Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Μετά την Ανάσταση έρχονται στοχευμένα μέτρα

Μετά την Ανάσταση έρχονται στοχευμένα μέτρα

Πρώτη καταχώρηση: 10/04/2015 - 08:39
Τελευταία δημοσίευση: 08:39Οικονομία
Μετά την Ανάσταση έρχονται στοχευμένα μέτρα
Του Τάσου Δασόπολου

Μετά την αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη από το Παρίσι για την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό «πρόγραμμα γέφυρα» έρχονται μετά το Πάσχα και τα μέτρα που θα κάνουν πιο αξιόπιστη πρόταση ώστε να πάρει την έγκριση των θεσμών αλλά και των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.
Κατά την συναντήσεις που συνεχίζονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια ξεκαθάρισαν ότι έκτακτα μέτρα της ελληνικής πρότασης, συνολικής απόδοσης 1,5 δις ευρώ (από τα συνολικά 4,7 δις έως και 6,1 δις ευρώ τη πρότασης) θα πρέπει να συμπληρωθούν με μόνιμα σταθερής απόδοσης.
Ειδικότερα μέτρα όπως η είσπραξη εσόδων από τις Offshore και τους λογαριασμούς του εξωτερικού (πρόβλεψη για έσοδα 725 έως 825 εκ ευρώ) η πώληση μόνιμων αδειών λειτουργίας στα τηλεοπτικά κανάλια (350 έως και 380 εκ ευρώ) η πώληση αδειών σε ηλεκτρονικά παιχνίδια (150 έως 175 εκ ευρώ) και τη διευθέτηση αυθαιρέτων (50 έως 70 εκ ευρώ) θα πρέπει να έχουν από κοντά και μόνιμα μέτρα σταθερής απόδοσης ώστε να προκύπτει ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα.
Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο οικονομικών επεξεργάζεται εδώ και μέρες μόνιμα μέτρα με πρόσθετη απόδοση 700 -800 εκ ευρώ ώστε να περάσουν από την επόμενη συνεδρίαση της ομάδα εργασίας του Ευρώ που θα είναι καθοριστική και για την έκβαση του Eurorgroup της 24ης Απριλίου.
Πηγές του ΥΠΟΙΚ δεν αποκάλυπταν τα μέτρα αλλά τόνιζαν ότι θα είναι στοχευμένα και δεν θα πλήττουν μικρά και μεσαία εισοδήματα.
Η παρουσίαση των νέων μέτρων επείγει καθώς θα έχουν μια πρώτη αξιολόγηση από τα στελέχη των κλιμακίων τα οποία είναι ειδικά στα δημοσιονομικά.
Αν η Κυβέρνηση πείσει ότι παρά την δυσμενή συγκυρία μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα από 1,2% έως και 1,5% του ΑΕΠ τότε οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι θα έχουν διανύσει το μισό της απόστασης που τους χωρίζει με τους δανειστές.
Εκτός όμως από τα δημοσιονομικά μέσα σε λιγότερο από πέντε μέρες η Κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει σοβαρές επιλογές για μια σειρά από μέτρα που αποτελούν αγκάθια για την συμφωνία.
Από τα φορολογικά το πιο σοβαρό που θα αποφασιστεί είναι η αύξηση του ΦΠΑ έστω και σε κάποια από τα πλέον τουριστικά νησιά του Αιγαίου.
Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί ποιες και πότε θα είναι οι παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά.
Θα πρέπει να αποφασιστεί αν η κατεύθυνση για τις αποκρατικοποιήσεις θα είναι τελικά μια τεράστια εταιρία ακίνητης περιουσίας που θα χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό και θα παρέχει περιουσία στην νέα επενδυτική τράπεζα την οποία θέλει να δημιουργήσει η Κυβέρνηση.
Επίσης θα πρέπει να ακούσουν και την πρόταση της Κυβέρνησης για την οριστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία θεωρείται ότι αποτελούν ένα μεγάλο βάρος για τις εμπορικές τράπεζες αποτρέποντάς τες από το στηρίξουν την πραγματική οικονομία.
'Ολα αυτά θα συζητηθούν την Τρίτη του Πάσχα ή την Τετάρτη όταν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα έχει συνάντηση με την Ομάδα των Βρυξελλών.
Πηγή: enikonomia.gr
Δείτε επίσης:

Βαρουφάκης: Μην πιστεύετε ότι γράφει το Reuters


Tags: ΜΕΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: