Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

«Χαράτσι» 150 εκατ. € σε επιχειρήσεις από την Εφορία

«Χαράτσι» 150 εκατ. € σε επιχειρήσεις από την Εφορία

Το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις λόγω του τέλους επιτηδεύματος του 2013.
xaratsi-150-ekat--se-epixeiriseis-apo-tin-eforia
 
Η αρχή έγινε με το «ξεχασμένο» χαράτσι της ΔΕΗ. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες κλήθηκαν να πληρώσουν μέχρι τέλος Απριλίου ότι άφησαν απλήρωτο από το 2014. Η συνέχεια δόθηκε με τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που «ξέχασαν» να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2015. Παρέλαβαν και αυτοί τα ειδοποιητήριά τους και τώρα καλούνται να πληρώσουν εις διπλούν. Η «επίθεση» τριτώνει σήμερα και αυτή τη φορά, καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις.
Ο λόγος;
Το τέλος επιτηδεύματος το ύψος του οποίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 1000 ευρώ ανά ΑΦΜ (μπορεί και τα διπλά ή τα τριπλά αν υπάρχουν υποκαταταστήματα). Για άγνωστο λόγο, το τέλος επιτηδεύματος του 2013 (περί αυτού ο λόγος) είχε καταβληθεί από τα φυσικά πρόσωπα (ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκηδες») όχι όμως από τις επιχειρήσεις.
Πριν από λίγο, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ απόφαση για τον «τύπο και το περιεχόμενο της πράξης διοικητικού προσδιορισμού του τέλους επιτηδεύματος οικονομικού έτους 2013 σε νομικά πρόσωπα» και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη βεβαίωση του ποσού. Αθροιστικά, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που θα τους έρθει… ξαφνικό, το μόνο παρήγορο είναι ότι το ποσό μπορεί να πληρωθεί σε δόσεις.
Όπως αναφέρει η απόφαση «Το τέλος επιτηδεύματος βεβαιώνεται από τη ΔΗΛΕΔ στα νομικά πρόσωπα που υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2013 και καταβάλλεται σε οκτώ (8) ίσες μηνιαίες δόσεις.
Από τις δόσεις αυτές, η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση και η καθεμία από τις επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα, αντίστοιχα.
Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του τέλους εντός της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση ενάμιση τοις εκατό (1,5%)».

Δεν υπάρχουν σχόλια: