Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Αριθ. πρωτ.: οικ. 16773/15.5.2015 Επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας

Συνημμένα

Δημοσιεύθηκε στις : [ 18-05-2015 ]
Αριθ. πρωτ.: οικ. 16773/15.5.2015
Επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας
Κατηγορία: Εργατικά - Απασχόληση
Αθήνα, 15 Μαΐου 2015
Αριθ. Πρωτ.: οικ. 16773

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ 
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Τ.Α. ΤΜΗΜΑ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Ταχ.Δ/νση:Σταδίου 27
Τ.Κ.:10183 Αθήνα
Πληροφορίες:Α. Πατσιαβούρα
Τηλέφωνο:213-1364380
FAX:213-1364383

ΕΞ' ΕΠΕΙΓΟΝ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 14 

ΘΕΜΑ: Επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας


Σας γνωρίζουμε ότι την 11η Μαΐου 2015 δημοσιεύτηκε ο ν. 4325/2015 (Α'47) «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις».

Στο Κεφάλαιο 4 του νόμου αυτού, καταργείται ο θεσμός της διαθεσιμότητας του ν. 4172/2013 (Α' 167) και επανασυστήνονται οι υπηρεσίες που καταργήθηκαν με το νόμο αυτό χωρίς προετοιμασία, μελέτη και αξιολόγηση δομών και προσωπικού.

Στο πλαίσιο αυτό είχε καταργηθεί και η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας, μιας υπηρεσίας ιδιαίτερα χρήσιμης για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων, καθώς αποτελούσε, ανάμεσα στα άλλα, μηχανισμό εσόδων αλλά και βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών.

Κατόπιν των ανωτέρω, με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 4325/2015 και μετά από διαβούλευση με εμπλεκόμενους φορείς και Υπουργεία επιτυγχάνεται η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας και η αποκατάσταση των υπαλλήλων της, στο πλαίσιο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των αναγκών των Δήμων και της ομαλής λειτουργίας της δημοσίας διοίκησης εν γένει.

Λόγω του ιδιαιτέρως περιορισμένου χρονοδιαγράμματος και των ασφυκτικών προθεσμιών, για την ορθή εφαρμογή της διάταξης, παρατίθενται αναλυτικές οδηγίες: 

Ειδικότερα, με την αριθμ. 6000/2/5250/8-π'/12-12-2014 απόφαση του Προϊσταμένου Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού/Α.Ε.Α. (Β'3595) συστάθηκαν 1542 θέσεις στην Ελληνική Αστυνομία και σε αυτές εντάχθηκαν πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, κατ' εφαρμογή τουάρθρου 81 του ν. 4172/2013.

Με το άρθρο 19 του ν. 4325/2015 οι θέσεις αυτές καταργούνται από 11-5-2015 και αυτοδικαίως την 11η-5-2015 επανασυστήνονται οι θέσεις και οι κλάδοι ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας και ΥΕ Δημοτικής Αστυνομίας που είχαν καταργηθεί με τηνπαρ. 1 του άρθρου 81 του ν. 4172/2013 (Α' 167).

Κατάληψη επανασυσταθεισών θέσεων σε Δήμους

Πεδίο εφαρμογής


Στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 19 του ν. 4325/2015 δεν εμπίπτουν οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί οριστικά σε σωφρονιστικά καταστήματα και σε υπηρεσίες ασύλου και μετανάστευσης. Συνεπώς το πεδίο εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης αφορά μόνο:

► Όσους δεν θα αιτηθούν την παραμονή τους στην Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. β της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν.4325/2015 και εφόσον υποβάλλουν αίτηση για επιστροφή στους δήμους στους οποίους ανήκαν οργανικά πριν από την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας

► Πρώην δημοτικούς αστυνομικούς οποιουδήποτε κλάδου, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στο προσωπικό της παραγράφου 1, αλλά εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 14 του ν. 4235/2015 και οι οποίοι είτε δεν υπέβαλαν αίτηση για μετάταξη / μεταφορά, είτε δεν έχουν συμπεριληφθεί σε οριστικούς πίνακες κατάταξης και διάθεσης της παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 4325/2015 και εφόσον υποβάλλουν αίτηση για επιστροφή στους δήμους στους οποίους ανήκαν οργανικά πριν από την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας

Επιπλέον, στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 19 του ν. 4325/2015 λαμβάνεται ειδική μέριμνα για:

► Υπαλλήλους που κατ' εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 81 του ν.4172/2013 μετατάχθηκαν αυτοδικαίως από τις 23.9.2013 σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις κατηγορίας ΠΕ Διοικητικού ή ΤΕ Διοικητικού ή ΔΕ Διοικητικού στο δήμο ή μεταγενέστερα σε άλλη περαιτέρω υπηρεσία, οι οποίοι μπορούν να μεταταγούν από τη δημοσίευση του παρόντος σε συνιστώμενες οργανικές θέσεις κατηγορίας ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας ή ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας ή ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας στο δήμο όπου υπηρετούσαν στις 22.9.2013, εφόσον υποβάλουν σχετική αίτηση εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών στο δήμο στον οποίο ανήκουν οι οργανικές τους θέσεις. Εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Δημάρχου, με την οποία το ανωτέρω προσωπικό διαπιστώνεται ως προσωπικό αυτού και κατατάσσεται στις επανασυσταθείσες θέσεις κλάδων ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας ή ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας ή ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας. Η πράξη αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, από δε το χρόνο δημοσίευσής της, καταργείται αυτοδικαίως η θέση στην οποία είχε γίνει η μετάταξη

Υποβολή αίτησης

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση, εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του ν. 4325/2015, στη Δ/νση Διοικητικού Προσωπικού του Δήμου, στον οποίο ανήκαν οργανικά .

Διαπίστωση Προσωπικού στο Δήμο

Το προσωπικό αυτό διαπιστώνεται αναδρομικά από 11-5-2015, ως προσωπικό του Δήμου, με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχε κατά τη θέση του σε διαθεσιμότητα, μετά από έκδοση διαπιστωτικής πράξης του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου (Δημάρχου), η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, απευθείας από τους Δήμους, χωρίς να αποστέλλεται δηλ. για έλεγχο νομιμότητας στην οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Προς υποβοήθηση των υπηρεσιών σας, συνημμένα παρατίθεται σχέδιο διαπιστωτικής πράξης.

Μη Επανασύσταση Υπηρεσίας Δημοτικής Αστυνομίας από Δήμους

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να αποφασιστεί η μη επανασύσταση υπηρεσίας Δημοτικής Αστυνομίας.

Στην περίπτωση αυτή οι θέσεις των δημοτικών αστυνομικών που είχαν επανασυσταθεί καταργούνται. Όσοι κατείχαν τις θέσεις αυτές κατατάσσονται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις άλλων υπηρεσιών των οικείων δήμων, με βάση τα τυπικά τους προσόντα.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που υπάλληλοι έχουν τοποθετηθεί λόγω κάποιας ρύθμισης σε θέση άλλου κλάδου, αυτοί μπορούν αν παραμείνουν στις θέσεις αυτές, εφόσον το επιθυμούν.

Αν δεν το επιθυμούν, με αίτησή τους που κατατίθεται μέσα σε δέκα ημέρες από τη δημοσιοποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου μπορούν να καταλάβουν θέσεις από τις προβλεπόμενες των εδαφίων β, γ και δ της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του ν. 4325/2015.

Κατάληψη θέσεων σε υπηρεσίες αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 19 του νόμου και ιδιαίτερα των περιπτώσεων β, γ και δ της παραγράφου 2 αυτού, επιδιώκεται, αφού αντιμετωπισθούν οι ανάγκες στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας, η κάλυψη επιτακτικών αναγκών στελέχωσης φορέων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι οποίες κατά προτεραιότητα αφορούν σε αποκεντρωμένες ή περιφερειακές υπηρεσίες και φορείς υπαγόμενους, εποπτευόμενους εν ευρεία εννοία ή εντασσόμενους γενικότερα στην αρμοδιότητα του Υπουργείου (νομικά πρόσωπα, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, περιφερειακές Υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής και Γραφεία Ασύλου κ.λπ.) και ακολούθως σε κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου.

Πεδίο Εφαρμογής

Στην διάθεση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και του Υπουργείου, μετά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της υποβολής των προβλεπομένων από το άρθρο αυτό αιτήσεων ή δηλώσεων παραμένουν:

► όσοι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν σε ανασυσταθείσες θέσεις της Δημοτικής Αστυνομίας στους οικείους Δήμους,

► όσοι, από όσους εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον να καταλάβουν θέσεις στην Ελληνική Αστυνομία, δεν επιλεγούν βάσει των προκαθορισθέντων κριτηρίων για την κατάληψη μίας εκ των τριακοσίων πενήντα (350) θέσεων, στην περίπτωση που το πλήθος των σχετικών αιτήσεων υπερβαίνει τον ανωτέρω προβλεπόμενο αριθμό και

► οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που είτε δεν υπέβαλαν αίτηση για μετάταξη /μεταφορά είτε δεν έχουν συμπεριληφθεί σε οριστικούς πίνακες κατάταξης και διάθεσης της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του νόμου και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 14, και δεν επιλέγουν να καταλάβουν την αρχική οργανική τους θέση που ανασυστήθηκε.

Υποβολή αίτησης

Κατά τις προβλέψεις του τελευταίου εδαφίου της παρ.1 περ.β οι υπάλληλοι που δεν θα επιλεγούν για την κατάληψη θέσης της Ελληνικής Αστυνομίας, υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για την ένταξή τους στις κατηγορίες β και δ της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού.
Διαδικασία

Οι παραπάνω καταλαμβάνουν συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις κατά προτεραιότητα και με βάση αφενός τα τυπικά τους προσόντα και αφ ετέρου με την πρόβλεψη και κριτηρίων εντοπιότητας (με την έννοια ιδίως του τόπου όπου υπηρετούσαν κατά τον χρόνο εφαρμογής των διατάξεων αυτών) σε υπηρεσίες που υπάγονται στον τομέα ευθύνης της αρμόδιας για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Αναπληρώτριας Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κατά τα προβλεπόμενα στην περίπτωση δ της παρ.2 του άρθρου αυτού και αφορούν σε νομικά πρόσωπα, περιφερειακές Υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής και Γραφεία Ασύλου, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, κ.λπ. Οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις εκδίδονται είτε από το αρμόδιο για διορισμό όργανο κατά περίπτωση ή τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στην συνέχεια το εναπομένον προσωπικό τοποθετείται σε προσωποπαγείς θέσεις που συνιστώνται με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν κατά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα, σε υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ο Υπουργός εκδίδει σχετική διαπιστωτική πράξη.

Όσοι εκ των ανωτέρω πρώην δημοτικοί αστυνομικοί υπαχθούν στις δυο ως άνω περιπτώσεις θα πρέπει να δηλώνουν τον τόπο υπηρεσίας που επιθυμούν σε επίπεδο νομού και προκειμένου για νησιωτικούς νομούς σε επίπεδο νησιού, χωρίς όμως να καθίσταται δεσμευτική για το Υπουργείο η τοποθέτησή τους στον τόπο που έχουν δηλώσει.

Δεδομένων των συγκεκριμένων προθεσμιών που ορίζει το προαναφερθέν νομικό πλαίσιο, παρακαλούμε όπως ενημερωθούν άμεσα όλες οι αρμόδιες για την εφαρμογή της διαδικασίας Υπηρεσίες, ώστε να υπάρξει η δέουσα προετοιμασία τους για την εμπρόθεσμη ανταπόκριση στις προβλεπόμενες ενέργειες, ως ανωτέρω αναλυτικώς περιγράφηκαν.

Το Υπουργείο μας παραμένει στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και συνεργασία επί των ανωτέρω.



Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Νικόλαος Βούτσης

Συνημμένα

Δεν υπάρχουν σχόλια: