Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ Ποια φορολογικά μέτρα εξετάζει το κυβερνητικό συμβούλιο

ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Ποια φορολογικά μέτρα εξετάζει το κυβερνητικό συμβούλιο

Ποια φορολογικά μέτρα εξετάζει το κυβερνητικό συμβούλιο
Θέματα φορολογικού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση θα συζητηθούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην νέα συνεδρίαση του κυβερνητικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που πραγματοποιείται, αυτή την ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι επί τάπητος θα τεθούν τα φορολογικά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί και εν ολίγοις έχουν συμφωνηθεί και με τους δανειστές. Θα συζητηθεί η στρατηγική της Αθήνας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν πάλι σε επίπεδο Brussels Group στις Βρυξέλλες αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει άμεσα τα μέτρα στα οποία συμφωνεί με τους εταίρους.
Η κυβέρνηση στοχεύει κατ' αυτό τον τρόπο να δείξει ότι έχει βούληση για λύση και να ενισχύσει το επιχείρημα ότι δικαιολογείται η χαλάρωση της ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το iefimerida, τα μέτρα που προκρίνονται είναι:
Επιβολή ειδικού φόρου για τις 500 πιο πλούσιες οικογένειες της Ελλάδας.
  • Αύξηση φόρου στην πολυτελή διαβίωση (αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, πισίνες, σκάφη κ.λπ.).
  • Λοταρία αποδείξεων.
  • Εκτακτη εισφορά για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ, χωρίς τη μείωση κατά 30%.
  • Υποχρεωτική χρήση καρτών για πληρωμές.
  • Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
  • Πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  • 1 έως 5 ευρώ ή 3%-5% ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα σε νησιά του Αιγαίου με 3.100 ή 4.100 κατοίκους και άνω.
  • 3% φόρος επί του τζίρου σε μπαρ - νυχτερινά κέντρα - πολυτελή εστιατόρια στα νησιά, αλλά μόνο κατά τη θερινή περίοδο.
  • Φόρος πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού, έργα τέχνης σε όλη τη χώρα.
Επίσης θα τεθούν θέματα για την φορολογική αμνηστία εισοδημάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Στην απογευματινή συνεδρίαση αναμένεται επίσης να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, εναλλακτικές λύσεις για τη συνέχιση του διαγωνισμού.
Με βάση τις συγκεκριμένες πληροφορίες, το Ταμείο προωθεί μια «μέση λύση», η οποία θα καλύπτει αφ' ενός τις απαιτήσεις των πέντε ομίλων που συμμετείχαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (κυρίως της κινεζικής Cosco και της δανέζικης APM Terminals), και αφ' ετέρου την ανάγκη για αύξηση των εσόδων του Δημοσίου.
Στο χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:
«Η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων» υπογραμμίζοντας ότι «τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα περί κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης, τονίζοντας: «διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: