Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Σάββατο, 16 Μαΐου 2015 08:12 Πρώτη φορά Αριστερά, με… Δεξιά φορολογία

Σάββατο, 16 Μαΐου 2015 08:12

Πρώτη φορά Αριστερά, με… Δεξιά φορολογία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Πρώτη φορά Αριστερά, με… Δεξιά φορολογία
Αυτά ήταν λοιπόν. Για μία ακόμη φορά είναι φανερό ότι μία κυβέρνηση είπε ξείπε. Είμαστε μαθημένοι πλέον να ακούμε όσα λέγονται προεκλογικά από τους υποψήφιους πρωθυπουργούς και, μετά τις εκλογές, να μην εφαρμόζουν τίποτε από αυτά που υποσχέθηκαν στον λαό αφού ήθελαν απλά να κερδίσουν τη ψήφο του.
Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Μόνο που αυτή τη φορά, τα πράγματα, πιστεύαμε, ότι δεν ήταν ίδια, γιατί αυτός που τα έλεγε ήταν η Αριστερά, που και μπέσα έχει και πραγματικά στέκεται πλάι στον κόσμο.
Αλλά τα πράγματα δείχνουν ότι θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Απλώς, άλλαξαν τα πρόσωπα. Το κακό είναι ότι αυτά τα πρόσωπα, είναι τα δικά μας πρόσωπα, αυτά που ήμασταν μαζί στο πεζοδρόμιο, αυτά που διεκδικούσαμε μαζί, τους χρόνους της επάρατης δεξιάς, αυτά που ήταν η φωνή μας, έστω και μικρή, στο κοινοβούλιο.
Ο ενιαίος συντελεστής πλήττει άμεσα τα μικρά ή ανύπαρκτά εισοδήματα.
Η διαπραγμάτευση, πέρα από τα άλλα μέτρα που δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι θα οδηγήσει στην εφαρμογή ενός συντελεστή ΦΠΑ που θα κυμαίνεται μεταξύ 16% και 18%.
Αυτό θα έχει ως άμεση συνέπεια:
Α. Να αυξηθούν οι τιμές σε αναγκαία προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τρόφιμα, εστίαση, λογαριασμοί ΔEH και EYΔAΠ και μεταφορές θα ανατιμηθούν αυτόματα.
Β. Από την άλλη πλευρά θα έχουμε μείωση σε ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες όπως σε πωλήσεις ειδών ένδυσης-υπόδησης, επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης, νεόδμητων οικοδομών (πλην Α’ κατοικίας), οικοδομικών υλικών, αυτοκινήτων, καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, πλαστικών ειδών, χαρτικών, τηλεπικοινωνιών, σε κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, φοροτεχνικούς.
Ας σκεφτεί κανείς ποια από αυτά τα προϊόντα και υπηρεσίες αγοράζει κάθε μέρα και ποια ή ποιο αραιά έως σπάνια! Θα κατανοήσει τον «λογαριασμό» που καλείται να πληρώσει.
Μπούμερανγκ
Τα έσοδα του ΦΠΑ δεν είναι μόνο θέμα συντελεστών. Η συσσωρευμένη εμπειρία των τελευταίων 5 χρονών έχει δείξει ότι η είσπραξη του ΦΠΑ δεν είναι μόνο θέμα συντελεστών.
Όσο αυξάναμε τους συντελεστές, τόσο έπεφταν οι εισπράξεις, λόγω και μείωσης της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση των εσόδων, είτε λόγω υπέρογκων επιβαρύνσεων, είτε λόγω της συμπεριφοράς των φορολογουμένων, αφού έκαναν παζάρια στην τιμή, με αντάλλαγμα την μη έκδοση απόδειξης.
Βέβαια, οι μεγάλοι με την μέθοδο του «Καρουζέλ», ουσιαστικά δεν πλήρωναν και δεν πληρώνουν ΦΠΑ.
Πλαστικό χρήμα
Προτάσεις έχουν κατατεθεί πολλές, όλα αυτά τα χρόνια, σχετικά με τον τρόπο συλλογής του ΦΠΑ, αλλά οι κυβερνήσεις κώφευαν επιδεικτικά.
Σήμερα το μέτρο του πλαστικού χρήματος για την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ δεν είναι θέμα μόνο νομοθετικό, αλλά και σωστής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.
Οι μισοί Έλληνες περνούν από το απέναντι πεζοδρόμιο της τράπεζας και οι άλλοι μισοί από το πίσω στενό, από τα χρέη που έχουν. Δεν είναι μόνο τα δάνεια που χρωστούν, αλλά και οι κατασχέσεις λογαριασμών, η δυσκολία έκδοσης μιας (έστω και) χρεωστικής κάρτας.
Ένα ακόμη αγκάθι είναι τα ψηλά επιτόκια των πιστωτικών καρτών, αλλά και οι υπέρογκες προμήθειες που πληρώνουν οι επιτηδευματίες για την είσπραξη των χρημάτων μέσω της τράπεζας. Για να μην μιλήσουμε για τα έξοδα που χρεώνουν για την απόκτηση από τον επιτηδευματία του σχετικού εξοπλισμού.
Μας έκαναν το 1,5%… 2%
Το κακό όμως με το οικονομικό επιτελείο είναι ότι έχει αρχίσει να πισωγυρίζει σε νοοτροπίες άλλων εποχών.
Όποιος κλάδος έχει περίσσια δύναμη παίρνει και μία φοροαπαλλαγή.
Για παράδειγμα:
1. Αν ένας επιτηδευματίας δεν πληρωθεί ένα τιμολόγιο, δεν μπορεί να το εκχωρήσει στο Δημόσιο και να μην φορολογηθεί. Οι μεγαλοϊδιοκτήτες όμως μπορούν! Γιατί αυτοί χρησιμοποιούν το μέτρο της εκχώρησης ενοικίων και όχι ο μπάρμπα Μήτσος που έχει ένα διαμέρισμα νοικιασμένο και βλέπει τον νοικάρη του σε χειρότερη κατάσταση από εκείνον.
2. Όλες οι επιχειρήσεις όταν παίρνουν επιδοτήσεις τις φορολογούνται, άμεσα ή έμμεσα, με μείωση των δαπανών τους. Οι αγρότες, επειδή έχουν τρακτέρ, θα έχουν για τις επιδοτήσεις 12.000 ευρώ, αφορολόγητο.
3. Όταν μία νταλίκα, φορτωμένη με εμπορεύματα, πάρει φωτιά και καταστραφεί το περιεχόμενο της, η αποζημίωση που παίρνει ο κάτοχος των κατεστραμμένων εμπορευμάτων, αποτελεί τιμή πώλησης των εμπορευμάτων αυτών και φορολογείται γι’ αυτή. Οι αγρότες την αποζημίωση δεν θα την φορολογηθούν.
Κατά τα άλλα είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο και πληρώνουμε φόρους ανάλογα με την φοροδοτική μας ικανότητα, όπως λέει το Σύνταγμα!
Α, να μην το ξεχάσω. Υπάρχουν μέτρα και για τους συνεπείς φορολογουμένους. Τους έκαναν την έκπτωση του 1,5%, για εφάπαξ καταβολή του φόρου, 2%!
Καληνύχτα και καλή τύχη.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Finance & Markets Voice” της Πέμπτης 14 14 Μαΐου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: