Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Είσαι στη …λίστα; Έρχεται φόρος εξπρές

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015 12:58

Είσαι στη …λίστα; Έρχεται φόρος εξπρές

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Είσαι στη …λίστα; Έρχεται φόρος εξπρές
Νομοθετική διάταξη με την οποία θα θέσει το πιεστικό δίλημμα «ή πληρώνετε ή σας ελέγχουμε» σε όλους όσους συμπεριλαμβάνονται στις διάφορες λίστες (Λαγκαρντ, εμβασμάτων, Λιχνενσταιν κλπ) θα προωθήσει η κυβέρνηση. Η διάταξη έχει ήδη ετοιμαστεί και θα συμπεριληφθεί στο λεγόμενο πολυνομοσχέδιο, αποσκοπώντας –πέραν του να στείλει μήνυμα στην αγορά ότι θα πληρώσουν και οι έχοντες- και στο να φέρει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.
Γράφει:  
Η νομοθετική ρύθμιση, ουσιαστικά θα υποχρεώνει τους εγγεγραμμένους στις λίστες –οι οποίες ήδη ενοποιούνται σε μία καθώς υπάρχουν περιπτώσεις διπλοεγγραφών και τριπλοεγγραφών- να πληρώσουν ένα ποσό φόρου το οποίο θα προκύπτει με αυτόματη διαδικασία ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης. Ουσιαστικά, θα δίδεται το δικαίωμα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις έτσι ώστε να καλύπτεται το πόθεν έσχες, δηλαδή η προέλευση των χρημάτων. Αυτή η διάταξη, θα αγγίζει όλους όσους έχουν εμφανιστεί στη λίστα χωρίς να εξετάζει αν τα χρήματα υπάρχουν σήμερα και που. Ειδικά για τους καταθέτες με χρήματα στο εξωτερικό, θα υπάρχει και δεύτερη διάταξη η οποία θα τους καλεί να πληρώσουν ένα ποσοστό της τάξεως του 10-15% επί της κατάθεσης (ή και υψηλότερο αν οι καταθέτες αποφασίσουν να μην φέρουν τα χρήματα στην Ελλάδα αλλά να τα κρατήσουν στο εξωτερικό)
Ο λόγος για τον οποίο η διάταξη αναμένεται να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο είναι ένας και μοναδικός: στο τέλος του χρόνου, πολλές από τις υποθέσεις θα παραγραφούν. Κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση δεν θέλει να γίνει ούτε για επικοινωνιακούς ούτε για εισπρακτικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: