Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Πόσο θα αυξηθούν τα βασικά αγαθά με ΦΠΑ 18-20%

Πόσο θα αυξηθούν τα βασικά αγαθά με ΦΠΑ 18-20%

Πρώτη καταχώρηση: 14/05/2015 - 09:11
Τελευταία δημοσίευση: 09:11Οικονομία
Πόσο θα αυξηθούν τα βασικά αγαθά με ΦΠΑ 18-20%
Αντιμέτωποι με ανατιμήσεις – σοκ σε είδη πρώτης ανάγκης από προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες υψηλής ζήτησης θα βρεθούν σύντομα εκατομμύρια πολίτες καθώς η κυβέρνηση κινείται πλέον με γοργά βήματα προς μια συμφωνία με τους δανειστές για την εφαρμογή ενός νέου ΦΠΑ στη χώρα μας.
Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει επί της αρχής με τους δανειστές για την εφαρμογή ενός νέου συστήματος δύο συντελεστών ΦΠΑ, αντί τριών (23% 13% και 6,5%) που ισχύουν σήμερα. Στο νέο σύστημα θα προβλέπεται η επιβολή ενός βασικού ενιαίου συντελεστή και ενός χαμηλού στον οποίο θα υπόκεινται ελάχιστες εξαιρέσεις.
Το σχέδιο για ένα νέο σύστημα δύο μόνο συντελεστών ΦΠΑ θα προκαλέσει αυξήσεις τιμών για τα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης και τις περισσότερο ζητούμενες υπηρεσίες στη χώρα μας, που υπάγονται σήμερα στους συντελεστές 6,5% και 13%.
Από την άλλη πλευρά, θα προκαλέσει μειώσεις τιμών για όλα τα προϊόντα που υπάγονται στο σημερινό ψηλό συντελεστή 23%. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που επικρατήσει η άποψη για βασική συντελεστή ΦΠΑ 18-20% και για μειωμένο ΦΠΑ στα επίπεδα του 8-9%, στον οποίο θα υπάγονται μόνο το γάλα, το ψωμί και ορισμένα ακόμη βασικά είδη διατροφής, τα φάρμακα και οι εκδόσεις.
-Ο ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά, τις εφημερίδες και τα λοιπά έντυπα θα αυξηθεί από 6,5% σε 8-9%, με συνέπεια την ανατίμηση όλων αυτών των αγαθών και των υπηρεσιών κατά 1,4-2,34%.
-Ο ΦΠΑ για το γάλα, το ψωμί και ορισμένα άλλα βασικά είδη διατροφής θα μειωθεί από το 13% στο 8-9% με συνέπεια τη μείωση των τιμών των συγκεκριμένων αγαθών κατά 3,5-4,4%
-ο ΦΠΑ για τις διανυκτερεύσεις και τα ξενοδοχεία, και τα λοιπά τουριστικά καταλύματα καθώς επίσης και για τα εισιτήρια των θεάτρων θα αυξηθεί από το 6,5% στο 18-20% με συνέπεια οι τιμές των υπηρεσιών αυτής της κατηγορίας να αυξηθούν κατά 10,8-12,67%.
-Ο ΦΠΑ για τα λοιπά τρόφιμα, τα σερβιρισμένα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, τα αναψυκτικά, εμφιαλωμένα νερά, τον καφέ, τους χυμούς, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες Υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα εισιτήρια θεαμάτων, τις πωλήσεις άνθεων και τις πωλήσεις ειδών που προορίζονται για την υποστήριξη μόνιμα αναπήρων, θα αυξηθεί από το 13% στο 18-20%, με συνέπεια την αύξηση των τιμών όλων αυτών των αγαθών, των προϊόντων και των υπηρεσιών κατά 4,4-6,2%.
-Ο ΦΠΑ για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών, όπως τα νεόδμητα κτίσματα, τα αυτοκίνητα, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τα τσιγάρα, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα είδη οικιακού εξοπλισμού, τα έπιπλα, τα υφάσματα, τα πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, τα χημικά προϊόντα, τα απορρυπαντικά, τα είδη καθαρισμού, υγιεινής, καλλωπισμού, τα κοσμήματα, τα ρολόγια, τα τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς επίσης και οι υπηρεσίες που παρέχουν διάφοροι επιτηδευματίες, (γυμναστήρια, σχολές χορού, ινστιτούτα αισθητικής, κομμωτήρια, κουρεία, συνεργεία επισκευής οχημάτων, επισκευαστές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κτηματομεσίτες, οικονομολόγοι, λογιστές, θα μειωθεί από το 23% στο 18-20%, με συνέπεια οι τιμές όλων αυτών των προϊόντων και των υπηρεσιών να μειωθούν κατά 2,34%-4%.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διαβάστε επίσης:

«Καμπάνα» σε εφοριακούς για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ

Φθηνότερα τα ΙΧ από τη μείωση του ΦΠΑ

ΣΕΤΕ: "Αυτοκτονία" για τον τουρισμό τυχόν αύξηση του ΦΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: