Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Έτσι θα γίνει η περαίωση για τα «κρυφά» εισοδήματα

Έτσι θα γίνει η περαίωση για τα «κρυφά» εισοδήματα

Μέσα από τη διαδικασία της «περαίωσης» θα επιδιώξει το ΥΠΟΙΚ να εκπληρώσει το στόχο της «λίστας Βαρουφάκη» για είσπραξη 725-875 εκ. από ελέγχους εμβασμάτων
etsi-tha-ginei-i-peraiwsi-gia-ta-krufa-eisodimata
 
Μέσα από τη διαδικασία της «περαίωσης» θα επιδιώξει τελικώς το υπουργείο Οικονομικών να εκπληρώσει τον υπεραισιόδοξο στόχοπου είχε συμπεριλάβει στη «λίστα Βαρουφάκη» και ο οποίος έκανε λόγο για είσπραξη ποσού 725 έως 875 εκατομμυρίων ευρώ από τους «ελέγχους εμβασμάτων».
Αντιλαμβανόμενοι οι δύο εμπλεκόμενοι υπουργοί  -ΟικονομικώνΓιάνης Βαρουφάκης και Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης- ότι μέσα από τη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου είναι πρακτικά αδύνατον να εισπραχθούν μέσα στο 2015 περισσότερα από το 60-70 εκατ. ευρώ (αυτός είναι και ο εισπρακτικός στόχος που έχει τεθεί για φέτος από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τα εμβάσματα) καταφεύγουν στη λύση τύπου «πληρώστε και γλιτώστε».
Η νομοθετική ρύθμιση, παρά το γεγονός ότι εξαγγέλθηκε μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Ελβετό υφυπουργό Οικονομικών, δεν θα αφορά μόνο στις καταθέσεις στην Ελβετία αλλά στο σύνολο των καταθέσεων εκτός Ελλάδας. Μάλιστα, διαβλέποντας ότι υπό το κλίμα ανασφάλειας ελάχιστοι θα είναι διατεθειμένοι να επαναφέρουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες, η κυβέρνηση θα επιτρέψει στους έχοντες καταθέσεις στο εξωτερικό, αφού πληρώσουν τον σχετικό φόρο, να διατηρήσουν τα χρήματά τους σε όποια χώρα του κόσμου επιθυμούν.
Ο φορολογικός συντελεστής δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη καθώς θα πρέπει από τη μία το κίνητρο να είναι ισχυρό και από την άλλη να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της κυβέρνησης για είσπραξη ζεστού χρήματος. Με συντελεστή 15% θα πρέπει να εμφανιστούν καταθέσεις της τάξεως των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ έτσι ώστε να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος όπως τουλάχιστον έχει περιγραφεί στο 26σελιδο κείμενο Βαρουφάκη που είχε διαρρεύσει προ ημερών στους Financial Times. Ο στόχος βέβαια, είναι εξαιρετικά φιλόδοξος και δεν αποκλείεται το τελικό ποσό να αναθεωρηθεί προς τα κάτω.
Η τελική επιτυχία του μέτρου, δεν θα εξαρτηθεί μόνο από το φορολογικό συντελεστή (σ.σ το 15% δεν παύει να είναι αρκετά υψηλός αλλά και ταυτόχρονα δελεαστικός αν ληφθεί υπόψη ότι σε περίπτωση ελέγχου η μη δικαιολόγηση της προέλευσης των χρημάτων επιφέρει φορολόγηση ακόμη και με 70-75%) αλλά και από την τελική μορφή της νομοθετικής ρύθμισης. Ιδιαίτερη σημασία έχει το αν η καταβολή του φόρου θα «αθωώνει» πλήρως τον καταθέτη ή αν οι φορολογικές αρχές θα διατηρούν το δικαίωμα ελέγχου σε περίπτωση που εντοπιστούν σοβαρά στοιχεία εις βάρος του φορολογούμενου (π.χ για ξέπλυμα χρήματος, χρήμα από παράνομες δραστηριότητες, εμπόριο όπλων κλπ). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: