Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Eκπτωση 10%-15% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Eκπτωση 10%-15% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Κίνητρα για να πληρωθεί σε μία δόση ο φόρος εισοδήματος σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να τονώσει τα έσοδα του προϋπολογισμού τα οποία από το πρώτο τετράμηνο του έτους έχουν καταρρεύσει. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση ύψους 1 δισ. ευρώ (675 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο και 250 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο). Συγκεκριμένα, εξετάζεται η έκπτωση 10%-15% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου 2015. Την ίδια στιγμή, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κάνει λόγο για πολύ γενναιόδωρο ποσοστό στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Η σημαντική καθυστέρηση στο άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν έσοδα από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων και τα νομικά πρόσωπα, δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που διαπιστώνει ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι αδύνατο να επιτευχθεί.

Και όλα αυτά όταν οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανόν να υπάρξει παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η εφαρμογή δεν πρόκειται να ανοίξει πριν από τις 10 Μαΐου, ενώ ήδη εξετάζεται 10ήμερη παράταση των προθεσμιών υποβολής της δήλωσης.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα εξής σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις και τα έσοδα του προϋπολογισμού:

1. Μπόνους. Εκπτωση 10%-15% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Ωστόσο, πηγές της ΓΓΔΕ διευκρίνιζαν χθες ότι εάν η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει αυτό το μέτρο από την τρέχουσα χρήση, θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα για να τροποποιηθεί το έντυπο Ε1 πριν ανοίξει η σχετική εφαρμογή στο Taxisnet. Σε ό,τι αφορά το ύψος του μπόνους, έχουν πέσει προτάσεις για ποσοστό έκπτωσης 10%-15%, το οποίο θεωρείται από πηγές της ΓΓΔΕ πολύ γενναιόδωρο στη συγκεκριμένη συγκυρία.

2. Ημερομηνίες. Η ηλεκτρονική εφαρμογή δεν πρόκειται να ανοίξει πριν από τις 10 Μαΐου. Μάλιστα, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του «Ποταμιού» Χ. Θεοχάρη, είπε σχετικά με τις ημερομηνίες ότι «...το πολύ-πολύ να υπάρξει καμιά δεκαριά ημέρες παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Θεοχάρης με βάση τα δεδομένα εκτίμησε ότι πιθανόν μέχρι και τον Σεπτέμβριο να υποβάλλονται δηλώσεις.

Πάντως, εάν αποφασισθούν πρόσθετες αλλαγές στο έντυπο Ε1 λόγω του μπόνους, είναι σίγουρο ότι οι ημερομηνίες θα παραταθούν για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ημερών που ανέφερε η κ. Βαλαβάνη.

3. Εσοδα. Ηδη τον Απρίλιο τα έσοδα είναι κάτω από τον στόχο κατά 250 εκατ. ευρώ. Εάν σε αυτά προστεθούν και τα 675 εκατ. ευρώ από την υστέρηση των φορολογικών εσόδων τον Μάρτιο, το ποσό προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στα τέλη Απριλίου η υστέρηση θα ξεπεράσει κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, η υστέρηση από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων μπορεί να φθάσει το 1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων είχαμε εισπράξεις 2,8 δισ. πέρυσι, προϋπολογίζουμε 2,7 δισ. φέτος και με τις αλλαγές, ιδιαίτερα με τις επισφάλειες που αναφέρατε, μπορεί να έχουμε μία τρύπα 700 εκατ. έως και 1 δισ. με τις όποιες αλλαγές έχουν γίνει για τα νομικά πρόσωπα».

Οι επόμενοι μήνες, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για το οικονομικό επιτελείο, δεδομένου ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν έσοδα πριν από τον Αύγουστο από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: