Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Σκάλωσε ξανά η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη

Σκάλωσε ξανά η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη

Πρώτη καταχώρηση: 29/04/2015 - 14:16
Τελευταία δημοσίευση: 14:16Οικονομία
Σκάλωσε ξανά η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη
Μικρή πτώση είχε τον Απρίλιο ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνηύστερα από τρεις μήνες βελτίωσης, καταδεικνύοντας πως η ανάκαμψη δεν είναι δεδομένη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το «σκάλωμα» οφείλεται εν μέρει και στις εξελίξεις της κρίσης στην Ελλάδα, όμως η μικρή έστω υποχώρηση αφορά και τον πυρήνα του ευρώ, Γερμανία και Γαλλία.
Ο δείκτης εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 103,7 μονάδες, μόλις 0,2 μονάδες χαμηλότερα από τον Μάρτιο. Στη Ελλάδα τα στοιχεία δείχνουν πτώση κατά 4,1 μονάδες στο 92,7. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε κατά 9,5 μονάδες στο -40,5.
Σε ό,τι αφορά τις βασικές οικονομίες της ευρωζώνης, ο δείκτης σημείωσε άνοδο στην Ισπανία (+1,3 μονάδες) αλλά μείωση στη Γαλλία (-1,4 μονάδες) και στη Γερμανία (-0,6 μονάδες).
Αν και η εμπιστοσύνη βελτιώθηκε στις υπηρεσίες, εντούτοις παρουσιάζει επιδείνωση στον κατασκευαστικό κλάδο στη ζώνη του ευρώ.
«Προφανώς, η εμπιστοσύνη θα μπορούσε να ενισχυθεί εάν η ελληνική κρίση επιλυθεί» εκτιμά ο Τζόναθαν Λόινς από την Capital Economics. «Προς το παρόν, ωστόσο, η έρευνα αυτή είναι μια υπενθύμιση ότι δεν πρέπει να παίρνουμε ως δεδομένο την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη» πρόσθεσε.
Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: