαίτησης (ταχύπλοα και μη) ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα, η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης ανέρχεται στο ποσό των 4.000 ευρώ. Για τα πάνω από 5 μέτρα, το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ το μέτρο.
•Για ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μικτά σκάφη με χώρους ενδιαίτησης, ολικού μήκους μέχρι και 7 μέτρα, η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης ορίζεται στο ποσό των 12.000 ευρώ.
στ) Τα ανεμόπτερα, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα.
ζ) Οι πισίνες. Για τις εξωτερικές δεξαμενές κολύμβησης το τεκμήριο ορίζεται, κλιμακωτά, σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα 60 τετραγωνικά μέτρα και σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.

Κάλυψη τεκμηρίων

Τα ποσά που μπορεί να δηλώσει ο φορολογούμενος για να καλύψει και να δικαιολογήσει την πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που θα προκύψει λόγω των τεκμηρίων είναι:
α) Πραγματικά εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν από τον ίδιο τον φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα μέλη του και τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Ως τέτοια εισοδήματα θεωρούνται τα κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, οι τόκοι από REPOS, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες, τα επιδόματα επικινδυνότητας, οι αποζημιώσεις απολύσεων κ.λπ.
β) Χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα (εφάπαξ, αποζημιώσεις κ.λπ.) και αποκτήθηκαν από τον φορολογούμενο.
γ) Κάθε έσοδο ή τίμημα που εισέπραξε ο φορολογούμενος εντός του 2014 από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του.
δ) Χρηματικά ποσά σε συνάλλαγμα που εισήγαγε στην Ελλάδα ο φορολογούμενος το 2014, εφόσον η απόκτησή τους στο εξωτερικό δικαιολογείται.
ε) Εισοδήματα και έσοδα που αποκτήθηκαν τα έτη προ του 2014, δεν ξοδεύτηκαν μέχρι τις 31-12-2013 και αναλώθηκαν εντός του 2014.

Οι φοροαπαλλαγές

Χρόνο με τον χρόνο εκλείπουν και οι τελευταίες φοροαπαλλαγές που είχαν απομείνει.
Από φέτος καταργήθηκε η έκπτωση από τον φόρο του ποσού διατροφής που κατέβαλλε ο ένας σύζυγος στον άλλον, όπως και η έκπτωση φόρου για δωρεές ιατρικών μηχανημάτων.
Ο φόρος μειώνεται για όλους του φορολογούμενους -και όχι μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους- όταν υπάρχουν ιατρικές δαπάνες και τα νοσήλια, αποδείξεις δαπανών, δωρεές και αναπηρία.
Οι δαπάνες που αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα ή τον φόρο αποτυπώνονται στον Πίνακα 7.
Οι μειώσεις φόρου λόγω αναπηρίας αποτυπώνονται στον Πίνακα 3 και συγκεκριμένα στους κωδικούς:
* 001-002. Ο φορολογούμενος καλείται να συμπληρώσει ΝΑΙ αν δικαιούται μείωση φόρου 200 ευρώ λόγω αναπηρίας από 67% και πάνω.
* 005-006. Καταγράφεται ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών (όπως αποτυπώνονται στον Πίνακα 8) με αναπηρία άνω του 67%.
* 009-010. Ο φορολογούμενος συμπληρώνει ΝΑΙ αν δικαιούται μείωση 200 ευρώ (ανάπηροι πολέμου, θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, μέλη Εθνικής Αντίστασης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: