Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ Προς παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων

ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ

Προς παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων

Προς παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων
Της Μαρίας Βουργάνα
Με νομοθετικές διορθώσεις της τελευταίας στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών «τρέχει» τώρα να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες, ώστε να ανοίξει... κάποια στιγμή την ερχόμενη εβδομάδα η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ενδεχομένως και σήμερα, αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να μη φορολογηθούν και μάλιστα από το πρώτο ευρώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2014, να μη φορολογηθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, ενώ αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το φορολογικό τοπίο για τους μισθωτούς που αμείβονται με μπλοκάκια. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η έκπτωση φόρου που έχει υποσχεθεί η κ. Βαλαβάνη για τους συνεπείς φορολογούμενους, οι οποίοι θα εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου.
Λογιστές 
Μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 πριν ξεκινήσει η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Οι υπάλληλοι «τρέχουν» ώστε να ανοίξει το σύστημα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται φέτος στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να φέρουν και παράταση της προθεσμίας, η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου. Ήδη η Νάντια Βαλαβάνη μιλώντας στη Βουλή έκανε λόγο για παράταση δέκα ημερών αλλά λογιστές - φοροτεχνικοί θεωρούν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί να δώσει μεγαλύτερη παράταση, καθώς τα δεδομένα φέτος -σε ό,τι αφορά στην υποβολή των δηλώσεων- είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με πέρυσι.
Όπως λένε, οι δηλώσεις θα υποβληθούν υπό το πλαίσιο ενός νέου φορολογικού νόμου, με νέα έντυπα και νέες οδηγίες, ενώ αναμένεται να υποβληθούν περίπου 6.000.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων και περίπου 240.000 δηλώσεις νομικών προσώπων. Σύμφωνα με τους λογιστές, για να υποβληθούν όλες αυτές οι δηλώσεις σε διάστημα 45 ημερών θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά (και τα Σαββατοκύριακα) περίπου 140.000 δηλώσεις εισοδήματος κάτι που κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς θα επιβαρύνει το ηλεκτρονικό σύστημα αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του.
Για τον λόγο αυτό ζητούν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων να επεκταθεί έως τις 30 Ιουλίου, ήτοι να συμπέσει με την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Με απόφαση πάντως της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου, ορίζεται ότι -όπως προκύπτει από τον νόμο- καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το έτος 2014 είναι η 30ή Ιουνίου, ενώ ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.
Δικαιολογητικά 
Οι φορολογούμενοι μπορεί να χρειαστεί να συγκεντρώσουν έως και 55 δικαιολογητικά (βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, αποδείξεις και λοιπά αποδεικτικά έγγραφα και στοιχεία) για να αποδείξουν τα στοιχεία τα οποία θα αναγράψουν στη φετινή φορολογική τους δήλωση. Μεταξύ των δικαιολογητικών περιλαμβάνονται:
1. Βεβαίωση για τα καταβληθέντα μερίσματα.
2. Βεβαίωση για την καταβολή δικαιωμάτων.
3. Παραστατικά που αποδεικνύουν κέρδη από μεταβίβαση τίτλων, όπως πινακίδια ή συμφωνητικά αν πρόκειται για μη διαπραγματεύσιμους τίτλους και για τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί για τα εισοδήματα αυτά.
4. Φωτοαντίγραφα των λογαριασμών της ΔΕΗ ή ύδρευσης ή κοινόχρηστων κ.λπ. σε περίπτωση δήλωσης στο Ε2 ακινήτου κενού για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.
5. Στοιχεία που αποδεικνύουν την ηλικία και τον βαθμό συγγένειας των προσώπων, τα οποία ο φορολογούμενος επικαλείται ότι τον βαρύνουν.
6. Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών σε ταμεία ασφάλισης του υπόχρεου (π.χ. για εξαγορά προϋπηρεσίας), απαιτείται η σχετική βεβαίωση ή απόδειξη του ασφαλιστικού φορέα.
7. Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των εξόδων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, απόδειξη λιανικών συναλλαγών εκδοθείσα από τον ιατρό ή φυσικοθεραπευτή ή λογοθεραπευτή κ.λπ., κατά την είσπραξη της αμοιβής.
8. Για την αναγνώριση της δαπάνης για φυσικοθεραπεία, λουτροθεραπεία, λογοθεραπεία, παροχή υπηρεσιών από ψυχολόγο κ.λπ., απαιτείται και σχετική γνωμοδότηση και παραπομπή από το θεράποντα ιατρό (ή από νοσοκομείο).
9. Για να αποδειχθεί η δαπάνη των νοσηλίων, απαιτείται το προβλεπόμενο νόμιμο παραστατικό, που πρέπει να έχει εκδοθεί από την ιδιωτική κλινική ή το κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα.
10. Για την αναγνώριση της δαπάνης για την αγορά φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού απαιτείται απόδειξη λιανικής πώλησης, η οποία εκδίδεται από τα φαρμακεία.
Οικονομικό Επιμελητήριο: Ανοίξτε το TAXIS
«Ανοίξτε το TAXIS - Μεταθέστε τις προθεσμίες» συνιστά στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και αξιωματούχους, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κων. Κόλλιας επισημαίνει ότι η διαρκής αναβολή στην έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη λειτουργία της αγοράς, αλλά και την είσπραξη φορολογικών εσόδων.
Στην επιστολή, καταγράφονται τα προβλήματα, που προκλήθηκαν πέρυσι από την ίδια παθογενή κατάσταση, και τα θέματα, που έχουν ήδη προκύψει από τη μη εφαρμογή του νόμου, ο οποίος προβλέπει έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής την 1η Φεβρουαρίου κάθε έτους.
Εγκύκλιος
Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο, στην οποία δίνει συμβουλές για την υποβολή του εντύπου, και προβλέπει ξανά καταληκτική ημερομηνία την 30ή Ιουνίου, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους, όχι πέντε μήνες -όπως προβλέπει ο νόμος - αλλά το πολύ 45 ημέρες. Για τον σκοπό αυτό, το ΟΕΕ επαναλαμβάνει το αίτημα, που είχε διατυπώσει σε προηγούμενη επιστολή του προς τους ίδιους παραλήπτες (στις 30 Μαρτίου), για μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας κατά τόσες ημέρες όσες και η καθυστέρηση έναρξης της διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: