Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Να δούμε την αλήθεια κατάματα;

Τρίτη, 05 Μαΐου 2015 08:10

Να δούμε την αλήθεια κατάματα;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Να δούμε την αλήθεια κατάματα;
Το θέμα προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση και από τη μία και από την άλλη πλευρά. Πρέπει να υποχωρήσει η κυβέρνηση από την «κόκκινη γραμμή της» και να προχωρήσει σε νέα περικοπή των συντάξεων; Μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει αν υποχωρήσει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Η αντιπολίτευση θα σπεύσει να το εκμεταλλευτεί κατηγορώντας τον Τσίπρα για «κολοτούμπα», στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεσπάσει μεγάλη αναταραχή και το θέμα θα μονοπωλεί την επικαιρότητα για ημέρες ή εβδομάδες.
Γράφει:  
Είτε υπάρξει περικοπή των συντάξεων είτε όχι, το θέμα δεν πρόκειται να λυθεί. Και δεν πρόκειται να λυθεί διότι το πρόβλημα είναι εξαιρετικά βαθύ και η κοινωνία θα πρέπει κάποια στιγμή να δώσει μια απάντηση η οποία νομοτελειακά θα αγγίξει τις επόμενες γενιές. Ποιο είναι το πρόβλημα που πρέπει να δούμε κατάματα; Η συνταξιοδοτική ταινία έχει γίνει τόσο μεγάλη που η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να την «σηκώσει». Τουλάχιστον όχι με αυτά τα ποσοστά ανεργίας και με αυτές τις αμοιβές στην αγορά εργασίας. Οι προϋπολογισμοί των ταμείων είναι ελλειμματικοί και οι τρύπες καλύπτονται ολοένα και περισσότερο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή, οι πόροι διοχετεύονται για να συντηρηθούν οι συντάξεις και όχι για να αντιμετωπιστούν άλλα ζωτικά προβλήματα όπως για παράδειγμα η μακροχρόνια ανεργία ή η τεράστια ανεργία των νέων.
Η τρύπα στο ασφαλιστικό υπάρχει. Μαγικές λύσεις δεν μπορούν να δοθούν. Όσο η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται, όσο η οικονομία δεν αναπτύσσεται, όσο οι αμοιβές και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων δεν αυξάνουν, οι συνταγές θα είναι δύο και μοναδικές: ή θα κοπούν οι δαπάνες (δηλαδή οι συντάξεις) ή θα πρέπει να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση προς τα ταμεία, δηλαδή οι φόροι που θα πρέπει να πληρώνουν 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Διαλέγουμε ως κοινωνία, και παίρνουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: