Κυριακή 17 Μαΐου 2015

50 σημεία-SOS στη συμπλήρωση των νέων φορολογικών εντύπων Ξεκίνησε χθες η διαδικασία υποβολής - Προθεσμία έως 30 Ιουνίου - Τι πρέπει να προσέξουν οι υπόχρεοι στο Ε1

50 σημεία-SOS στη συμπλήρωση των νέων φορολογικών εντύπων

Ξεκίνησε χθες η διαδικασία υποβολής - Προθεσμία έως 30 Ιουνίου - Τι πρέπει να προσέξουν οι υπόχρεοι στο Ε1
Σάββατο, 16 Μαΐου 2015 14:10
 
UPD:14:12
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros
Το χρονικό περιθώριο που παρέχεται για την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων -μέχρι τις 30 Ιουνίου που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία- είναι μόλις 1,5 μήνας.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
gpal@naftemporiki.gr
Τη δυνατότητα να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του έτους 2014 έχουν από χθες περίπου 6.000.000 φορολογούμενοι, καθώς η ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος ΤΑΧΙSnet, μέσω της οποίας είναι δυνατή η υποβολή του βασικού εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης και των συνοδευτικών εντύπων Ε2 (για τα εισοδήματα από ακίνητα) και Ε3 (για τα εισοδήματα από επιχειρηματική και αγροτική δραστηριότητα), άρχισε από χθες να λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr .
Το χρονικό περιθώριο που παρέχεται για την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων -μέχρι τις 30 Ιουνίου που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία- είναι μόλις 1,5 μήνας. Φέτος, έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία για τους υπόχρεους υποβολής, ενώ εφαρμόζονται και σημαντικές καινοτομίες στον τρόπο υποβολής των δηλώσεων.
Συγκεκριμένα:
* Κάθε πολίτης που έχει συμπληρώσει μέχρι και τις 31-12-2014 το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να υποβάλει φέτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος, στην οποία πρέπει να δηλώσει άπαντα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα. Αυτό σημαίνει ότι φέτος για πρώτη φορά παύουν να εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον το προηγούμενο έτος απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα.
* Απαλλάσσονται από την υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους αλλά κατά τη διάρκεια του 2014 δεν απέκτησαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι φέτος δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι το 2014 δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών ή φίλων.
* Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.
* Στην πρώτη οθόνη που θα αντικρίσει ο φορολογούμενος, μόλις εισέλθει στην εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή του βασικού εντύπου Ε1, θα κληθεί να συμπληρώσει υποχρεωτικά τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του ιδίου και της συζύγου του, καθώς επίσης και μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
* Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η συμπλήρωση του εντύπου Ε2 για τα εισοδήματα από ακίνητα τα ποσά που έχουν συμπληρωθεί στο έντυπο αυτό μεταφέρονται και συμπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1, οι οποίοι έχουν ροζ χρώμα. Κατά την αυτόματη μεταφορά των ποσών στο Ε1 λαμβάνεται υπόψη και η πιθανή εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων στον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΟΥ.
* Στις επόμενες μέρες, οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2014 πλήρωσαν δόσεις δανείων θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τα ποσά αυτά σε πληροφοριακό πίνακα που θα αναρτάται, όταν θα κλικάρουν στους σχετικούς κωδικούς της δήλωσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένουν να λάβουν από τις τράπεζες τις βεβαιώσεις για τα ποσά των δόσεων που πλήρωσαν πέρυσι.
* Φέτος πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά στοιχεία για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα ακόμη και για τις υπεραξίες από πωλήσεις ακινήτων, επιχειρήσεων, μετοχών, εντόκων γραμματίων, ομολόγων, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.
* Φέτος, επίσης, για πρώτη φορά η εφορία θα λαμβάνει υπ’ όψιν ως τεκμήρια για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων των φορολογουμένων και τις δαπάνες που κατέβαλαν αυτοί εντός του 2014 για την ανέγερση οικοδομών, για την αγορά ακινήτων, επιχειρήσεων, μετοχών, εντόκων γραμματίων, ομολόγων και λοιπών τίτλων, για τη σύσταση επιχειρήσεων ή τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών.
* Οσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2014 εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες θα πρέπει πρώτα να συμπληρώσουν και να υποβάλουν το έντυπο Ε3, προκειμένου να προσδιοριστούν τα εισοδήματα αυτά λογιστικά (έσοδα μείον έξοδα) και μετά να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και υποβολή του βασικού εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης.
* Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τον φόρο είτε εφάπαξ με έκπτωση 2% επί του συνολικού ποσού είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.
Η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης ή για την εφάπαξ εξόφληση εκπνέει την 31η Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: