Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Αφεση αμαρτιών» με φόρο 15%

«Αφεση αμαρτιών» με φόρο 15%

mavro_xrima.jpg

Σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης κάθε είδους αδήλωτων κεφαλαίων, με εφάπαξ καταβολή φόρου, γλιτώνοντας από την επιβολή προστίμων | Αδήλωτα κεφάλαια
Ανοίγει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση όλου του «μαύρου» χρήματος που υπολογίζεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και το οποίο συνέχισε να ρέει άφθονο ακόμη και στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου.
Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση δίνει «άφεση αμαρτιών» σε όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα από την εφορία και στη συνέχεια τα «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού ή τα έχουν «παρκάρει» σε τράπεζες, θυρίδες και σεντούκια εντός της χώρας.
Βέβαια, η πιο σημαντική διάταξη του νομοσχεδίου είναι αυτή που δίνει πλήρη αμνηστία σε φυσικά πρόσωπα που βαρύνονται με σοβαρά αδικήματα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα οποία ο νόμος προβλέπει βαριές καμπάνες και ποινές κάθειρξης έως και 20 χρόνια.

Ανάγκες για έσοδα

Οι μεγάλες ανάγκες σε έσοδα που έχει το κράτος για να μπορέσει να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και δάνεια προς την τρόικα βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις κραυγαλέες διατάξεις νομιμοποίησης των «μαύρων» κεφαλαίων που φιλοξενούνται στο νομοσχέδιο για την «εθελοντική αποκάλυψη» αυτών των εισοδημάτων.
Κατά τα άλλα, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια να τα νομιμοποιήσουν, πληρώνοντας φόρο μόλις 15% εφόσον τα κεφάλαια αυτά βρίσκονται στο εξωτερικό ή 30% αν βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας και γλιτώνοντας από την επιβολή προστίμων και πρόσθετων φόρων.
Οι φορολογούμενοι που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις αυτές θα απαλλαγούν από ποινικές κυρώσεις για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.
Επιπλέον, από τη στιγμή που θα πληρώσουν τον φόρο 15% ή 30% θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα κεφάλαια για να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα (ακινήτων, σκαφών αναψυχής, πολυτελών Ι.Χ. κ.λπ.), καθώς επίσης και για να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Στην ευνοϊκή ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαια του εσωτερικού μπορούν να υπαχθούν ακόμη και οι φορολογούμενοι για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου ή ερευνώνται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ή έχει ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος στα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία και έχουν ανοίξει οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου:
■ Οσοι είχαν «μαύρα» κεφάλαια ή επενδύσεις στο εξωτερικό κατά την 30ή Απριλίου 2015 μπορούν να τα νομιμοποιήσουν καταβάλλοντας εφάπαξ φόρο 15% επί του ποσού. Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενους έχει 1.000.000 ευρώ αδήλωτα εισοδήματα σε τράπεζες του εξωτερικού, μπορεί να τα νομιμοποιήσει καταβάλλοντας εφάπαξ φόρο 150.000 ευρώ χωρίς να είναι υποχρεωμένος να τα επιστρέψει στην Ελλάδα.
■ Οσοι έχουν αδήλωτα εισοδήματα εντός της χώρας και θέλουν να τα «ξεπλύνουν», μπορούν να υποβάλουν αρχική ή συμπληρωματική δήλωση εισοδήματος για κάθε προσαύξηση περιουσίας που αποκτήθηκε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 πληρώνοντας διπλάσιο φόρο 30%. Απαλλάσσονται όμως από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Η προθεσμία υποβολής αυτών των δηλώσεων εκπνέει στις 31 Ιουλίου 2015.
■ Φόρο 30% θα πληρώσουν και οι φορολογούμενοι για τους οποίους έχει ξεκινήσει έλεγχος «προσαύξησης περιουσίας» με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ο οποίος όμως δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο έλεγχος σε αυτές τις περιπτώσεις, συνεχίζεται και εάν προκύψει απόκρυψη ποσού πέραν αυτού που νομιμοποιήθηκε, φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με συντελεστές 26-33%.
Σημειώνεται ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς και οι ελεγκτικές αρχές έχουν ζητήσει από τις τράπεζες να παραδώσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου τις κινήσεις λογαριασμών για 2.200 φυσικά πρόσωπα που θα ελεγχθούν σε βάθος 15ετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: