Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Ρύθμιση εξπρές, ΠΔΕ και …βαρυχειμωνιά σώζουν τα έσοδα

Ρύθμιση εξπρές, ΠΔΕ και …βαρυχειμωνιά σώζουν τα έσοδα

Ως εκ… θαύματος, έκλεισε τον Μάρτιο η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα ύψους ενός δις. ευρώ. Λεφτά στα ταμεία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη ρύθμιση εξπρές
ruthmisi-ekspres-pde-kai-baruxeimwnia-swzoun-ta-esoda
 
Τα μηνύματα αισιοδοξίας που εξέπεμψαν χθες και οι δύο αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρης Μάρδας, όσον αφορά στην πορεία των εσόδων, στηρίζονταν στα πρώτα στοιχεία που έφτασαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις εισπρακτικές επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού κατά τον μήνα Μάρτιο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εξασφάλισε ένα ισχυρό επιχείρημα ενόψει των κρίσιμων συζητήσεων που θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα στο πλαίσιο του Euroworking Group. Ο προϋπολογισμός στο σκέλος των εσόδων, εκτελείται πλέον βάσει των στόχων και η «μαύρη τρύπα» του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που άνοιξε στο πρώτο δίμηνο, πρακτικά έχει «κλείσει» παρά το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα, εξακολουθούν να υπολείπονται των στόχων.
Ο στόχος για είσπραξη καθαρών εσόδων 11,9 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο έχει επιτευχθεί στο ακέραιο ενώ εντοπίζεται και μικρή υπέρβαση
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του theTOC.gr o στόχος για είσπραξη καθαρών εσόδων 11,9 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο έχει επιτευχθεί στο ακέραιο ενώ εντοπίζεται και μικρή υπέρβαση. Έτσι, με δεδομένο ότι στο σκέλος των δαπανών έχει υπάρξει μεγάλη συγκράτηση ειδικά κατά τον Φεβρουάριο (κάτι βέβαια που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την πραγματική οικονομία), μετά το Πάσχα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει επίσημα ότι ο προϋπολογισμός εκτελέστηκε στο πρώτο τρίμηνο καλύτερα από τους στόχους που είχαν τεθεί.
Για να καλυφθεί το κενό στο σκέλος των εσόδων που είχε φτάσει κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ το υπουργείο Οικονομικών κατέγραψε:
1.      Τα έκτακτα έσοδα των 150 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση εξπρές
2.      Μεγάλη αύξηση στην εισροή εσόδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο τον Μάρτιο έφτασαν εισπράξεις περίπου 850 εκατ. ευρώ ενώ αναμένονταν ποσά της τάξεως των 480 εκατ. ευρώ
3.      Πρόσθετα έσοδα εκτιμάται ότι εισπράχθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ (παρά το γεγονός ότι η προθεσμία έληξε τον Φεβρουάριο, πληρώθηκαν σημαντικά ποσά και τον Μάρτιο κυρίως από επιχειρήσεις) αλλά και από τους φόρους στα πετρελαιοειδή. Σε αυτό το τελευταίο συνέβαλε η βαρυχειμωνιά αλλά και η χαμηλή τιμή του πετρελαίου.
4.      Η συγκράτηση των επιστροφών φόρου. Έτσι, ενώ έπρεπε να επιστραφούν περίπου 198 εκατ. ευρώ, τελικώς επιστράφηκαν 188 εκατ. ευρώ.
Στο τρίμηνο, τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού (ουσιαστικά τα φορολογικά έσοδα καθώς σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από το ΠΔΕ) εξακολουθούσε να υπάρχει υστέρηση η οποία όμως περιορίστηκε από τα 1,183 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου στα 590 εκατ. ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο, αισιοδοξούν ότι μέσα στον Απρίλιο, με την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεωναμέσως μετά το Πάσχα αλλά και τα ειδοποιητήρια σε ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων για την πληρωμή του «χαρατσιού της ΔΕΗ», θα μπορέσουν να καλύψουν κι άλλο από το χαμένο έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: