Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Παραμένουν τα μεγάλα «αγκάθια» σε ασφαλιστικό και εργασιακά eurogroup.jpg

Παραμένουν τα μεγάλα «αγκάθια» σε ασφαλιστικό και εργασιακά

eurogroup.jpg

Σήμερα αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι τα ακανθώδη ανοιχτά θέματα όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και οι περιορισμοί σε επιμέρους αγορές. | EUROKINISSI
Το χαλί της συμφωνίας για λήψη κεφαλαίων ύψους 17 δισ. ευρώ στρώνει το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με το Ταμείο για τη νέα «γραμμή» χρηματοδότησης, που ενδεχομένως να αλλάξει και την έκβαση των συζητήσεων με την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Νωπές» είναι οι «φαρμακερές» αναφορές των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, το ύψος του βασικού μισθού, τις τριετίες και τις ομαδικές απολύσεις.
Για τον βασικό μισθό, γνωστές τοις πάσοι είναι οι «θέσεις» του Ταμείου, που επιθυμεί σταθερά την επανεξέταση και του κατώτατου μισθού κατά τη διετία 2016-2017, καθώς θεωρεί ότι ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ (μεικτές αποδοχές) είναι υψηλός (!), διότι δεν καταργήθηκε ο 13ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. 
Αργή η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις 
Κομβικό σημείο επί του οποίου φαίνεται να υπάρχει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών αποτελεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο πιθανώς να διαμορφώνεται στο 1,2%, ποσοστό που αφήνει δημοσιονομικό «χώρο» για την ανάπτυξη ενός πραγματοποιήσιμου οικονομικού προγράμματος.
Με «όπλα» την αναλυτική καταγραφή των προτάσεων για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αλλά και με τακτική να αξιοποιηθούν τα «ρήγματα» που εμφανίζονται ανάμεσα στους θεσμούς κινείται η ελληνική κυβέρνηση στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της Ομάδας των Βρυξελλών, που διεξάγονται από το Σάββατο στο Παρίσι. Σήμερα αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα ακανθώδη ανοιχτά θέματα όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και οι περιορισμοί σε επιμέρους αγορές.
Το ταξίδι της διεθνούς χρηματοοικονομικής διπλωματίας στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας μάλλον έβλαψε τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές.
Οι δηλώσεις των ξένων πρωταγωνιστών του ελληνικού δράματος από την αμερικανική πρωτεύουσα δείχνουν ότι οι συζητήσεις έχουν πάει μερικά βήματα πίσω σε σχέση με πριν από λίγες ημέρες και ότι η «παράσταση» που όλοι μας ζούμε θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη. Η παράταση και το αυξανόμενο στραγγάλισμα της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ότι είναι η τακτική τους.
«Κάποιοι προσπαθούν να “ξηλώσουν” τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου
Επί της τακτικής, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πτυχές της διαπραγμάτευσης παρουσίασε  Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εκδήλωση της «Κίνησης 53+» που γνωστοποίησε ότι οι εταίροι τόνιζαν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι «οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πήραν πότε στα σοβαρά την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής».
Ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων παραδέχτηκε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης «υπήρξαν και λάθη», κυρίως στο ότι δεν διασφαλίστηκε πως θα υπάρξει «αντίστροφη μέτρηση» στην ασφυξία που έχει επιβληθεί από την ΕΚΤ. Επισήμανε επίσης ότι μερίδα των συνομιλητών της Αθήνας έχει προσπαθήσει να «ξηλώσει» τη συμφωνία του Eurogroup τόσο σε επίπεδο δεσμεύσεων όσο και μεθοδολογίας. 
Συμπλήρωσε ότι «η ρητορική ότι δεν έχουμε (η ελληνική πλευρά) προτάσεις δεν πείθει». Δουλεύουμε για το καλό σενάριο, δουλεύουμε για να υπάρξει λύση» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση, ενώ τόνισε ότι «το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η σχέση μας με την κοινωνία και η στήριξή της». 
Τι είπαν για την Ελλάδα – Τσόμσκι
Την υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, που εμφανίστηκε δριμύτατα επικριτικός απέναντι στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσιάζοντάς τον λίγο- πολύ ως πρεσβευτή μιας «περιθωριακής» σχολής οικονομικής σκέψης.
Σε εκπομπή του Euronews ο γνωστός Αμερικανός γλωσσολόγος, πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας  Νόαμ Τσόμσκι είπε ξεκάθαρα ότι οι πολιτικές των Βρυξελλών «καταστρέφουν την Ελλάδα». «Το 50% των νέων είναι άνεργοι και περίπου το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η Ελλάδα καταστρέφεται», υπογράμμισε ο Αμερικανός καθηγητής, στέλνοντας μήνυμα στην Ευρώπη για μια διαγραφή του ελληνικού χρέους ανάλογη με αυτήν που προσφέρθηκε στη Γερμανία το 1953.

Δεν υπάρχουν σχόλια: