Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

WSJ: Οι δανειστές φοβούνται περισσότερο τις αντιστάσεις παρά τον Βαρουφάκη

WSJ: Οι δανειστές φοβούνται περισσότερο τις αντιστάσεις παρά τον Βαρουφάκη

Πρώτη καταχώρηση: 29/04/2015 - 11:13
Τελευταία δημοσίευση: 11:47Οικονομία
WSJ: Οι δανειστές φοβούνται περισσότερο τις αντιστάσεις παρά τον Βαρουφάκη
Οι δανειστές φοβούνται περισσότερο μην απλωθεί το μήνυμα της αντίστασης του κόσμου στην Ελλάδα που έφερε το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση... και μολυνθεί η Ευρώπη, παρά τον Βαρουφάκη, υπογραμμίζει δημοσίευμα στη  Wall Street Journal.
«Ο Βαρουφάκης δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των επενδυτών και των δανειστών – οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι το πρόβλημα», αναφέρει το άρθρο.
Η αλλαγή προσώπων στη διαπραγμάτευση δεν διασφαλίζει τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ, σημειώνει. Η Αθήνα, σημειώνει η WSJ, αντί να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλάζει πρόσωπα. Μοιάζει να το έχει ρίξει στο παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες. Όταν η μουσική σταματά, τρέχουν όλοι να προλάβουν να κάτσουν. Στο τέλος, πάντα μένει κάποιος όρθιος και βγαίνει από το παιχνίδι.
 «Υπάρχει μια νέα αισιοδοξία για τις προοπτικές της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μετά την απομάκρυνση του Βαρουφάκη. Το χρηματιστήριο ανέβηκε, ενώ τα ελληνικά ομόλογα έπεσαν», υπογραμμίζει. «Οι επενδυτές ελπίζουν σε μια λιγότερο πολεμική προσέγγιση, ικανή να φτιάξει το δρόμο της συμφωνίας. Μόνο που ο Βαρουφάκης δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των επενδυτών και των δανειστών – οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι το πρόβλημα», αναφέρει το άρθρο.
Επίσης, επισημαίνει, πως ο Τσακαλώτος είναι -πολιτικά και ιδεολογικά- πολύ κοντά στον Τσίπρα, αλλά αναμένεται να καταφέρει λίγα πράγματα στο να λειάνει τις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.
«Η συμφωνία δεν πρόκειται να συμβεί. Ο παραμερισμός του Βαρουφάκη δεν θα διευκολύνει την πολιτική πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο Τσίπρας – να πείσει, δηλαδή, την Αθήνα να αποδεχθεί μια οποιαδήποτε συμφωνία. Θα πρέπει να μετριαστεί η δυνατότητα εξέγερσης από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο πρωθυπουργός παρουσιάσει στους βουλευτές το πακέτο των μέτρων. Ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει τον κίνδυνο γι' αυτό και κάνει λόγο ακόμη και για δημοψήφισμα. Ανάλογα με το πόσο εμπιστεύεται κανείς το ελληνικό εκλογικό σώμα, αυτό είναι είτε μια υπόσχεση, είτε μια απειλή».
Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: