Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Λοταρία κατά της φοροδιαφυγής

Λοταρία κατά της φοροδιαφυγής

apodeixeis_kinito_tilefono.jpg

Σε πρόσθετα έσοδα ώς και 600 εκατ. ευρώ στοχεύει το υπουργείο Οικονομικών από το «κυνήγι» της τυχερής απόδειξης που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι
Σε εφαρμογή μπαίνει από το καλοκαίρι το σχέδιο της τυχερής απόδειξης, με το υπουργείο Οικονομικών να στοχεύει σε εισπράξεις 600 εκατ. ευρώ.
Η «λοταρία», γνωστή από το mail Χαρδούβελη, ήταν μία από τις 24 μεταρρυθμίσεις που έβαλε η κυβέρνηση στο τραπέζι των συζητήσεων του Brussels Group, με τους δανειστές να ανάβουν το «πράσινο φως» στην ελληνική πλευρά.
Το μέτρο παρουσίασε στους θεσμούς η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), Αικατερίνη Σαββαΐδου, η οποία μετείχε στις συναντήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με τα αντίστοιχα κλιμάκια των πιστωτών στο Παρίσι, στη διάρκεια των οποίων τέθηκε «επί τάπητος» και η ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας.
Οι ξένοι πείστηκαν από την ελληνική επιχειρηματολογία ότι η «λοταρία» θα δυναμώσει το κίνημα των αποδείξεων που έχει ατονήσει, αφού οι φορολογούμενοι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτόματες κληρώσεις δώρων που θα διενεργούνται ειδικά για τους καταναλωτές.
Το σχέδιο που προωθείται προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα sms, τον αριθμό κάθε απόδειξης που έχει συλλέξει.
Ετσι θα μπορεί να μετέχει σε διάφορες κληρώσεις δώρων (όπως, δικύκλων, αυτοκινήτων, ακόμη και χρηματικών ποσών). Ο αριθμός της κάθε απόδειξης, τον οποίο θα αποστέλλει ο φορολογούμενος με sms, θα μετέχει στην κλήρωση ως «λαχνός». Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα και οι τυχεροί θα μπορούν να κερδίζουν δώρα ή ποσά που θα φτάνουν έως και 10.000 ευρώ.
Από το σχέδιο της τυχερής απόδειξης, που εφαρμόζεται ήδη στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση προσδοκά ελάχιστα έσοδα 270 εκατ. ευρώ, τα οποία εφόσον η συμμετοχή των καταναλωτών είναι αυξημένη μπορούν να φθάσουν ακόμη και τα 600 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, πιο σημαντική είναι η συμβολή του μέτρου στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, που φθάνει τον χρόνο στο κολοσσιαίο μέγεθος των 40 δισ. ευρώ, στερώντας από το Δημόσιο φορολογικές εισπράξεις ύψους 7 δισ. ευρώ.

Κύκλωμα ΦΠΑ

Ηδη, ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή ανάλυσης κινδύνου, την οποία χρησιμοποιεί η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, υπό την καθοδήγηση Βέλγων εφοριακών, εντόπισε διευρωπαϊκό κύκλωμα απάτης για την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ.
Ο εντοπισμός του κυκλώματος είχε ως συνέπεια να προληφθεί η καταβολή επιστροφών ΦΠΑ σε εταιρείες-μαϊμού. Οι συνολικές συναλλαγές στις οποίες εντοπίστηκε να δρα το κύκλωμα φθάνουν τα 6 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό απενεργοποιήθηκαν 18 ΑΦΜ ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες, κατόπιν αυτοψίας, διαπιστώθηκε ότι ήταν εικονικές. O ΦΠΑ που γλίτωσε το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ.
Την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας εντοπίστηκε το κύκλωμα έφεραν στη χώρα μας Βέλγοι εφοριακοί, που συνεργάζονται με τη ΓΓΔΕ. Η ομάδα, η οποία «τρέχει» αυτήν τη στιγμή πιλοτικά τη συγκεκριμένη εφαρμογή, αποτελείται από 10 άτομα, 3 Βέλγους και 7 Ελληνες εφοριακούς, και είναι εγκατεστημένη στην Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας εντοπίζονται οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου με στόχο την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ.

Ηλεκτρονική επιτήρηση

Το σύστημα αυτό παρακολουθεί μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου την οικονομική δραστηριότητα των ύποπτων επιχειρήσεων, συγκεντρώνει και επεξεργάζεται πληροφορίες από πολλές βάσεις δεδομένων με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και, όταν εντοπίζει συναλλαγές ύποπτες για εικονικότητα, ενημερώνει αυτόματα τις υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Εφόσον η εικονικότητα των συναλλαγών αποδειχθεί μετά από αυτοψία, η ΓΓΔΕ απενεργοποιεί αμέσως τους ΑΦΜ των εμπλεκομένων και έτσι μπλοκάρει τη δυνατότητά τους να υποβάλουν αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ.
Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει αυτή την εφαρμογή, καθώς έχει εντάξει τη χρησιμοποίησή της στα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ, τα οποία παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στις αρχές Απριλίου στους «θεσμούς». Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΓΔΕ σκοπεύει να ζητήσει τα δικαιώματα χρήσης της εφαρμογής από τους Βέλγους.
Τα φαινόμενα των εικονικών ενδοκοινοτικών πωλήσεων με στόχο την παράνομη είσπραξη επιστροφών ΦΠΑ αποτελούν μεγάλο βραχνά για τις φορολογικές αρχές όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πιο συχνά συναντώνται οι απάτες τύπου «Carousel».
Οπως φανερώνει και το όνομα, πρόκειται στην ουσία για ένα... τρενάκι με εικονικές συναλλαγές από χώρα σε χώρα, με τελικό αποδέκτη μια εταιρεία «φάντασμα», η οποία έχει δημιουργηθεί εξαρχής με σκοπό να κλείσει σε λίγο καιρό και να μην αποδώσει ποτέ το τεράστιο ποσό ΦΠΑ που έχει συσσωρευτεί.
Στην πράξη επιτηδευματίες κόβουν τιμολόγια πωλήσεων από Ελλάδα π.χ. προς μια άλλη χώρα, από εκεί προς άλλη, και ούτω καθεξής με τελικό αποδέκτη όλων των τιμολογίων μια εταιρεία χωρίς υπόσταση σε ξένη χώρα, που δεν αποδίδει ποτέ ΦΠΑ και κάποια στιγμή κλείνει, με αποτέλεσμα τεράστια ποσά ΦΠΑ που έχουν συσσωρευτεί να μην αποδίδονται ποτέ, ενώ την ίδια στιγμή πολλές από τις εταιρείες που αποτελούν το… τρενάκι έχουν καταφέρει να εκπέσουν πλασματικά ποσά ΦΠΑ εισροών και να λάβουν επιστροφές ΦΠΑ.

Στάση πληρωμής φόρων

Εν τω μεταξύ, από το βήμα του 11oυ ετήσιου συνεδρίου Athens Tax Forum, που διοργάνωσε το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η κ. Σαββαΐδου αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καταβολή των φόρων από τους φορολογούμενους. Ηδη η δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα αριθμεί χρέη πάνω 75 δισ. ευρώ.
Επικεντρώθηκε επίσης στις τέσσερις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η φορολογική διοίκηση. Αυτές είναι:
■ Μεγιστοποίηση των εσόδων
■ Ενίσχυση εκούσιας καταβολής των φόρων
■ Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής
■ Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ίδιας της διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: