Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Νέος στόχος του Μαξίμου το Eurogroup της 24ης Απριλίου

Νέος στόχος του Μαξίμου το Eurogroup της 24ης Απριλίου

Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην γίνει έκτακτο Eurogroup, αλλά να περιμένει την 24η Απριλίου και την προγραμματισμένη συνεδρίαση
neos-stoxos-tou-maksimou-to-eurogroup-tis-24is-apriliou
 
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταπεξέλθει και στις δανειακές υποχρεώσεις του Απριλίου μετέδιδαν χθες το βράδυ πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον μεταφέροντας την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να μην διεκδικήσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup παρά να παραπέμψει τις οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα στην τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Απριλίου.
Αν αυτές οι προθέσεις επιβεβαιωθούν πλέον οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα φτάσουν σε απολύτως οριακό σημείο
Αν αυτές οι προθέσεις επιβεβαιωθούν πλέον οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα φτάσουν σε απολύτως οριακό σημείο. Εκπληρώνοντας τις δανειακές υποχρεώσεις της χώραςπρος το ΔΝΤ (450 εκατ. ευρώ) αλλά και προς τους κατόχους των εντόκων γραμματίων που λήγουν μέσα στον Απρίλιο (περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ), -χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές εμφανίζονταν καθησυχαστικές ότι οι υποχρεώσεις θα εκπληρωθούν στην ώρα τους - πρακτικά θα εξαντληθούν και τα τελευταία ψήγματα ρευστότητας έχουν απομείνει. Έτσι, στο τέλος του μήνα η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στο Eurogroup για την τελική συμφωνία γνωρίζοντας ότι θα πρέπει εκτός από τους μισθούς και τις συντάξεις στο τέλος Απριλίου, να βρει τρόπο να καλύψει και τις δανειακές υποχρεώσεις του Μαΐου οι οποίες ξεπερνούν τα 3,54 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο προς το ΔΝΤ, θα πρέπει να πληρωθούν περίπου 750 εκατ. ευρώ μέχρι τις 12 Μαίου.
Από τις πληροφορίες που μεταδίδονται μέχρι τώρα, έχει καταστεί σαφές ότι το κείμενο με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ελληνική πλευρά –το γνωστό κείμενο των 26 σελίδων που διέρρευσε στους Financial Times - θα υποστεί πολλές τροποποιήσεις. Οι δανειστές, φέρονται και αυτοί να έχουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές.Επιμένουν στην απελευθέρωση των απολύσεων αλλά και σε σειρά μέτρων που είχαν συμπεριληφθεί είτε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είτε ακόμη και στο  email Χαρδούβελη. Τα κυριότερα από αυτά είναι η κατάργηση των εκπτώσεων και των απαλλαγών από τον ΦΠΑ (βλέπε νησιά και ΦΠΑ στα ξενοδοχεία) και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ. Στο τραπέζι φέρεται να έχει πέσει και η κατάργηση της έκπτωσης της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% έστω από ένα όριο και πάνω (σ.σ σήμερα η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στα εισοδήματα από 12.000 ευρώ).
Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν πρόκειται να λάβει κανένα υφεσιακό μέτρο ενώ υποστηρίζει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν θα ξεπεράσει σε καμία περίπτωση το 1,2% έως 1,5%. Αν και οι παρασκηνιακές επαφές θα είναι συνεχείς, το ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται στις δύο συνεδριάσεις του Euroworkig Group στις 8 και 9 Απριλίου. Εκεί αναμένεται να μπει για μια ακόμη φορά στο τραπέζι η λίστα των μέτρων αλλά οι ταμειακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: