Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Γιούνκερ: Ο Βαρουφάκης δεν βοηθά τη διαπραγμάτευση

Γιούνκερ: Ο Βαρουφάκης δεν βοηθά τη διαπραγμάτευση

Πρώτη καταχώρηση: 27/05/2015 - 07:38
Τελευταία δημοσίευση: 08:11Οικονομία
Γιούνκερ: Ο Βαρουφάκης δεν βοηθά τη διαπραγμάτευση
«Ο κ. Βαρουφάκης δεν βοηθά τη διαδικασία» ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σημείωσε πως «είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα και δεν αποπνέει την αίσθηση πως το γνωρίζει αυτό». 
Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι χρειάζονται επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ. «Η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα και η μεταρρύθμιση που προτείνεται από τους Έλληνες δεν το κάνει αυτό. Το κέρδος θα έπρεπε να είναι γύρω στο 1% του ΑΕΠ και δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euro2day.gr, ο κ. Γιούνκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «κάνω τα πάντα για συμφωνία αρχές Ιούνη». Ο Πρόεδρος της Κομισιόν διεμήνυσε ότι η Ελλάδα «πρέπει να οργανωθεί ώστε να πληρώσει το ΔΝΤ τον Ιούνιο», ενώ για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε ότι θα παραμείνει «παρόν» σε όλες τις συμφωνίες.
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει το αργότερο στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου «για ευνόητους λόγους», καθώς και ότι τάσσεται υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας τώρα, ανοίγοντας όμως παράθυρο ώστε κάποια μέτρα να εφαρμοστούν το φθινόπωρο. Πάντως, έθεσε ως προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες, όπως έχει κάνει στο παρελθόν.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε ότι βρίσκεται στο στρατόπεδο των «φίλων» της Ελλάδας και ότι ο ίδιος προσωπικά θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει όχι μόνο το default αλλά και πιθανό Grexit. Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα προς όλους λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες ενός ατυχήματος, προσθέτοντας ότι το κόστος για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι μεγάλο.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι ο ΦΠΑ πρέπει να αντιστοιχεί γύρω στο 1% του ΑΕΠ, καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση μπορεί να μεταφερθούν για το φθινόπωρο (υπό όρους). Επίσης, σημείωσε ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις πρέπει να αυξηθούν αλλά και ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ακόμη, είπε πως χρειάζεται να αποσαφηνιστούν οι προτάσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Εξάλλου, ο κ. Γιούνκερ υπεραμύνθηκε του ρόλου του λέγοντας ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις «πίσω από τις κουρτίνες» και έστειλε μήνυμα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι εάν δεν συνεχίσει να κρατά διαμεσολαβητικό ρόλο η Κομισιόν, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία.
Όσο για την πιθανότητα δημοψηφίσματος, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι είναι δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους, ενώ συμβούλευσε κατά της πιθανότητας πρόωρων εκλογών, εξηγώντας ότι δεν θα αλλάξουν τη στάση των άλλων χωρών, απλώς θα καθυστερήσουν τις εξελίξεις.
Ακόμη, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, συγκαταλέγεται στο στρατόπεδο αυτών που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και τόνισε ότι πρώτα πρέπει να κλείσει η παρούσα συμφωνία και μετά να συζητηθεί η πιθανότητα τρίτου δανείου.
Πηγή: euro2day.gr
Διαβάστε επίσης:

Η Κομισιόν για τον "χαλαρό" Γιούνκερ και το... γραβάτωμα του Τσίπρα

Συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ για το μέλλον της Ευρώπης

Γιούνκερ: Δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς τη συναίνεση του ΔΝΤ



Δεν υπάρχουν σχόλια: