Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Οι αλλαγές στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που φέρνει ο νέος ΦΠΑ

Οι αλλαγές στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που φέρνει ο νέος ΦΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: 08/05/2015 - 08:51
Τελευταία δημοσίευση: 09:16Οικονομία
Οι αλλαγές στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που φέρνει ο νέος ΦΠΑ
Αυξομειώσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών φέρνουν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή.
Με τον νέο ΦΠΑ θα αυξηθούν οι τιμές σε εστίαση, μεταφορές και οι λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, ενώ αντίθετα θα μειωθούν σε βασικά είδη διατροφής, ένδυση και υπόδηση, καύσιμα, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη και αγορές αυτοκινήτων.
Αυξομειώσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών φέρνουν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ με την καθιέρωση εναίου συντελεστή και την κατάργηση των συντελεστών 13% και 23% που ισχύουν σήμερα.
Με τον νέο ΦΠΑ, εστίαση, λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και μεταφορές θα ανατιμηθούν αυτόματα, ενώ αντίθετα καύσιμα, αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων, ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, αλλά και υπηρεσίες όπως κομμωτήρια και γυμναστήρια θα έχουν μείωση ΦΠΑ.
(Πατήστε επάνω στο δημοσίευμα για μεγαλύτερη ανάλυση):

Πηγή: Έθνος
Πηγή Πίνακα: Τα Νέα 

Δείτε επίσης:

Πού θα πάει τις τιμές ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 16%

Πρώτη καταχώρηση: 07/05/2015 - 10:17
Τελευταία δημοσίευση: 07/05/2015 10:17Οικονομία
Πού θα πάει τις τιμές ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 16%
Επιπτώσεις στις τιμές αναμένεται να έχει η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ16%, ο οποίος εξετάζεται να επιβληθεί στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών, με εξαίρεση τα φάρμακα, τα βιβλία, τα ξενοδοχεία και τα εισιτήρια θεάτρων.
Εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα φέρνει ανατιμήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης αλλά και μειώσεις στα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις ηλεκτρικές συσκευές. Παρά το γεγονός ότι οι δανειστές  πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερο συντελεστή για κάθε εξαίρεση που ζητάει η Ελλάδα από τον ενιαίο συντελεστή, υπάρχει ανοιχτό το σενάριο ο συντελεστής ΦΠΑ να διαμορφωθεί ακόμα και στο 15% στην περίπτωση που  θα υπάγονται σ' αυτόν και τα τρόφιμα.
Οι σημερινές  συντελεστές 23%, 13% και 6,5% που ισχύουν σήμερα θα καταργηθούν. Ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ θα φέρει αυξήσεις στα  είδη ευρείας κατανάλωσης όπως είναι τα τρόφιμα ,οι λογαριασμοί  και οι  μεταφορές.
Ενδεικτικά  τα αγαθά που  σήμερα εντάσσονται στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% όπως τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια , καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζική μεταφοράς υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, άνθη, υπηρεσίες από συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών, κόμιστρα ταξί κ.α. θα πάνε στο 16%.
Στον αντίποδα, τα είδη που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% όπως ένδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές θα  φορολογούνται με τον ενιαίο συντελεστή 16% οπότε θα μειωθούν οι τιμές τους.
Τα  φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά και θέατρα που εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5% θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή που θα καθιερωθεί, πιθανότα στο 8%. Υπάρχει σενάριο να παραμείνουν και στο χαμηλό συντελεστή.
Δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: