Κυριακή 17 Μαΐου 2015

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ Σχέδιο - σοκ: Εκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις για έσοδα άνω των 500 εκατ.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

Σχέδιο - σοκ: Εκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις για έσοδα άνω των 500 εκατ.

Σχέδιο - σοκ: Εκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις για έσοδα άνω των 500 εκατ.
Εισηγήσεις για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε χιλιάδες επιχειρήσεις, δέχεται ο πρωθυπουργός. Σε μια χρονική στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών βρίσκονται με συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις, φαίνεται να εξετάζεται ένα σχέδιο για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων –στα πρότυπα της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης που επιβλήθηκε το 2010 από τους Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου- επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τον «λογαριασμό» των μέτρων που απαιτούνται για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015.
Οπως αναφέρει το TheToc, το μέτρο έχει ήδη «μετρηθεί» από το οικονομικό επιτελείο και εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα ακόμη και άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ καθώς θα αφορά στα κέρδη της προηγούμενης φορολογικής κρίσης.
Υπάρχουν βεβαίως και αντίθετες εισηγήσεις καθώς το μέτρο εκτιμάται ότι έχει έντονα υφεσιακό χαρακτήρα, μπορεί να γονατίσει τις επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας ή ακόμη και να οδηγήσει σε νέο κύκλο απολύσεων.
Ο προβληματισμός για το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων που θα «προχωρήσουν» είναι πολύ μεγάλος στην κυβέρνηση καθώς εκτιμάται ότι οι προτάσεις που έχουν πέσει μέχρι τώρα στο τραπέζι δεν επαρκούν για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό, το ύψος του οποίου εκτιμάται σε τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται εδώ και αρκετές ημέρες τον νόμο 3845/2010 που ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Ο συγκεκριμένος νόμος, προέβλεπε φορολόγηση επί των κερδών των επιχειρήσεων. Όχι όμως από το πρώτο ευρώ αλλά και από τα 100.000 ευρώ και πάνω έτσι ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο συγκεκριμένος νόμος, προέβλεπε τέσσερις φορολογικούς συντελεστές:
·        4% για τα κέρδη έως τις 300.000 ευρώ
·        6% για τα κέρδη από τις 300.000 έως το ένα εκατομμύριο ευρώ
·        8% για τα κέρδη από το ένα εκατομμύριο έως τα πέντε εκατομμύρια ευρώ και
·        10% για τα κέρδη από πέντε εκατομμύρια ευρώ και πάνω
Το μέτρο είχε άμεση εισπρακτική απόδοση καθώς οι εφορίες εξέδωσαν και απέστειλαν το εκκαθαριστικό κατευθείαν στις επιχειρήσεις οι οποίες και κλήθηκαν να πληρώσουν σε 12 μηνιαίες δόσεις.
Ωστόσο, υπήρξαν «παράπλευρες» απώλειες καθώς πολλές από τις εταιρείες που κλήθηκαν να πληρώσουν, προχώρησαν σε αθρόες απολύσεις για να αντισταθμίσουν τη ζημιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: