Τρίτη 7 Απριλίου 2015

WSJ: Οι πολεμικές αποζημιώσεις εκνευρίζουν το Βερολίνο

WSJ: Οι πολεμικές αποζημιώσεις
εκνευρίζουν το Βερολίνο

Πρώτη καταχώρηση: 07/04/2015 - 18:46
Τελευταία δημοσίευση: 18:46Διεθνή
WSJ: Οι πολεμικές αποζημιώσεις εκνευρίζουν το Βερολίνο
H αρνητική στάση της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και του συνόλου των Γερμανών στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, που διεκδικεί το ελληνικό Κοινοβούλιο, φαίνεται πως προκαλεί ένα νέο ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, αποκάλυψε πως η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 278,7 δισ. ευρώ λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει μία κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία διεκδικεί την καταβολή των συγκεκριμένων αποζημιώσεων, όπως και επίσης, την αποπληρωμή του «αναγκαστικού» δανείου της ΤτΕ.
Σύμφωνα με τον Δ. Μάρδα, η αξία του αναγκαστικού δανείου, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων, ανέρχεται στα 10,3 δισ. ευρώ.
Το υπόλοιπο ποσό αφορά αποζημιώσεις σε Έλληνες πολίτες και στο δημόσιο, λόγω ζημιών στις υποδομές και στην ακίνητη περιουσία.
«Οι Έλληνες πολιτικοί και στο παρελθόν είχαν υποστηρίξει πως η Γερμανία χρωστά πάνω από 160 δισ. στην Ελλάδα, αλλά ουδέποτε αυτοί οι ισχυρισμοί δεν επισημοποιήθηκαν» επισημαίνει η Wall Street Journal.
Πάντως, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Γερμανία επιμένει πως οι συγκεκριμένες οφειλές έχουν διευθετηθεί προ αρκετών δεκαετιών.
«Οι διεκδικήσεις των Ελλήνων έχουν εκνευρίσει το Βερολίνο, το οποίο βλέπει με κακό μάτι την απόσπαση της Ελλάδας από την επείγουσα διόρθωση της ελληνικής οικονομίας» σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: