Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Σόιμπλε: Ας γίνει η "δουλειά" ακόμα και με δημοψήφισμα

Σόιμπλε: Ας γίνει η "δουλειά" ακόμα και με δημοψήφισμα

Πρώτη καταχώρηση: 14/05/2015 - 09:35
Τελευταία δημοσίευση: 09:35Οικονομία
Σόιμπλε: Ας γίνει η δουλειά ακόμα και με δημοψήφισμα
Αν είναι να γίνει η «δουλειά», ας γίνει και με δημοψήφισμα, υπονοεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζει το Bloomberg, αφού η ελληνική πλευρά δεν τολμά να κάνει το βήμα για μονομερείς ενέργειες σε αντίθεση με τους εκβιασμούς διαρκείας των δανειστών.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι υπέρ ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ σαν έναν τρόπο για να σπάσει το πολύμηνο αδιέξοδο με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχρεωθεί σε έξοδο από το ευρώ», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Τόμας Στέφεν στο πλαίσιο συζήτησης στο Βερολίνο. «Το μόνο πράγμα που μένει στο τέλος θα ήταν εάν η Ελλάδα έλεγε η ίδια ότι θέλει να αφήσει το ευρώ εθελοντικά».
Ο Σόιμπλε είχε δηλώσει: «Ο κύριος Τσίπρας είχε πει τις προηγούμενες εβδομάδες πως εάν πρέπει να κάνει το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά, θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα. Τότε το 2011 είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος…», σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Εάν η ελληνική κυβέρνηση «θεωρεί ότι πρέπει να διεξάγει ένα δημοψήφισμα, τότε πρέπει να διεξάγει ένα δημοψήφισμα», δήλωσε ο Σόιμπλε. «Μπορεί μάλιστα να είναι το σωστό μέτρο για να επιτρέψει στον ελληνικό λαό να αποφασίσει εάν είναι έτοιμος να αποδεχθεί αυτό που χρειάζεται να γίνει».
Σύμφωνα με το Bloomberg, η στάση του Σόιμπλε σε ένα ελληνικό δημοψήφισμα αποτελεί μία απόκλιση από τη θέση της Γερμανίας το 2011. Τότε, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εγκατέλειψε το σχέδιό του για ένα δημοψήφισμα αφού η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τον κάλεσαν να μην το πραγματοποιήσει. 
«Μια χρηματοπιστωτική δικλείδα ασφαλείας για την περιοχή του ευρώ και οι αλλαγές πολιτικής σε χώρες που ήταν σε κρίση τότε, έχει καταστήσει οριακούς τους κινδύνους μετάδοσης», δήλωσε ο Σόιμπλε.
Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: